Nabildujte vaš CV: Veštine i znanja koja vredi imati

Nabildujte vaš CV Veštine i znanja koje vredi imati

Ukoliko završavate fakultet ili generalno tražite posao, možete se suočiti sa brojnim zahtevima tržišta rada. Da biste ili konkurentni i povećali šanse za dobijanje posla, vreme je da “zasučete rukave” i “nabildujete” vaš CV. Evo koja veštine i znanja koja vredi imati kada je u pitanju traženje posla.

Napomena: ove veštine su najkorisnije kada tražite poslove a nemate prethodno i/ili relevantno iskustvo. Onda prave najveću razliku. Tekst je pisan na osnovu mog iskustva i iskustva mojih prijatelja u aktivnom traženju posla, ali i radionica i treninga koje sam prošla kada sam se pripremala za prve korake u karijeri.

S tim u vezi, ovde ćete pronaći najviše saveta u vezi sa CV-jem kojim biste konkurisali za posao u oblasti društveno-humaističkih usmerenja, i biznisa. Iako generalnu ideju teksta možete primeniti na bilo koju struku, nešto ovde od ovoga verovatno neće biti upotrebljivo ukoliko želite da se bavite nekim totalno drugim poslovima.

Rad u timu

Da postoji nagrada za veštinu/osobinu koja je najviše kliše, to bi definitivno bila ova. 

Šta se krije iza ove stavke u CV-ju? “Rad u timu” deluje kao osobina bez mnogo smisla, ali zapravo je nešto što kasnije može da bude presudno za vaše performanse, pa čak i za vaš ostanak u kompaniji.

Kada radite u firmi, bilo da ona ima 3 osobe, ili 400 zaposlenih a vi ste u timu sa 4 osobe, eventualno ćete morati da naučite da radite u sinergiji sa ostalima. To je zapravo i svrha zapošljavanja više osoba od strane vlasnika/menadžera: da zajedno iznedre nešto potpuno novo i jače nego što bi iko od njih pojedinačno.

Ok, zvuči malo apstraktno. Čak i ukoliko ste navikli na individualni rad i mislite da vas rad sa drugima usporava, to uglavnom nije tačno. U zavisnosti od tima koji dobijete, uglavnom možete nešto novo naučiti jedno od drugog, drugačije sagledati perspektive projekta, ili pronaći neke greške koje se lako mogu napraviti kada radi samo jedna osoba. 

Recimo, ukoliko pišete neki izveštaj, možete se konsultovati sa kolegom koji je radio na istom projektu da pogleda da li su cifre u redu, ili da iščita zaključke koje ste napisali, kako bi se pronašle možda neke greške u kucanju.

Iako rad u timu može biti pravi izazov za introvertne osobe, dosta nesuglasica se može prevazići razgovorom, timbildingom, ili samo ako pitate nekoga šta on misli šta bi moglo da se uradi, umesto da ga isključujete iz procesa.

Znanje stranog jezika

“Pričaj srpski da te ceo svet razume” ne važi više ni za pekare. Znanje bar 1 stranog jezika danas je zaista neophodno. Obično je to engleski jezik, ali ne mora da bude.

Šta se krije iza ove stavke? Ukoliko konkurišete za rad u multionacionalnoj kompaniji, ili kod poslodavca koji ima strane klijente, logično je da se znanje određenog stranog jezika podrazumeva. Međutim, čak iako vaš cilj nije ovakvo radno mesto, nikad se ne zna kada vam ovo znanje može zatrebati.

Recimo, ukoliko se poslodavac dvoumi između 2 kandidata sličnog obrazovanja i radnog iskustva, možda će neko dodatno znanje, kao što je znanje stranog jezika, biti ono što će odlučiti u korist jednog od njih.

U svakom slučaju, možda je vreme da usavršite ono što ste krenuli da učite još u osnovnoj školi. Ne kažu bez razloga “Koliko jezika znaš, toliko vrediš.”

Rad na računaru

Živimo u eri IV industrijske revolucije i svaki naš aspekt života priključen je na računar, odnosno internet. 

Šta se krije iza ove stavke? U zavisnosti od oblasti u kojoj planirate da radite, računar će vam biti manje ili više potreban. Rad u određenim programima i na internetu kod nekih profesija se podrazumeva, a kod nekih nije neophodan, ali može znantno da ubrza rad.

Od rada na računaru, ukoliko je reč o nekoj oblasti u biznis sferi, biće vam potrebno znanje MS Office paketa, ali i znanje poslovne imejl korespondencije. Takođe, firme uglavnom koriste neke od tipova cloud/komunikacionih/imejl paketa kao što su Office 365, Google Drive i slično. Biće vam potrebno da znate bar osnove kako biste se brzo uklopili u radnu rutinu kada “upadnete” u firmu.

Nakon toga, ostaje znanje specifičnih programa i alata vezanih konkretno za oblast u kojoj radite. Ukoliko ne znate šta vi bam bilo potrebno od programa za poziciju ili industriju u kojoj želite da radite ili da u nju pređete, najbolje je da pitate nekoga ko je već u tome, ili da pogledate oglase za posao. U njima uglavnom piše kakve se veštine traže, i koje programe je potrebno da znate da koristite.

Potrudite se da naučite kako ti programi funkcionišu, a možda bi valjalo i proći neku sertifikovanu obuku – što nas dovodi do pretposlednje sekcije ovog teksta.

Lovci na sertifikate: Da li su vam zaista potrebni svi ti kursevi?

Lovci na sertifikate su osobe koje idu na razne kurseve, gotovo svakodnevno, i stalno se hvale nekim sertifikatima. Kako to znam? Zato što sam ja pravi mali lovac 😀 Hajde da vidimo zašto je važno navesti i prikazati sertifikate.

Šta se krije iza ove stavke? Sertifikat pokazuje da ste ovladali određenim znanjima, ili bar prošli obuku/kurs/radionicu iz neke oblasti. Daje ga lice/udruženje/kompanija koja ima određeni renome u nekoj oblasti/industriji, ili je sačinjena od stručnjaka iz industrije.

Ukoliko nemate mnogo iskustva iz neke oblasti, sertifikat ili obuka koju ste prošli može govoriti više o vašim interesovanjima, ali i da imate znanje koje možda još niste stigli da primenite. Takođe, to daje i neku “težinu” uz formalno obrazovanje koje možda imate.

Naravno, to ne znači da treba da idete na ama baš sve kurseve koji se nude, ili još gore – koji su besplatni. Pokušajte da filtrirate koja znanja vam fale, a tražena su u vašoj industriji ili generalno u poslovnom svetu. Na su sreću, ja sam se rano profilisala za (digitalni) marketing, pa sam godinama samo dodavala svom CV-ju razne veštine i znanja koja su mi kasnije koristila.

Hoću ustvari da kažem da treba da iskoristite onoliko mogućnosti za dodatno obrazovanje i sticanje znanja koliko vam je prijatno. To znači da ukoliko identifikujete da vam neka veština fali, super je da odslušate par kurseva i sertifikujete za to. Ono što nije super i što ne preporučujem je da idete na predavanja za sve moguće teme, jer mislite da su svi sertifikati podjednako važni.

Posmatrajte svoj CV kao kutiju sa alatom. Alat može biti obrazovanje, završeni kursevi, znanje jezika, ili neka veština u radu sa ljudima. Samo treba da iz vaše kutije izvadite odgovarajući alat kada vam on zatreba.

BONUS: LinkedIn za početnike

Ukoliko ste novajlija na tržištu rada, tek razmatrate koje su vam opcije za karijerni razvoj ili ste već zacrtali za koju industriju/oblast ćete se specijalizovati, savetujem vam da napravite i popunite LinkedIn profil.

LinkedIn predstavlja platformu za povezivanje na poslovnoj/profesionalnoj osnovi, networking i širenje mreže kontakata koji su vam interesantni u poslovnom smislu. Nezavisno od toga kojom oblašću se bavite ili nameravate da se bavite, na ovoj mreži možete pronaći značajne ljude ili kompanije čije objave vredi pratiti.

Ukoliko još uvek niste sigurni šta treba da radite kada popunite LinkedIn profil i čemu to sve služi, pročitajte još nekoliko tekstova:

Za kraj ovog teksta, delim i svoju nadu da će vam pojedine smernice iz ovih redova biti i korisne. Svrha ovog teksta nije da nekome solim pamet, niti da dajem neko univerzalno primenljivo rešenje, već prosto da pomognem onima koji kreću u potragu za svojim karijernim putem

Još korisnih tekstova na sličnu temu:

Koji savet vi imate za nekoga ko pokušava da obogati svoj CV? Koje veštine i znanja biste mu vi predložili da stekne? Pišite u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: