Svetski dan secesije – umetnost oko nas

Svetski dan secesije - umetnost oko nas © According to Kristina

Prvo što sam pomislila kada sam želela da napišem ovaj tekst je: Zašto bi iko čitao priču o jednom stilu u arhitekturi? A onda sam se setila da bih ja čitala. 10. jun obeležava se kao dan secesije  – mog omiljenog stila u umetnosti. Tim povodom, u ovom tekstu provešću vas kroz neke primerke da vidite kako izgleda secesija u Srbiji, uz par primeraka iz Mađarske. Uživajte!

Secesija – Art Nouveau

Secesija predstavlja stil u umetnosti i arhitekturi koji je na vrhuncu upotrebe bio u periodu od 1890. do 1910. godine. Izraz secesija potiče od latinskih reči se i cedere koje zajedno znače (od prilike) “ići odvojeno”. Ovaj stil bio je zastupljen u mnogim zemljama, i kao takav postao je poznat pod mnogim imenima, od kojih su najpoznatiji Art Nouveau u Francuskoj, Modern Style u Engleskoj, Stile Floereale u Italiji i Jugendstil u Nemačkoj

Kada jednom obratite pažnju, secesiju ćete lako prepoznati. Njene glavne karakteristike su:

  • mnoštvo detalja na fasadama – ornamentika,
  • detalji u obliku cveća,
  • ornamenti u obliku ljudskih glava (uglavnom ženskih),
  • česta upotreba krivih linija u ukrasima i
  • specifičan način unutrađnje grade – otvoreni prostori.

Većina primeraka secesije kod nas svode se na upotrebu ornamentike na fasadama, uz samo jedan izuzetak koji je građen po tom stilu i u svojoj unutrašnjosti. Ali o tome nešto više u nastavku teksta.

Hotel Moskva - predstavnik Ruske secesije © According to Kristina
Hotel Moskva – predstavnik Ruske secesije

Pitali su me skoro i u čemu je razlika između secesije i neoklasicizma u arhitekturi. Neoklasicizam je počeo ranije i karakteriše ga odsustvo kitnjastih detalja. Takođe, odlikuju ga i jednostavnije linije, ali i upotreba masivnih stubova.

Secesija – primerci

Sada kada smo prošli kroz osnovne karakteristike secesije, hoću da vam pokažem i još par primeraka. Hajde da krenemo od Srbije. Mnoštvo primeraka ima u Beogradu, i to najviše u ulici Kralja Petra koja je nekada bila glavna trgovačka ulica. Tu se nalazi poznata kuća od žutih cigala, zgrada Robnog magazina i trgovačka kuća Arona Levija.

Sledeći značajni primerci su:

  • zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti SANU u Knez Mihailovoj ulici,
  • hotel Moskva na Terazijama,
  • Vukova zadužbina u Kralja Milana,
  • palata Beogradske zadruge u Savamali i
  • zgrada stare telefonske centrale u Kosovskoj ulici.
Vukova zadužbina © According to Kristina
Vukova zadužbina

Postoji još nekolicina primeraka u Beogradu, kao što su kuće poznatih pisaca ili trgovaca, ali ja sam odabrala da pogledam i opišem neke koje su meni bile u blizini.

Moj omiljeni primerak secesije u Beogradu, a ujedno i jedini pravi predstavnik bečke secesije, je zgrada Robnog magazina u Kralja Petra – a sada Kafeterija Magazin. Robni magazin je izgrađen 1907. godine po nalogu bankara i narodnog poslanika Benciona Bulija, a po projektu Viktora Azriela.

Ovo je bila prva moderna robna kuća u Beogradu, čiji su prizemlje, međusprat i prvi sprat bili namenjeni trgovini i sadržali su prodavnice. Potpuno odvojena gornja etaža služila je kao skladište, a u zadnjem delu poslednjeg sprata nalazile su se kancelarije.

Što se tiče gradnje i arhitekture, ova građevina je jedini predstavnik secesije i iznutra, zbog svog otvorenog prostora. Ostale građevine su uglavnom iznutra građene u akademskom stilu, dok se secesija ogleda samo na fasadi.

Robni magazin spolja ima i staklenu zavesu, koja omogućava dobro osvetljenje, a nekada su njegov glavni simbol bila 2 labuda na ulaznim vratima. Jedan je ukraden a drugog su uklonili jer više nije postojala simetrija.

Meni je neizmerno drago da ovaj prostor nije više zapušten i u radovima, kao do pre par godina dok je bio u vlasništvu države i dok nije vraćen onima kojima pripada. Srećna sam što sam dobila priliku da obiđem prostor i popijem kafu baš na tom mestu, što sam i uradila na sam Svetski dan secesije. Više o Robnom magazinu možete saznati i u ovom pdf vodiču.

Kada je reč o Srbiji, drugih primeraka secesije ima u Subotici , Senti i Vrnjačkoj Banji. Ako pričamo o okolnim zemljama, najpoznatiji primerci nalaze se u Segedinu. Na žalost, u Subotici i Senti još nisam bila, ali u druga 2 grada jesam pa evo i koje sam primerke izdvojila: vila San u Vrnjačkoj Banji, Rek palata u Segedinu i Grofova palata u istom gradu. Od stranih primeraka palata Rek je moj favorit.

Vila San - Secesija u Vrnjačkoj Banji © According to Kristina
Vila San – Secesija u Vrnjačkoj Banji

Kako sam se zainteresovala za secesiju

Ne mogu da kažem da sam u svom ličnom ili profesionalnom životu imala ikakvog dodira sa arhitekturom, ali uvek sam volela da gledam razne građevine. To se može videti i po fotografijama koje donesem sa putovanja: gomila fasada i detalja na njima. Takođe, veliki sam ljubitelj estetski prijatnih stvari i mesta, pa je nekako prirodno što sam obratila pažnju na to.

Prvi put sam za art nouveau čula od našeg turističkog vodiča na putovanju u Budimpeštu, kada su nam skrenuli pažnju na neku građevinu u tom stilu. Moje interesovanje se razvilo na Sajmu turizma 2019. godine kada sam od predstavnika mađarske turističke organizacije čula da u Segedinu ima primeraka secesije, pa sam taj grad posetila u martu iste godine.

Kulminacija se svakako dogodila u maju, kada sam na šetnji za upoznavanje jevrejskog arhitektonskog nasleđa u Beogradu saznala za kuće u Kralja Petra, i naravno – Robni magazin. Sada mi ostaje samo da posetim Suboticu i Sentu, i kompletiram svoje znanje.

Nadam se da ste u ovom tekstu pronašli nešto lepo za sebe. Nemam običaj da pišem tekstove o umetnosti, ali imala sam veliku želju da prenesem svoja otkrića i utiske o ovom stilu. Uvek sam imala jak osećaj za estetiku, pa prosto nisam mogla da ne vidim ovakve živopisne detalje. Iz toga svega razvilo se interesovanje, pa kasnije i ovaj tekst.

Da li ste znali za ovaj stil i da li ste već primetili neke primerke u arhitekturi? Da li imate omiljeni stil u umetnosti ili arhitekturi? Pišite mi u komentaru!

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Ukoliko želite više tekstova sa mog bloga prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam tekstove direktno na vaš imejl. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: