Zašto vam je potreban račun u banci

Zašto vam je potreban račun u banci

Iako je prošlo nepune 4 godine od kako sam otvorila svoj prvi račun već sam dovoljno stekla uvid u prednosti i mane posedovanja istog. Ovo je tekst o tome zašto treba da imate račun u banci bez obzira da li ste zaposleni ili ne, i da li primate platu na račun ili ne. Nije banka toliki bauk!

Napomena: ovde govorim o tekućem računu za fizička lica, pravna lica moraju da imaju račun.

Bolji uvid u finansije

Sa razvojem tehnologija moguće je da uvek znate koliko novca imate na računu, na kojem bankomatu/banci ste podigli novac ili gde ste platili karticom. Da li ćete ti pratiti preko SMS poruka koje vam stižu kada upotrebite karticu, ličnog naloga na web sajtu banke, ili preko aplikacije na pametnom uređaju to je stvar preferencije. Jedno je jasno: neće vam se desiti da potrošite previše i uđete u minus nesvesno i platite kamatu za to, jer niste znali koliko novca imate na raspolaganju.

Pažljivo s novcem: Evo kako da kupujete pametno

Lakše plaćanje

Plaćanje karticom je veoma praktično, po mom mišljenju. Pritom, moram da naglasim da mislim na platnu (debitnu) a ne na kreditnu karticu. Plaćanje karticom je praktičnije, brže i efikasnije, a odmah dobijete i izveštaj o odlivu sa računa tako da znate koliko tačno novca imate. I to predstavlja još jedan razlog zašto vam je on potreban. Koliko sam ja upućena, karticu ne možete imati bez otvorenog računa.

3 načina da uštedite kada kupujete kozmetiku

Osim što na ovaj način možete plaćati u prodavnicama, možete plaćati i račune ili prebacivati novac sa vašeg računa na nečiji drugi, ukoliko nekome treba da pošaljete novac. Prebacivanje novca na ovaj način ide mnogo brže nego da idete u poštu da uplaćujete, ili nešto slično.

Gde li sam potrošila ove 2.000 dinara što mi fale?
Gde li sam potrošila ove 2.000 dinara što mi fale?

Kupovina i plaćanje preko interneta

Sa sveopštom digitalizacijom i razvojem interneta, elektronska trgovina sve više dobija na značaju. Jedan od razloga je svakako pogodnost, jer kupujete iz udobnosti svoga doma i kupovinu možete obaviti bilo kada. Drugi razlog je lakoća plaćanja i poručivanja: samo ukucate broj kartice i prođete neophodne bezbednosne korake i to je to!

Slično kao i za plaćanje karticom, i ovde važi ista stvar: morate imati račun u banci sa povezanom karticom ukoliko želite da kupujete preko interneta. Naravno, postoji mogućnost i plaćanja pouzećem, ali postoji veliki broj internet prodavnica koje ne podržavaju takav način plaćanja. Za kupovinu kod njih vam ipak trebaju račun i kartica.

Digitalna slamarica

Iako sam na jedan od prethodnih tekstova na temu ličnih finansija dobila komentar od jedne osobe da više voli da drži sve pare kod sebe, kod kuće i da ne vidi smisao platnih kartica, ja ipak nisam istog mišljenja. Najpre zato što mslim da nije bezbedno nositi/držati veću količinu novca sa sobom.

Kada kasica prasica više nije dovoljna

Ukoliko mislite da banka zarađuje od vašeg novca ako ga držite na računu, morate razlikovati 2 vrste bankarskih usluga:

  • depozit po viđenju: jednostavno držanje novca na računu, koliko ostavite toliko ćete podići i možete da podignete bilo kada;
  • oročeni depozit: ostavite neki iznos novca u banci na određeno vreme, banka taj novac “obrne” i da vam zaradu u vidu kamate, a novac možete da podignete tek kada istekne rok koji ste ugovorili.

Unesite balans u svoj bilans

Napomena: važno je da budete finansijski pismeni. Kao što sam rekla u nekom od svojih ranijih tekstova: banka nije đavo. 

Mane posedovanja računa u banci

Da ne bude kako hvalim banke i ne pričam ništa o negativnim stranama posedovanja računa, evo i odeljka o toj temi. Kada govorimo o računu, mane su svakako dodatni troškovi koji se mogu pojaviti:

  • Plaćanje održavanja računa – mesečna naknada koju neke banke naplaćuju, a predstavljaju trošak servisiranja vašeg računa od strane banke.
  • Plaćanje provizije pri transakcijama – neke banke naplaćuju i određenu proviziju pri transakcijama kao što su plaćanje sa računa ili uplata na račun.

Naproblematičniji su računi koji imaju i jedno i drugo. Na sreću,

Novac: Najčešće greške koje sam pravila ove godine

Želim da napomenem da sam potpuno neutralna kada je reč o bankama, odnosno gledam na bankarstvo kao uslužnu delatnost koja meni olakšava neke aspekte života.

Da, shvatam da na našim prostorima postoje verovanja da je banka đavolja rabota i da su bankare poslali da nas unište, ali sve to nastaje zbog nedostatka finansijske pismenosti kod ljudi koji posle ne znaju da pročitaju “sitna slova” na ugovoru o kreditu.

Da li vi imate otvoren tekući račun i da li se povremeno raspitujete o novim uslugama koje banka pruža (mobilna aplikacija, životno osiguranja uz račun, nove kartice)? Imate li neko neprijatno iskustvo kada je reč o otvaranju/zatvaranju tekućeg računa? Pišite mi u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: