Sajam turizma 2019: Egzotična putovanja i domaće turističko blago

Sajam turizma 2019 Egzotična putovanja i domaće turističko blago

Sajam turizma – manifestacija na koju sam počela da odlazim poslovno, a nastavila da idem iz zadovoljstva. Radujem mu se svake godine i obožavam da pričam sa predstavnicima raznih turističkih agencij i organizacija, kao i da vidim šta je novo u ponudi. Utisci sa ovogodišnjeg sajma stižu malo kasnije, ali nisu manje značajni. Evo šta je tamo moglo da se vidi.

“Leto je bliže nego što mislite”

Upravo ovako je glasio slogan ovogodišnjeg Sajma koji je trajao od 21-24. februara, u halama Beogradskog sajma. Na manifestaciji je ove godine učestvovalo preko 900 izlagača, a poseta je brojila 64.619 zainteresovanih za turizam (Izvor: Beogradski sajam).

Prvi put su među izlagačima bili Maldivi, a nakon male pauze ponovo su izlagali Indonezija i Kuba. Kao i svake godine, Sajam turizma bio je praćem HoReCa sajmom posvećenom opremi za ugostitelje, BeoWinefair sajmom o vinu, kao i Sajmom suvenira.

Sajam Turizma 2019 © According to Kristina
Sajam Turizma 2019

Struktura izlagača je bila slična kao i uvek, u zavisnosti koju ste salu posetili:

  • turističke agencije,
  • turističke organizacije,
  • aviokompanije,
  • osiguravajuće kuće
  • predstavnici pojedinačnih smeštajnih i ugostiteljskih objekata.

Zemlja partner Sajma turizma: Bugarska

Za razliku od prošle godine kada je zemlja partner bila Grčka i to se videlo na svakom koraku, ovogodišnji partner čini mi se i nije bio toliko aktivan. Reč je o Bugarskoj.

Kako sam znala koja država je zemlja partner, čudila sam se što nema više obeležja i informacija. Šta više, prošle godine sam nailazila na više promotera Bugarske nego ove godine. Zemlja partner za 2020. godinu je već izabrana i to će biti Egipat. Baš sam radoznala kako će sve izgledati.

Atmosfera, destinacije i opšti utisak

S obzirom na to da mi je ovo bio 4. odlazak na Međunarodni sajam turizma, mogu fino da ga uporedim sa onim od prethodnih godina. U odnosu na prethodni bio mi je mnogo zanimljiviji.

Ne znam sada šta bih mogla da izdvojim kao unapređenje. Da li je to program stranih turističkih organizacija, šarenolike nošnje, mimoze i ratluk? Ili je to možda neka opšta atmosfera, sa više posetilaca na dan moje posete?

Bilo kako bilo, dobro sam se zabavila, ali i informisala. U narednim odeljcima izvukla sam vam najvažnije – ono što je na mene ostavilo utisak u moru jeftinih aranžmana za more u Grčkoj koji, po pravilu, mene uopšte ne zanimaju.

Ubedljivo najzanimljiviji štand imala je agencija Maestro Travel iz Niša, pa ni ja nisam odolela da se fotografišem i učestvujem u nagradnoj igri 🙂

Maestro Travel © According to Kristina
Maestro Travel

Povoljne ponude i akcije osiguravajućih kuća

Osiguravajuća kuća Sava osiguranje svima koji su se prijavili omogućila je popuste ako se putno osiguranje uplati preko njih bilo kada u toku godine. DDOR Novi Sad ponudila je dosta zanimljiv paket putnog osiguranja, za one koji često putuju. Uz ovu opciju možete preskočiti uplatu osiguranja svaki put kada putujete, dosta po mom mišljenju.

Pomalo me je iznenadila smanjena aktivnost Generali osiguranja. Za razliku od nekih ranijih godina, nisu imali svoj istaknut štand, već zajedno sa nekom većom turističkom agencijom, i nisu promovisali nikakve akcije. Njihova predstavnica nije imala previše informacija o pogodnostima koje traju za vreme trajanja sajma ili ove godine generalno.

Talasoterapija – hit za ljubitelje turizma, odmora i zdravlja

Ove godine primetila sam nepoznat štand i otišla da se malo bolje raspitam. Upoznala sam se sa predstavnicom bolnice “Thalassotherapia Crikvenica” – specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Primorske-goranske županije (Hrvatska).

Predstavnica bolnice Thalassotherapia Crikvenica
Predstavnica bolnice Thalassotherapia Crikvenica – © According to Kristina

Talasoterapija je naziv za lečenje u blizini mora (ne dalje od 500m) i uz pomoć svega što ono nudi: morske vode, blata, morskog rastinja i peska. Ime je dobila od grčkih reči talasa – more i terapia – lečenje. Popularnost je stekla kada je počela da se koristi u Francuskoj, kao oblik alternativne medicine. (Izvor: EuropeSpa Blog). Veoma zanimljivo za ljubitelje mora.

Imala sam priliku da čujem više o mestu Crikvenica, koje predstavlja najveći predeo za inhalaciju na Jadranu i ima veliki broj sunčanih dana. Privlačna je za boravak čak i za one kojima ne trebaju usluge specijalne bolnice.

Kada je reč o samoj bolnici, ona je renovirana i sa modernom opremom, a može se podeliti i timom stručnjaka. Specijalizovana je za rešavanje fizikalnih i respiratornih problema, a od skoro – i gojaznosti kod dece. Prema rečima njihove predstavnice, u ovoj bolnici koriste se preparati napravljeni od lokalnih sastojaka.

Lista želja za putovanja u 2019. godini

Iako ova priča malo kasni, za planiranje novih putovanja nikad nije kasno. U svom izveštaju sa sajma od prošle godine (link dole) navela sam neke domaće i strane destinacije koje bih želela da posetim. Od svega toga realizovala sam putovanje u Sofiju, a iako nisam bila u Bukureštu, ipak sam svratila u Rumuniju i te putopise možete pročitati ovde:

Exit bus  © According to Kristina
Exit bus

Kada je reč o nekim planovima za ovu godinu, nisam sigurna koliko će mi obaveze dozvoliti da putujem, ali ono što bih sigurno volela da realizujem su Pečuj, Subotica i za Novu godinu Prag ili Bukurešt. Krajnje skromno. 🙂

Gde vi planirate da putujete tokom 2019. godine? Pišite mi u komentaru!

Pročitajte izveštaje sa ranijih sajmova:

Nadam se da vam se svideo ovaj kratak izveštaj. Ukoliko vam interesuju putovanja i turizam svratite na kategoriju Putovanja na mom blogu. Želite da dobijate nove tekstove direktno na imejl? Prijavite se na moj Newsleter i družićemo u vašem inboksu jednom mesečno. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljanje su moja lična. Hvala Beogradskom sajmu što sam i ove godine bila njihov gost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: