Pažljivo s novcem: Kako da kupujete pametno

Kako da kupujete pametno

Koja god sezona da je u pitanju, mi nekako uvek nađemo izgovor za neke neplanirane kupovine. Kako biste uvek na umu imali svoj budžet, a da vaš račun u banci ne bude totalno isušen na stvari koje vam nisu nephodne, pa ni korisne, pročešljajte ovaj tekst. Kupujte pametno – ništa vas ne košta!

#1 Stavite sve na papir

Nikad, ali nikad ne krećite u kupovinu bez spiska! Ukoliko vam se desi da u kupovinu krenete bez spiska potrebnih stvari, brzo ćete se obreti u svom omiljenom delu prodavnice, gde ćete nakupovati masu stvari koje vam sve zaista trebaju, a nisu vam bile u planu, niti su hitne. Ovde bih naglasila značaj određivanja prioriteta. Svi mi želimo da se povremeno častimo nečim, ali ukoliko imate ograničeni budžet i/ili vreme, najbolje je da se fokusirate na ono što čega vam ponestaje, ili što vam je neohodno.

Napravite spisak za kupovinu © Pexels

Kada smo već kod određivanja prioriteta, to će vam mnogo pomoći pri sastavljanju spiska potrebnih stvari. Međutim, to nije vaš finalni spisak. Sa liste stvari za koje mislite da su vam potrebne, pokušajte da izbacite ono što vam zaista nije neophodno.

Iako vam se isprva čini da je sve važno i hitno, sigurno postoji bar jedna stvar koja to nije, a kada je uočite – izbacite je sa spiska. Možda ta stvar ima jeftiniju alternativu? Uzmite se u obzir kada određujete na šta ćete potrošiti svoj novac.

#1 Istražite sve opcije

Ovo je naročito važan korak ukoliko kupujete robu veće vrednosti, kao što su aparati. Kada je reč o ovakvim stvarima, od ključne važnosti je da se upoznate sa ponudom, uporedite cene, i napravite uži izbor.

Kada mi sledi kupovina neke ovakve stvari, ja volim da posetim sajtove za onlajn prodaju. Daću vam i primer. Recimo, u poslednje vreme razmatram kupovinu kvalitetnijeg grejača za vodu i hoću da vidim kakva je ponuda onlajn. Već znam gde ću da tražim taj proizvod, kucam sajt i odmah krećem u virtuelno razgledanje i potragu za mojim grejačem. Polazim od kategorije Mali kućni aparati, nalazim famozni grejač i gledam cene proizvoda različitih proizvođača. Biram svoje favorite i pamtim ih. Zatim ostavljam nekoliko dana da razmislim da li to što zaista želim, pa donosim odluku.

grejač za vodu © Idealno.rs

Sličan je proces bio i kada sam kupovala novi telefon skoro. Dugo sam gledala, upoređivala i razmatrala. Takođe sam pošla od “istrage”. Uputila sam se ka kategoriji Mobilni telefoni i oprema , pogledala modele koji me interesuju od proizvođača koje preferiram, i izabrala svoje favorite. Bilo mi je potrebno nekoliko dana da donesem odluku, ali sam želela da budem sigurna da sam odabrala najbolji odnos cena-kvalitet.

#3 Donesite najbolju odluku

Budite od reči i nemojte da vrdate. Šta to znači u svetu kupovine? Kada istražite šta i gde je najbolje da kupite, kada napravite spisak, kupite samo to sa spiska. Da, samo to. Popusti uglavnom nisu toliki da opravdate kupovinu nećega što vam nije od ključnog značaja. Kada vam je budžet ograničen (a kome nije!), nastojte da za sebe obezbedite ono najvažnije, a ako već kupujete nešto vrednije, dobro istražite i donesite odluku.

Pare na sunce! © Pexels

Dodatni savet: Ne idite u kupovinu gladni jer ćete kupiti nešto što vam ne treba, a što vam tada izgleda primamljivo.

Napomena: tekst je rađen u saradnji sa Idealno.rs . Sva mišljenja su moja lična i ovako izgleda svaki moj proces kupovine nečega skupljeg od 200 dinara.

Koja je vaša “tačka spoticanja” kada je u pitanju trošenje? Na šta uvek date novac neplanirano? Podelite sa mnom u komentaru.

Još korisnih tekstova na temu finansija:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

3 Comments

 1. 03/05/2020 / 12:11

  Jedan super trik za netrošenje jeste da sa sobom ne ponesete karticu već samo onoliko para koliko sebi dozvoljavate da potrošite.
  Ili, ako idete u razgledanje, bez neke posebne namere da kupujete, možete ostaviti kod kuće i novac i karticu. To ostavlja vreme za razmišljanje nakon povratka kući, i kad se nakanite da ponovo posetite isto mesto, možda i ne zateknete to po šta ste otišli. Ja se tad utešim mišlju da mi ipak nije bilo namenjeno.

  Ali, s druge strane, nekad nije loše kupiti nešto bez posebnog plana – naročito kad se radi o stvarima koje ne kupujemo često. Tako izbegavamo da to kasnije brzopleto kupimo kad nam je neophodno.

  • 04/05/2020 / 07:46

   Hvala na super savetima! Mnogi kažu da kada kupuju karticom uopšte nemaju osećaj da troše novac, što je svakako problematično. Međutim, ja i dalje imam neki osećaj, a lakše mi je da platim karticom jer ne volim da nosim mnogo novca sa sobom, naročito kada idem sa namerom da kupim nešto od tehnike, ili nešto skuplje generalno.

   Što se tiče ostavljanja novca kod kuće, ipak bih preporučila da se nosi neka suma uvek sa sobom, u slučaju da se nešto desi, ili za hranu i slično. Dešavalo mi se da nekad ponesem samo onoliko koliko mislim da će mi trebati i zadržim se negde i treba mi za hranu recimo, a ja nemam više. Tako da, zavisi kome je kakav tempo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: