Upoznajmo Srbiju: Secesija u Subotici

Secesija u Subotici © According to Kristina

Gledajući Srbiju kroz neku drugu prizmu – prizmu umetnosti, počela sam da otkrivam interesantne delove naše zemlje koji mi inače ne bi zapali za oko. Kada sam se zainteresovala za secesiju (stil u umetnosti i aritekturi) pokušala sam da pronađem što više primeraka u Srbiji. Tako sam naišla na Suboticu. Ovaj grad ndi mnogo više nego što to deluje na prvi pogled. Pogledajmo čime se odlikuje secesija u Subotici, i gde još da svratite kada ste u ovom kraju. 

Napomena: S obzirom na to da će ovo biti jedan mali vodič kroz secesijske građevine u Subotici, trudiću se da ne dužim mnogo o svakoj zgradi jer to ume da bude pomalo dosadno. Svaka od ovih arhitektonskih lepota ima neku priču i istoriju, ali to vam ostavljam da sami istražite.

Mađarska secesija – specifično viđenje globalnog trenda u umetnosti

Secesija, poznata još i kao art nouveau, jugendstil, liberty, ali i po drugim naziima, je stil u umetnosti i arhitekturi koji je bio popularan od 1890. do 1910. godine. Bio je zastupljen u mnogim zemljama Evrope, i otuda i različiti nazivi za njega, u zavisnosti od toga o kojoj zemlji pričamo.

Karakteristični elementi secesije su krive linije, motivi cveća i lica ljudi, ali i oni se mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Mnogi tipovi secesije uključuju i specifičnosti zemlje u kojoj su bili zastupljeni, pa tako imamo bečku, minhensku, mađarsku secesiju i druge.

U Subotici je zastupljena mađarska varijanta secesije, koja se odlikuje mnoštom elemenata iz mađarskog folklora. Upravo to je glavi “začin” koji primenu ovog stila u Subotici čini tako posebnim. Glavi primerci ove arhitekture se uglavnom nalaze direktno na, ili blizu glavne ulice u Subotici.  

Pogled na gradsku kuću u Subotici © According to Kristina
Pogled na gradsku kuću u Subotici

Kod brojnih primera secesija uočavaju se karakteristični keramički elementi (crepovi, dekoracija), koje proizodi Žolnai fabrika porcelana iz Pečuja, koja je priča sama po sebi.

Izuzev Subotice, gradovi u Srbiji koji imaju primere secesijske arhitekture su Beograd, Vrnjačka Banja, Aranđelovac i Senta. Više o ovom stilu saznajte u ranijem tekstu Svetski dan secesije – umetnost oko nas.

Secesija u Subotici 

Subotica je grad koji se može povaliti sa, čini mi se, najviše primeraka art nouveau arhitekture u Srbiji. Prijateljski gradovi su joj Segedin i Osijek, sa kojima ima saradnju u cilju zajedničkog promovisanja secesije. Sama Subotica se nalazi i na karti secesijskih gradova u okiru projekta “Our Borderless Art Nouveau Culture”. Više o secesiji u Segedinu možete pročitati u jednom od mojih starijih tekstova.

Pre nego što sam došla u Suboticu, napisala sam čitavu listu građevina koje bi trebalo da posetim, i uspela sam sve da pogledam. Građevine u stilu secesije koje možete obići u Subotici:

Gradska kuća na glavnom trgu – apsolutno dominira trgom i izgrađena je u periodu od 1908.i 1912. godine, a projektovali su je Marcel Komor i Deže Jakab, arhitekti iz Budimpešte.

Palata Rajhl – verovatno moj favorit u Subotici i apsolutno remek delo. To je zapravo bila porodična kuća arhitekte Ferenca Rajhla, izgrađena 1904. godine. U zgradu su ugrađeni i elementi Murano stakla iz Italije i Žolnai keramike iz Pečuja. Nažalost, domaćin nije u njoj dugo uživao jer je svega nekoliko godina nakon useljenja doživeo bankrot i preselio se u Segedin. Zgrada je sada Savremena galerija. 

Sinagoga – prelepa građevina iz 1902. godine, a nedavno je i renovirana. Delo je budimpeštanskih arhitekata Macela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lenera, koji se smatra tvorcem mađarske secesije.

Zgrada nekadašnje štedionice – takođe rad Komora i Jakaba. Na sebi ima karakteristične motive veverice, košnice i sove, koji označavaju vrednoću, štedljivost i mudrost.

Zgrada nekadašnje štedionice u Subotici © According to Kristina
Zgrada nekadašnje štedionice u Subotici

Zgrada nekadašnjeg hotela Zlatno jagnje – primerak mihenske secesije u Subotici. Izgrađen je 1857. godine u stilu eklektike po projektima Geze Kocka, a prvi put adaptiran 1886. Pri novoj renovaciji 18 godina kasnije dobija elemente secesije. Objekat je rušen pa rekonstruisan tokom 1985-1986. godine.

Palata Demeter (sadašnja zgrada gradskog muzeja) – izgrađena je 1906. godine za lekara Mikšu Demetera, prema projektu braće Vago iz Budimpešte.

Zgrada nekadašnje najamne palate – primerak bečke secesije u Subotici. Izgradnja je završena 1913. godine, po projektu arhitekte Pala Vadasa.

Palata Dušana Stojkovića  – sadašnji kafe Hausbrandt. Preporučujem vam da svratite ovde na dobru kafu, ali i da uživate u enterijeru.

Kada je u pitaju secesija u Subotici, još neki primeri su: Leović palata, palata Austrougarske banke, najamna kuća Solomona Sonenberga i palata mađarske opšte kreditne banke.

Najamna kuća Solomona Sonenberga © According to Kristina
Najamna kuća Solomona Sonenberga

Izvor podataka: Sajt Turističke organizacije rada Subotice

Šta posle obilaska Subotice?

Subotica je zaista bogata raznim sadržajima. Osim obilaska ovih građevina, na raspolaganju vam je i obilazak izložbi u već spomenutom muzeju, ali i mnošto kafića i poslastičarica. Sledeći korak je izlazak iz rada, a prvi izbor je naravno Palić.

VIla Lujza na Paliću © According to Kristina
VIla Lujza na Paliću

Palić se nalazi nedaleko od Subotice, predstavlja idealno mesto za odmor i uživanje, a sadrži i neke interesante primerke arhitekture (uglavnom secesija i švajcarski stil). Od interesantnih znamenitosti tu je jezero, sa divnim parkom i šetalištem pored. Na raspolaganju je i Zoo vrt, koji je idealan za razonodu starijih i mlađih.

Više o tome kako izgleda jedan vikend na Paliću pročitajte u ovom tekstu:

Ne pišem često o umetnosti koja me interesuje i u kojoj uživam, ali želela sam da podelim ovo sa vama. Sever naše zemlje ima šta da ponudi i nadam se da će više turista da otkrije njegove lepote. To se naročito odnosi na ovaj period kada je putovanje u inostranstvo i dalje nesigurno zbog pandemije korona virusa, pa su ljudi okrenuti upoznavanju svoje zemlje. 

Secesija je definitivno moj omiljeni stil, pa se nadam da vam je ovaj tekst probudio interesovanje za njega, i da će vam podstaći želju za obilaskom Subotice, ili čak i nekih drugih gradova poznatih po ovom stilu – zašto da ne!

Secesija u Subotici - prospekti od Turističke organizacije © According to Kristina
Secesija u Subotici – prospekti od Turističke organizacije

Ukoliko želite više zanimljivosti o secesiji, možete zapratiti moj Instagram profil, gde često pišem o tome. Sa pitanja i zapažanja o Subotici možete pisati u komentaru: Šta je to što i najviše volite (ili ne) u vezi sa ovim gradom?

Još interesantih tekstova: 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. Miljana
    23/08/2020 / 19:01

    Predivno! Baš bih volela da posetim Subotici i vidim sve ovo uživo!

    • 23/08/2020 / 19:19

      Subotica je stvarno predivna, kao i Palić koji je baš blizu. Predivni primerci arhitekture, generalno lepa atmosfera. Preporučujem da posetiš! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: