3 stvari koje treba da uradite za vaš blog već danas

3 stvari koje treba da uradite za vaš blog već danas

Oko bloga nekada ima toliko posla da nekad ne znate gde biste pre: dizajn, tekstovi, SEO… Ipak, postoje neki suštinski koraci koje nikako ne smemo propustiti. Naravno, funkcionisanje bloga podrazumeva redovno blogovanje i to svi znamo, ali šta je još važno? Izdvojila sam 3 stvari koje treba da uradite već sada za vaš blog. Da, sada.

1.Instalirajte Google analitiku

Ako želite samo 1 tehničku stvar da odradite na blogu za celu godinu, neka to bude ova. Praćenje posete vašem blogu je važno, zato što je to dobar (ne i najbolji) pokazatelj čitanosti. Kada znate kojim danima se vaš blog više čitao, imaćete bolji uvid u to koji tekstovi zaista prijaju vašim čitaocima, ili na koje teme treba više da pišete. Sve ove informacije, ali i neke druge važne metrike možete saznati pomoću Google analitike.

Kasnije tokom blogovanja, izveštaj analitike će poslužiti da potencijalnim klijentima prikažete učinak vašeg bloga, ili rezultate kampanje ili saradnje, zato se pobrinite da je instalirate već sada. U svom ranijem tekstu “3 korisna plugin-a za blogere koji koriste WordPress” pisala sam više o ovom alatu, pa možete svratiti i pročitati.

2.Napravite mejling listu

Da li na blogu nudite mogućnost da se zainteresovani čitaoci prijave da preko mejla dobijaju vaše nove tekstove? Ako nemate, uredite to odmah! Počnite sa prikupljanjem mejl adresa, ali nemojte stati tu. Šaljite vašim pratiocima nove tekstove, kao i neka pitanja ili razmišljanja. Možete im poslati i samo jedan tekst koji želite da izdvojite.

To radite u formi periodičnog newsletter-a (biltena), koji ćete slati svim zainteresovanima. Naravno, nemojte preterivati sa previše čestim slanjem mejlova. Bilten je odličan način da se približite vašim čitaocima, izgradite odnos sa njima i bolje ih upoznate. To sve može biti veoma korisno kada budete odlučivali kuda ćete dalje usmeriti vaš blog. U nekom od narednih tekstova planiram detaljno da se pozabavim ovom temom. Do tada, pogledajte kako kod mene izgleda prijava na mejling listu, a možete se i prijaviti na moj newsletter.

Prijava na newsletter © According to Kristina
Primer prijave na newsletter

Šta treba da znam pre nego što pokrenem blog?

3.Napravite kalendar sadržaja

Nemojte biti jedni od onih sluđenih ljudi koji sve rade ad hoc i bez ikakvog cilja i pravca. Nemojte biti to ni u životu, a ni prilikom blogovanja. Bilo da ste više “papirni” tip ili više volite programe i apliakcije, smislite način da napravite kalendar sadržaja.

Nekad je dobro i napraviti pauzu © According to Kristina
Kalendar sadržaja može biti i na papiru

Slično kao i za prethodnu stavku, planiram da napišem ceo tekst posvećen ovoj temi, pa se još malo strpite. Ukratko: radi se o popisu tema ili čak tačnih naslova o kojim želite da pišete, ubačenih u kalendar. Dakle, vi ćete svakom naslovu dodeliti jedan datum u budućnosti kada želite da on bude objavljen. Žvuči malo zbunjujuće, ali ovaj kalendar može biti vaš spas, naročito u situacijama kada ne znate o čemu da pišete.

Zašto je važna SEO optimizacija bloga

Ova 3 koraka ne morate nužno realizovati po redu, ali ne bi bilo loše da to učinite. Oni nisu esencijalni za funkcionisanje bloga sa tehničke strane, ali su veoma važni ako planirate da se bavite svojim blogom neko duže vreme. Gledajući na dugi rok, ovo su neki alati koji će doprineti kvalitetu vašeg blogovanja.

Još korisnih tekstova na ovu temu:

Da li već primenjujete ove 3 tehnike ili planirate da to uradite? Pišite mi u komentaru! Ukoliko imate neko pitanje uvek mi možete pisati na: kristina@accordingtokristina.com

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

1 Comment

  1. 27/12/2017 / 22:42

    Hvala što ste mi ukazali na grešku, ispravljena je. Sigurna sam da mi neće toliko naštetiti, s obzirom na to da je tekst tek objavljen 🙂 Hvala što čitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: