Šta treba da znam pre nego što pokrenem blog?

Šta treba da znam pre nego što pokrenem blog?

Ako vam je pokretanje bloga odavno na listi želja i obaveza, a ceo svet blogovanja vam se čini maglovitim, definitivno pročitajte ovaj tekst. U njemu dajem odgovore na pitanja koje bi postavio svako ko ima nameru da se otisne u čudesnu blogosferu. Idemo redom.

 

Koliko je komplikovano pokretanje bloga?

Što blog bolje izgleda i što su tekstovi kvalitetniji, on odaje profesionalniji utisak. U zavisnosti koja je svrha bloga koji nameravate da pokrenete, od toga će zavisiti i dužina priprema za njegovo lansiranje u blogosferu.

Ukoliko želite da idete “do kraja” i blogovanju se ozbiljnije posvetite, ovo su stvari koje morate razmotriti, jer bez toga ne vredi da krećete:

 • naziv bloga – smisliti  inapraviti logo,
 • platforma za blogovanje – glavna dilema je Blogger ili WordPress,
 • hosting – kakav paket vam treba,
 • domen – nazivbloga.com, .rs, ili možda nešto drugo,
 • dizajn bloga/tema – moderni minimalizam ili šarenolikost,
 • teme za nekoliko prvih tekstova,
 • povezani nalozi na društvenim mrežama.

Procenjeno vreme trajanja svih ovih radnji, ako se samo time bavite = 2 dana (zbog čekanja da se srede hosting i domen).

Procenjeni troškovi: ukoliko radite dizajn sami, plaćate samo hosting i domen. Preporučujem Adriahost. Ukoliko ipak kupujete gotovu temu, moj omiljeni kreator tema je Pipdig, pa pogledajte.

Pokretanje bloga ne može da prođe bez dobrih priprema
“Pobeda voli pripremu”

Ukoliko još ne razmišljate o tome koliko bi vaše blogovanje moglo biti ozbiljno, ili samo želite da vam blog služi kao onjlajn dnevnik, ne trebaju vam domen i hosting. U tom slučaju. blog će biti potpuno besplatan, ali ćete i dalje morati da uložite vreme u njega, a znamo da je vreme novac.

Ima li zarade od blogovanja?

 

Čini mi se da velika većina blogera u našem regionu nije došla do stadijuma da može da se izdržava od prihoda sa bloga, što ne znači da u budućnosti neće biti slučaj. Sve više ima ljudi koji su rešili da se pofesionalnije time pozabave, što je rezultiralo i plaćenim saradnjama, gostovanjima u medijima i ličnog brendiranja. Ne bih da navodim primere, ali postoje srpski, hrvatski i blogeri iz BiH kojima to baš fino ide.

Može li se zaraditi od blogovanja?
Može li se zaraditi od blogovanja

Ukoliko je zarada vaš glavni cilj, u tom slučaju morate obratiti posebnu pažnju na tematiku bloga. Neke oblasti jednostavno ne pružaju previše mogućnosti za saradnju, pa samim tim ni zaradu. Budite uvereni da dobro poznajete ciljnu grupu za koju pišete. Bez toga neće biti zadovoljavajućih rezultata. Morate im dati ono što traže. Samo tako će vaše pisanje imati efekta. U suprotnom, gubićete klijente koji bi se kod vas reklamirali.

[ctt template=”7″ link=”26359″ via=”yes” ]Budite uvereni da dobro poznajete ciljnu grupu za koju pišete.[/ctt]

Šta sve spada u održavanje i vođenje bloga?

 

Okej, blog pokrenut, dizajn sređen, otišli prvi tekstovi. Kako dalje? Ispada da je teže održati se u web ekosistemu, nego ući u njega. Naučite da plivate u moru blogova, istaknite se i budite redovni.

Redovnost je definitivno osobina koju čitatelji i pratioci bloga vole, a vama obezbeđuje i redovan priliv posetilaca na sajtu. Potrudite se da napravite raspored objavljivanja tekstova, i držite ga se. Pratiocima će biti mnogo lakše da vas nađu i da vam se vrate, kada znaju tačno koji dan mogu da očekuju novi tekst od vas.

Koje fotografije izabrati
Potrudite se oko svake objave

Šta još, osim redovnog objavljivanja, spada u održavanje bloga? Evo nekih stavki:

 • odgovaranje na komentare,
 • deljenje objava na društvenim mrežama, u cilju povećanja vidljivosti,
 • deljenje objava u relevantnim grupama na Facebook-u i aktivno učestvovanje u diskusijama (isti cilj),
 • sređivanje linkova koji više ne funkcionišu,
 • promena tekstova ukoliko se neka informacija u njima promenila (recimo cena nekog proizvoda o kome ste pisali),
 • provera posete blogu, kako biste znali šta radite dobro,
 • kontaktiranje potencijalnih sponzora (ukoliko vam je zarada cilj),
 • redovno plaćanje hostinga i domena, ukoliko ste ih zakupili.

Zaključak

 

Ne dozvolite da vas ove duge liste uplaše. Brzo ćete razviti svoju rutinu blogovanja, koja će biti prilagođna vašim potrebama i rasporedu postojećih obaveza. Ono što ipak ne treba da zaboravite je da, kao i svaki ozbiljan “hobi“, i ovaj traži strateški pristup, i dobru količinu rada na njemu, ukoliko želite da izraste u nešto kvalitetno.

[ctt template=”7″ link=”4aI_i” via=”yes” ]Kao i svaki ozbiljan \”hobi\”, i ovaj traži strateški pristup, i dobru količinu rada.[/ctt]

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, međutim, neki od linkova su affiliate. Bilo kako bilo, sva mišljenja su moja lična.

Da li ovo čita neko ko želi da pokrene blog? Tu sam za sva pitanja. Ostavite ih u komentaru ili na mejl info@accordingtokristina.com

Ako vam se ovaj tekst svideo ili vam je bio koristan, slobodno ga podelite na društvenim mrežama, ili pošaljite prijateljima. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: