Zašto je vizuelni identitet važan za vaš blog

Zašto je vizuelni identitet važan za vaš blog

Blogovanje ima svoju tehničku pozadinu koja se odnosi na održavanje sajta, unos teksta i njegovo uređivanje, ali to nije sve što čini jedan blog. Naš sajt je često odraz naše ličnosti i mi želimo da on bude prijatan za naše posetioce.  Tu na scenu stupa vizuelni identitet sajta, koji treba da oslikava osobu ili osobe iza njega. Ukoliko idete ka tome da vaš blog bude malo ozbiljniji vreme je da razmislite i o vizuelnom identitetu. Evo šta treba da znate.

Šta je vizuelni identitet bloga

U vizuelni identitet bloga spada sve ono šta njegov posetilac može da vidi: dizajn, vizuali, grafika, paleta boja, logo, stil fonta i razne oznake koje se ponavljaju kako se “krstari” sajtom. Svi ovi elementi pojedinačno, ili u kombinaciji jedni sa drugima, čine da ih korisnik pamti i dalje povezuje sa osobom ili proizvodom.

Lily-like © www.lily-like.com
Primer konzistentnog vizuelnog identiteta: Lily-like

Sigruno ste čuli da kažu: “Prvi utisak je najvažniji!“, pa tako i sklop svega vizuelnog na vašem blogu ili sajtu ostavlja određeni utisak na posetioca. Da li će taj utisak biti prijatan ili neprijatan zavisi od preferencija samog posetioca, ali i kod toga koliko je pažnje uloženo u dizajn i prilagođavanje dizajna korisniku. Cilj je da se dođe do zaokruženog “proizvoda” (bloga, sajta), koji će iskomunicirati poruku njegovog kreatora na najbolji način, i to baš uz pomoć vizuelnog elementa.

Pre nego što nastavimo dalje želela bih da vas uputim da pročitate neke tekstove. Prva 2 su usmerena na dizajn bloga, s obzirom da on čini dobar deo vizuelnog identiteta, a druga 2 su više o vizuelnom identitetu generalno:

 1. Trendovi u dizajnu blogova
 2. Najčešće greške u dizajnu bloga
 3. Zašto je bitan vizuelni identitet za onlajn prisustvo vašeg biznisa
 4. 3 tajne dobrog vizuala u digitalnom marketingu

Korisničko iskustvo (UX)

Kako biste bolje shvatili zašto je važan kvalitetan dizajn bloga u kombinaciji sa konzistentnim vizuelnim i grafičkim elementima, upoznaću vas sa jednim pojmom. Dizajn usmeren ka korisničkom iskustvu (User experience – UX) je proces povećanja zadovoljstva korisnika proizvodom unapređenjem lakoće korišćenja i pristupa, i satisfakcije izazvane njegovom upotrebom. (Izvor)

Komplikovano, zar ne?

I nije baš. To samo znači da postoji način da dizajnom proizvoda (u ovom slučaju vašeg sajta) povećate zadovoljstvo korisnika. Kada su oni zadovoljni, duže će se zadržati i češće će se vraćati.

Vizuelni identitet i brendiranje

Kakve veze ima dizajn bloga, grafika na blogu i brendiranje? Zašto je to sve važno? U svom ranijem tekstu “Značaj ličnog brenda” sam malo dublje zašla u ovu temu. Ono na čemu treba da radite jeste prepoznatljivost. Želite da, kada neki vaš čitalac vidi vašu naslovnu fotografiju za tekst ili vaš logo, pomisli “Znam za ovaj blog, ima kvalitetne tekstove”.

[ČEK-LISTA] Zadaci za svaki blog post (1)

Ukoliko želite da vidite kako ja to radim, pogledajte naslovne fotografije na mojim profilima na raznim društvenim mrežama, Primetićete da su oni veoma slični

Bilo da vam je blog hobi ili pretenduje da vam bude posao, sigurno ne želite da vaše ime stoji iza nečega nedovršenog, ofrlje odrađenog i teškog za korišćenje. Zato razmislite o aspektima kao što su dizajn bloga, kategorije na blogu i vizuelni identitet. O kvalitetu tekstova i da ne pričam. Nadam se da će vas ovaj tekst podstaći da se upustite u avanturu “doterivanja” bloga, kako bi on privlačio nove posetioce, ali i zadržavao stare.

Još korisnih tekstova na temu blogovanja:

Koristan alat za pravljenje divnih naslovnih fotografija i grafika: Canva

Imate neko pitanje u vezi sa vizuelnim identitetom bloga i blogera? Želite da podelite sa mnom neko svoje iskustvo na ovu temu? Pišite mi u komentaru!

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

6 Comments

 1. Marija
  30/11/2017 / 13:30

  Sjajno si objedinila sve važne elemente, kako bi jedan blog super izgldao, a svaki element je tema za sebe.
  Uživala sam čitajući 🙂

  • 02/12/2017 / 09:42

   Marija, hvala na komplimentima! Potrudila sam se da popišem sve najvažnije.:)

 2. 11/12/2017 / 22:25

  Draga Kristina,

  Jako nam je drago da ti se svidja naš sajt i naš brend 🙂 Smatamo da je izgled bloga skoro pa od istog značaja kao i sami postovi, jer, ma koliko dobar post da bio, ako je izgled previše napadan, ili “težak” (brdo reklama, popups i sl), onda se vrlo lako od njega odustaje.

  Čitamo se i u narednim postovima 🙂

  Tijana

  • 13/12/2017 / 18:41

   Draga TIjana,

   Apsolutno se slažem sa tobom. Baš zato što te vrednosti nalazim na vašem sajtu, ja ću mu se vraćati.

   Čitamo se 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: