Šta da studiram?

Šta da studiram

Ako ne za vreme trajanja srednje škole, onda sigurno na njenom samom kraju, većina školaraca se zapita: “Šta da studiram?” Neki od nih imaju sreće, pa odmah znaju odgovor na to pitanje, jer su do tada maštali da postanu______ (dodaj odgovarajuće zanimanje). Ovi drugi se, pak, nađu u nebranom grožđu. Ovo je tekst za njih.

 

Interesovanja

 

Savetujem vam da potragu za “Onim Pravim” započnete tako što ćete malo sesti sami sa sobom i porazmisliti. Predlažem da sami sebi postavite (i odgovorite) na sledeća pitanja:

 • Koja oblast me je oduvek zanimala?
 • Šta mi dobro ide, u čemu sam dobar?
 • Šta sam uvek uživao/la da učim?

Možda se ispostavi da su odgovori na sva ova pitanja isti. Još bolje! Tako biste samo suzili sebi izbor.

Takođe, ukoliko nemate pojma šta biste studirali, krenite od onoga šta biste voleli da budete. Da biste radili neke poslove treba vam tačno definisano obrazovanje iz neke oblasti. Na primer, ukoliko želite da budete stomatolog definitivno morate završiti stomatoliški fakultet. Međutim, ukoliko želite da se bavite ljudskim resursima – da budete zaduženi za zapošljavanje ljudi, treninge obuke i rad sa zaposlenima, možete završiti neki od sledećih fakulteta: FON (Fakultet organizacionih nauka), Filozofski fakultet (odsek za psihologiju), Ekonomski fakultet, ili neki od privatnih fakulteta ekonomskog/poslovnog usmerenja.

Dakle, želiš da budeš slikar
Znači, Likovna akademija?

Vidite, put do nekog određenog posla nije uvek tako očigledan, na stranu što nije lak 🙂 Zato će vam možda najviše odgovarati da krenete od željenog zanimanja, a ne fakulteta. Uostalom, tako sam i ja uradila. Nije ispalo loše.

Perspektiva

 

Jedno su želje, drugo su mogućnosti. U doba kada cam se čini da apsolutno niko ne može da se zaposli, ma koji fakultet završio, neki ipak uspevaju. Prema istraživanju na poznatom sajtu za ponudu/traženje posla – poslovi.infostud.com najtraženija zanimanja u 2016. godini bila su:

 1. prodavac
 2. komercijalistga
 3. administrativni radnik
 4. vozač
 5. telefonski operater
 6. magacioner
 7. diplomirani mašinski inženjer
 8. JAVA programer
 9. diplomirani inženjer elektrotehnike i
 10. knjigovođa

Kompletnu listu možete naći na pomenutom sajtu. Poenta priče je da su super svi fakulteti i svi vaši talenti, ali trebalo bi naći nešto što će da se isplati. Ne bi valjalo da 4/5 godina umirete nad knjigom, pa da posle ne možete da nađete posao nikad.

Mišljenja sam da bi trebalo suočiti 2 izbora. Jedan da bude zaimanje koje volite, a drugo zanimanje koje je traženo. Ono što se nalazi u sredini je vaš “idealan” izbor.

Gde su pare
Koja profesija donosi novac?

Verujem da ste primetili da su zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija sada popularna, ali i da su stručnjaci iz tih oblasti dosta traženi. To je svakako oblast koja će još više da se razvija. Slično važi i za zanimanja iz oblasti digitalnog marketinga.

Međutim, nemojte ići za onim što je popularno, ili što upisuju vaši drugovi. Imajte u vidu da ćete time da se bavite ostatak svog života. Razmislite najpre o svojim afinitetima, jer  što bi rekao Konfučije: “Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u svome životu.

[ctt template=”7″ link=”cfp6e” via=”yes” ]Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u svome životu.[/ctt]

Zašto uopšte da upišem fakultet?

 

Ne morate da upisujete fakultet ako mislite da tonije za vas. Ne morate da upisujete fakultet ako želite da se bavite nekim zanimanjem za koje on nije potreban. Ne morate da upisujete fakultet ako apsolutno mrzite učenje.

Često, naročito dok smo mladi, mislimo da možemo sve lako i da ceo svet čeka samo nas. Tako se nekada previše opustimo i onda, dok trepnemo, nađemo se na nekom mestu koje nismo zamislili. Da se ne bi ovo desilo, valjalo bi da malo uložite truda da biste imali bolju budućnost.

Gledajte na fakultet kao na investiciju

Sigurna sam da će neko sad pitati: “Kako da budem siguran da ću imati posao kad završim fakultet?” Nikako. Niko vam to ne može garantovati. Možda može na kratko, ali tako se ne gradi karijera, ili bar – dugoročne poslovne prilike.

Ovde moram da se osvrnem i na “posao preko veze“. Ima i toga. Ali iz iskustva znam da je moguće naći posao i bez takvih stvari. Ono što vam, međutim, mnogo više može koristiti su poznanstva. O tome sam više pisala u svom tekstu Značaj networking-a za lični i profesionalni razvoj.

Zaključak

 

Svrha ovog teksta je bila da pomognem zbunjenim srednjoškolcima, ali i onima starijima koji se nose mišlju da upišu fakultet. Nisam ni u kom smislu stručnjak za pitanja razvoja karijere i prifesionalne orijentacije, niti sam pedagog, psiholog, psihijatar, niti bilo šta. Ono što me čini iole kompetentnom za pisanje ovog teksta je lično iskustvo, jer sam se i ja nalazila u situaciji gde nisam znala šta i kako. Nekako se sve ipak iskristalisalo i upisala sam Ekonomski fakultet.

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo ili mislite da je koristan, podelite ga na društvenim mrežama. Ako znate nekoga ko se bori da pronađe odgovor na glavno pitanje u ovom tekstu (Šta da studiram?) pošaljite mu ovaj tekst. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: