Kako pronaći teme za tekstove na blogu

Kako pronaći teme za tekstove na blogu

Ukoliko se trudite da koliko-toliko budete redovni na blogu, ili ukoliko planirate da započnete blog, moguća tačka spoticanja mogla bi da vam bude pronalaženje tema za blog. Naravno da vam na početku ne izgleda kao da će vam ikada zafaliti tema, ali posle par godina sve dobre ideje su već obrađene. U nastavku možete pročitati moje trikove kako pronaći teme za tekstove na blogu.

Kalendar objava

Ako ćete samo jednu jedinu stvar zapamtiti iz ovog teksta, neka to bude značaj kalendara objava. Content kalendar, kako je još i zove, je veoma korisno papirno ili virtualno pomagalo u organizaciji vašeg bloga. On je upravo ono što pomislite iz njegovog naziva: kalendar sadržaja iz kojeg možete videti kada je vreme za koju objavu.

Kakav će biti izgled ovog kalendara je krajnje individualno. Ukoliko kao ja odaberete Excel dokument da u njemu vodite svoj kaledar objava, razmilsite o kolonama koje bi vam mogle biti značajne, i počenite sa jednom varijantom. Lako ćete posle menjati izgled i sastav dokumenta jer gle čuda – sve je elektronski! 

Naravno, ako bolje funkcionišete na papiru, manji rokovnik ili neka sveska takođe vam mogu biti od koristi. Ja sam ovakav dnevnik nekada vodila kao mesečnu listu tekstova koje nameravam da pišem, sa pripadajućim datumima. Takođe, dok sam aktivnije vodila papirni kalendar objava, pisala sam i mesečnu TO DO listu šta treba da se sredi na blogu (ažurirati plugin-ove, srediti nešto u dizajnu i slično).

Meni lično je mnogo lakše da znam kad šta pišem, i da to odredim na početku meseca. Kalendar vam neće dati ideje za tekstove ukoliko ih nemate, ali će čuvati vaše ideje dok ne dođe vreme da ih objavite. 

Fali ideja za tekstove? One su tu oko vas!
Fali ideja za tekstove? One su tu oko vas!

Više o ovakvoj organizaciji blogovanja čitajte tekstu “Razvijte blog uz dobar kalendar objava”.

Gde i kako pronaći teme za tekstove na blogu

Sada kada znamo kako da organizujemo teme za blog, vreme je da se pozabavimo i konkretnim svarima, kao što je pitanje: Gde pronaći inspiraciju za tekstove? Evo nekih mojih izvora za nove teme.

Akutelna dešavanja

Ukoliko je vaš blog više novinarskog tipa, a manje tipa onlajn dnevika, možete ispiraciju za tekstove pronaći u aktuelnim događajima. Ispratite dešavanja za koje mislite da će biti zainteresovana vaša publika, ili generalno neke za koje ste i sami zainteresovani, pa utiske objavite online.

Ovo je odlična prilika da vidite ili doživite nešto novo, ali i da upoznate nove ljude, a uz to i da dobijete materijal za novi tekst. Zgodno, zar ne?

3 stvari koje treba da uradite za vaš blog već danas

Saradnje

Ovde ne mislim na saradnje sa brendovima, mada i to će svakako biti novi sadržaj za vaš blog, već na saradnju sa drugim blogerima ili kreatorima sadržaja. Možete se odlučiti za jednu temu koju će svako od vas obraditi na drugi način, ili za tekstove koji bi se nastavljali jedni na druge.

Ove saradnje su dobre za povezivanje unutar blogerske zajednice, ali i dobra prilika da vas pronađe neka nova čitalačka publika. Važno je semo da imate slične ciljeve kada je sadržaj u pitanju, i da bar imate neke tematike bloga koje se dopunjuju. Primer je recimo da bi čudno bilo kada bi sarađivali book bloger i modni bloger, jer će imati verovatno jako malu zajedničku publiku.

Serijali

Tekstovi na blogu u nastavcima, pa još i ako nisu vremenski ograničeni, su dobitna kombinacija za vaš blog! Em je dobro što uvek imate temu, em što možete sve zajedno da ih linkujete za čitanje i tako napraviti jednu povezanu priču.

Međutim, delovi serijala se i ne moraju nastavljati jedan na drugi – mogu biti i nezavisni. Primeri za to su moji serijali “Šta čitam ovih dana” i “Iskustvo više”. Važno je samo da imaju bar nekih dodirnih tačaka.

Zašto treba da blogujete pod posebnim domenom?

Ovaj tekst je nastao dosta, dosta nakon poslednjeg napisanog teksta iz kategorije saveta za blogovanje. Ipak, to ne znači da je moj rad na blogu stao. Odabrala sam da se baš sa ovom temom vratim pisanju o blogovanju jer znam koliki problem može biti da se pronađu nove ideje za tekstove. I baš zato se nadam da će ova objava na blogu biti nekome korisna.

Kako vi pronalazite teme za blog? Imate li neki spisak, ili ih samo određujete spontano? Pišite mi u komentaru!

Još korisnih tekstova:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: