Razvijte blog uz dobar kalendar objava

Razvijte blog uz dobar kalendar objava

Postoji jedna, meni veoma draga, latinska poslovica koja kaže “Pobeda voli pripremu”. Možda živite (i blogujete) u kreativnom haosu, ili imate ad-hoc pristup pisanju tekstova, ali neki red ipak treba da se zna. Kalendar objava je ono što vaš blog može od dobrog napraviti odličnim. Evo kako da ga koristite.

Šta je kalendar objava

Kalendar objava je kalendar tekstova ili sadržaja na vašem blogu ili društvenim mrežama, sa pripadajućim datumima. Kada kažem datum, mislim na dan kada planirate da objavite nešto – određeni dan u budućnosti. Dakle: pišete temu i datum. I to je sve. Možda ćete bolje objašnjenje pronaći u mom tekstu “3 stvari koje treba da uradite za vaš blog već danas“.

Organizujte svoje blogovanje uz kalendar objava
Organizujte svoje blogovanje uz kalendar objava

Kalendar objava služi da bolje organizujete vaš rad, kao i da ne izgubite “tempo” kada je reč o blogovanju. Može se pisati u na papiru ili u elektronskoj formi, može biti različitog tipa i složenosti. Kao što sam gore već napomenula, možete krenuti od najjednostavnijih informacija kao što su naslov teksta i datum kada mislite da ga objavite, ali možete dodati još neke informacija kako biste olakšali sebi posao. Možete dodati sledeće detalje:

 • kategoriju teksta,
 • na koje mreže treba da ga podelite,
 • dodatke zadatke – fotografisanje, uređivanje fotografija, prikupljanje materijala, slanje mejlova za intervju,
 • napomene ili
 • nešto skroz drugo.

Na kojim platformama možete voditi vaš kalendar

S obzirom na to da živimo u doba modernih tehnologija, pametnih telefona i sveprisutnog interneta, ovde ću se više fokusirati na digitalne tipove kalendara objava. Nakon isprobavanja nekoliko platformi, pre više od godinu dana odlučila sam se da svoj kalendar vodim u Google Sheets tabeli.

Ukoliko niste upoznati, Google u sklopu svoje platforme Google Docs nudi mogućnost besplatnog kreiranja tabela, prezentacija i tekstualnih dokumenata onlajn. Svojim dokumentima možete pristupiti preko svog Google Drive-a uvek, preko bilo kog pametnog uređaja, pa čak i kada niste priključeni na internet. Meni je to stvarno bilo zgodno, pa zato koristim Google Sheets i za kalendar objava. Beležim sledeće podatke: naslov teksta, kategoriju i datum.

Ostale besplatne opcije koje su vam na raspolaganju su:

Koju god opciju da izaberete, preporučujem vam da to bude nešto čemu ćete moći da pristupite svuda gde dobijete inspiraciju za blogovanje.

TOP 3 aplikacije za organizovanje života 

Kako je vođenje kalendara unapredilo moje blogovanje

Nakon jedne godine blogovanja i dalje sam blogovala bez nekog konkretnog plana. Nisam mnogo razmišljala koliko tekstova nedeljno ću imati, kada ću ih objaviti i da li su “u sezoni“. Kako sam poprilično odgovorna osoba, želela sam najbolje za svoj blog. Do tada sam imala samo listu naslova na kojim želim da radim, ali ne i datum kada ću na njima da radim. Rešila sam da se stvari promene.

Rok za objavljivanje teksta? Nema problema!
Rok za objavljivanje teksta? Nema problema!

Posle nekog vremena rada po kalendaru objava mogu da kažem da sam primetila znatno pobljšanje u blogovanju, organizaciji rada na blogu, pa samim tim i u poseti. Kalendar mi je pomogao da blogujem:

 • redovnije – ja sam sama nametnula sebi tempo koji sam bila rešena da držim,
 • produktivnije – znala sam da imam rok i da do tada moram da objavim tekst,
 • organizovanije – znala sam tačno šta pišem za kada, u koju kategoriju ide tekst i gde ga objavljujem.

Korisne stvari koje možete da radite na internetu

Napomena: ja i dalje blogujem iz zadovoljstva, ali kao što sam jednom napisala u nekom tekstu – ne želim da moje ime stoji iza nečeg ofrlje urađenog. Zato ovoliko vodim računa o svojim objavama i blogu.

Još tekstova na temu blogovanja koji će vam se možda dopasti:

Da li vi koristite kalendar objava, i u kom obliku? Da li ste primetili promenu u produktivnosti kada je o blogovanju reč, od kad ga koristite? Želela bih da znam, pa mi pišite u komentaru.

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

3 Comments

 1. 21/01/2018 / 23:05

  Ja sam si pravila raspored tema dok još nisam ni znala da se to zove kalendar objava, ha ha (doduše sad malo tu štekam, ali imam neki generalni plan). Objavljujem petkom pa mi je s te strane lakše, trebam samo odabrati temu i baciti se na pisanje. ??

  • 22/01/2018 / 20:05

   Eto! Najbolje je imati neki svoj plan. Odlično je što znaš unapred da objavljuješ petkom, pa gledaš da sve spremiš do tada: naslov, temu, i sadržaj. Samo nastavi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: