Putovanja su ono što nas spaja: Sajam turizma 2018. u Beogradu

Putovanja su ono što nas spaja: Sajam turizma 2018. u Beogradu

Šta to spaja države nekadašnje SFRJ, egzotične destinacije, i manje poznate predele? Ja kažem da je to želja za otkrivanjem nepoznatog, ali i za avanturom. I ove godine su se na jednom mestu okupile turističke organizacije i agencije sa jedne strane, i strastveni putnici sa druge, pod sloganom “Odmor te čeka!”. Pročitajte moje utiske sa jubilarnog 40. Sajma turizma u Beogradu 2018.!

Novi i stari izlagači

Ko je posetio ovu manifestaciju bar jednom, mogao je da primeti neki šablon: koje najveće agencije imaju najveće štandove i u kojoj sali, koja agencija je specijalizovana za kakva putovanja i na kom štandu ima dodatnih aktivnosti (edukativnog materijala, mogućnosti razgovora sa predstavnicima neke zemlje).

Ove godine, prema zvaničnim informacijama Sajma, bogatstvo svoje zemlje po prvi put prikazali su predstavnici Južnoafričke republike, Maroka, Palestine i Kameruna. Naravno da sam odmah primetila ove štandove, i potrudila se da zabeležim atmosferu koja je tamo vladala.

Južna Afrika u Beogradu © According to Kristina
Južna Afrika u Beogradu

Na štandu Južnoafričke republike je bilo veselo, a domaćini su bili baš raspoloženi i privlačili su poprilično posetilaca. Mogli su se videti i neki komadi nošnje i odeće poreklom iz ove zemlje, koja je mogla i da se kupi.

Interesantno je bilo i na štandu Palestine, gde su domaćini bili nešto ćutljiviji, ali su se mogli videti prelepi predmeti iz njihove domovine. Bio je dostupan i materijal u vidu fotografija zemlje, koje sam ja uzela da pogledam kasnije.

Nasleđe Palestine u svoj svojoj lepoti © According to Kristina
Nasleđe Palestine u svoj svojoj lepoti

Bezbednost putovanja – zemlje o kojima vladaju predrasude

Na ovogodišnji sajam otišla sam sa namerom da popričam sa predstavnicima nekih zemalja. Interesovalo me je da li primećuju neku promenu u poseti turista sa svim dešavaljima u svetu, ali i da li su neke zemlje bezbedne za putovanje jer su kod nas prisutne i neke predrasude kada je o tome reč.

O ovoj temi razgovarala sam sa predstavnicom turističke organizacije Albanije i vlasnikom jednog hotela iz Turske. Oboje su mi potvrdili da su zemlje bezbedne za putovanje  i za naše građane, ali i za sve generalno. Hotelijer mi je rekao da kod njih možete u sred noći da izađete na ulicu i nećete videti nikakav vid kriminala da se dešava, niti ćete imati neki problem.

U ova problematična vremena čini mi se da nigde nismo 100% sigurni, ali mi se čini da zemlje koje su navikle na posete turista, čak iako vlada neka generalna bojazan i predrasude, nisu ništa rizičnije od drugih.

Poznati prizori sa Sajma turizma © According to Kristina
Poznati prizori sa Sajma turizma

Šta posetiti u Albaniji – preporuke Turističke organizacije

U poslednje 2 godine, bolje rečeno od prošlogodišnjeg sajma, počela sam da se interesujem za turističku ponudu Albanije. Tome je i dodatno doprinela priča jedne novinarke koju sam upoznala, a koja mi je pričala o svojoj turi po Albaniji na koju je išla. Imala je samo reči hvale, a moja želja da posetim Albaniju je samo rasla.

Na ovoj manifestaciji imala sam zadovoljstvo da razgovaram sa Joridom Labaj, predstavnicom Turističke organizacije Albanije. Ona je odgovorila na sva moja pitanja o turističkim bogatstvima ove zemlje. Naime, Albanija može da se pohvali i primorjem, ali i prirodnim i kulturnim bogatstvima. Zanimljiva mesta možete naći širom zemlje, ali je akcenat stavljen na primorje i jug.

Šta sve može da se vidi u Albaniji ispričala mi je Jorida © According to Kristina
Šta sve može da se vidi u Albaniji ispričala mi je Jorida

Iz priče sam već znala za Gjirokastër, grad za koji sam dobila preporuku i za nacionalni park Valbonë, koji je poznat po svojim prirodnim lepotama. Od Joride sam dobila preporuku da posetim Shkodër (Skadar), Durrës (Drač), KrujëSarandë. Preporuke je dala na osnovu mog interesovanja za prirodna bogatastva i kulturno nasleđe ove države. Svkakao da postoje i druga mesta koja valja posetiti, ali ovo je neki uži izbor, naravno pored prestonice Tirane. Veoma sam se zainteresovala za ovu zemlju i svakako planiram da je posetim.

Utisci i lista želja za putovanje

Kako već 4. put dolazim na ovaj sajam, nisam očekivala da će se nešto drastično promeniti. Poznate su mi hale, poznat mi je koncept, pa sam mogla dobro da se organizujem i razmislim šta da obiđem i sa kime da razgovaram.

Mogu da kažem da je događaj bio bolji nego prošle godine: bilo je više šarenolikosti, dinamike i interesovanja posetilaca. Bilo je generalno prijatnije, a tome je doprineo i dodatni sadržaj i kao što je na primer mogućnost da kupite proizvode specijalizovane za upotrebu prilikom putovanja, ili da kupite kaligrafski napisano vaše ime na razglednici sa prizorima starog Beograda.

Primetila sam da ima manje ponuda za Grčku i Tursku nego proteklih godina, ili je to bar neki moj utisak. Prošlih godina ste gotovo na svakom štandu mogli naći ponude za letovanje u ovim zemljama, a ove godine je situacija bila nešto drugačija. Pitala sam se da li je tome doprinela želja ljudi da idu na more u neke druge krajeve, ili su agencije procenile da ljubitelji putovanja ovih godina radije idu u evropske metropole na kratke izlete (sudeći po ponudama).

Kaligrafski je moje ime ispisala Danica Veselinović © According to Kristina
Kaligrafski je moje ime ispisala Danica Veselinović

Lista želja za putovanje

Već krajem prošle godine formirala sam svoju listu želja za putovanja za naredne 2 godine. Evo kako stoje stvari:

 1. Bugarska (Sofija)
 2. Albanija 
 3. BiH (Sarajevo, Trebinje),
 4. Rumunija (Bukurešt),
 5. Grčka (more).

I što se tiče putovanja unutar zemlje: Subotica!

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, a Beogradskom sajmu se zahvaljujem na prilici da kao pripadnik blogosfere prisustvujem događaju i sa njega izveštavam.

Izveštaji od ranijih godina:

Volite putovanja? Čitajte moje putopise na kategoriji bloga posvećenoj putovanjima!

Korisni sajtovi: Sajam turizma u Beogradu

Da li ste nekada bili na Sajmu turizma? Ako jeste, da li je ovaj događaj ispunio vaša očekivanja, i da li vam je bio dovoljno informativan? Pištite mi u komentarima.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na vašim društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislie da će biti od koristi. Ne zaboravite da se prijavite na moj Newsletter kako ne biste propustili nijedan novi tekst. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. bojan
  11/03/2018 / 12:13

  Interesantan pregled. Moram reci da sam poceo redovno da citam tvoj blog iako inace ne pratim takve teme. Ali pises jasno, jednostavno i samouvereno. Svidja mi se to, vrlo. Ovoj temi bih dodao, da sam bio u IZraelu i Palestini nekoliko puta, i mogu iskreno preporuciti svima da ih posete.

  • 11/03/2018 / 13:30

   Bojane, drago mi je da je tako. Ostaje mi samo da nastavim da pišem 🙂 Izreal mi je takođe na listi želja za putvoanja, mada na onoj koja premašuje naredne 2 godine pa ga zato nisam uvrstila. Palestina svakako deluje zanimljivo. Hvala na komplimentima i na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: