Kako da napišem svoj prvi CV?

Kako da napišem svoj prvi CV
 Ovaj tekst je posvećen onima koji su na početku svoje karijere, ili tek razmišljaju o istoj. Dakle studenti. Znam da će njma ovaj tekst biti od velike koristi. Ja sam i dalje student, ali svoj prvi CV sam pisala i poslala pre nekoliko godina, pa imam nešto i da kažem na tu temu.
Naravno, po struci nisam psiholog, niti imam diplomu iz menadžmenta ljudskih resursa. Ovo sve pričam iz svog iskustva i iskustva svojih prijatelja. Dosta sam čitala na temu pisanja CV-ja, istraživala, pisala desetine verzija svog CV-ja pa gledala šta prolazi a šta ne. Takođe, imala sam sreću da mi savet o optimalnoj strukturi CV-ja da i stručnjak, osoba koja radi za poznatu svetsku recruiting agenciju.

Uz njenu pomoć i uz malo istraživanja uspela sam da sastavim CV kojim sam zadovoljna, a koji se svidi i osobama kojima ga pošaljem. Dobijala sam komplimente što za vizuelni koncept svog CV-ja, što za sadržaj. Zato sam rešila da, koliko mogu, olakšam mlađim generacijama ovu “misiju” pisanja biografije. Dosta priče, pređimo na stvar.

Osnovne odlike CV-ja

Definicija

CV (lat. Curriculum Vitae ), odnosno biografija, predstavlja dokument u kojem su taksativno navedene vaše osobine, veštine, sposobrnosti, kao i dat popis relevantnog radnog iskustva. Obavezno se prilaže pri svakoj prijavi za posao, a često i prilikom prijave za praksu, stipendiju, kurs, obuku.
Moj prvi CV
Odakle da počnem?

Struktura

Sastav biografije dosta zavisi od industrije u kojoj poslujete, ili u kojoj konkurišete za posao/praksu. Ovo je predlog sekcija koje bi mogle tu da se nađu:

 

 • Lične informacije i kontakt podaci – ime, prezime, datum rođenja, broj telefona i email adresa,
 • Obrazovanje i osposobljavanje – nivoi obrazovanja, škole, smerovi, učeničke i studentske organizacije/udruženja i vaša zaduženja u njima – sa navedenim vremenskim periodima/trajanjem kod svake stavke,
 • Lične sposobnosti i kompetencije – naziv sve govori a u ovaj deo možete ubaciti i strane jezike koje poznajete (obavezno napiite koji vam je nivo znanja, recimo čitanje/pisanje/govor početno/srednje/napredno),
 • Socijalne sposobnosti i kompetencije – kakvi ste u timu? Kakvi ste kad radite sami?
 • Organizacione sposobnosti i kompetencije – dobro organizovani? Dobro organizujete tuđi rad? Recite to!
 • Iskustvo – period rada, naziv kompanije i grad, naziv pozicije, sve što te obavljali na ovoj poziciji, sve što ste naučili ili koje ste programe koristili i slično,
 • Kursevi/obuke – vremenski period, naziv organizatora, naziv kursa/obuke,
 • Tehničke sposobosti i kompetencije – rad na računaru, rad sa specifičnim programima, posebna tehnika znanja,
 • Ostala interesovanja – interesovanja/hobiji koja su relevantna za prijavu za posao, koja nešto govore poslodavcu o vama, ili bi mogla da vam koriste u poslu.
Napomene: vaša biografija ne mora imati sve ove odeljke. Prilagođavajte strukturu CV-ja zahtevima potencijalnih poslodavaca i vašem iskustvu. Možda vaše buduće zanimanje zahteva neke posebne veštine, pa ćete to dodati kao novi deo umesto, recimo, kurseva. Na biografiji se radi u kontinuitetu . To je živa stvar. Ne baš, ali znate na šta mislim.

Česta pitanja i nedoumice

 

Fotografija: da ili ne?

Pročitala sam mnogo razloga za i protiv: možete biti predmet diskriminacije, mogu suditi o vama na osnovu izgleda, biće im sumnjivo ako nema fotografije itd… Zašto sam ja stavila fotografiju? Zato što, da sam ja na mestu poslodavca, želela bih da znam s kim “imam posla”. Želela bih da povežem sliku i reči. Nekako mi to ide zajedno.

Šta li pomisle kad vide sliku iz “Beograd noću” u CV-ju?
Kakvu fotografju izabrati:
 • Pristojnu, ali da ne izglate mnogo zatvoreno i mrtvo ozbiljno,
 • One sa “Beograd noću” ne razmatrajte,
 • Blagi osmeh je sasvim u redu, ne mora biti kao za ličnu kartu,
 • Košulje su dobar izbor odeće,
 • Blaga šminka za žene (ili mukarce, što da ne?),
 • Uredna frizura,
 • Za muškarce – uredna brada (možda i za žene, nikad se ne zna, neću da ograničavam).

Šta da uvrstim u CV ako nemam relevantnog iskustva?

 

Ovo je česta pojava kod studenata ili ljudi koji su na početku svoje karijere. Ne brinite ništa. Bitno je, u ovom slučaju, fokusirati se u biografiji na svoje hobije, motivaciju, interesovanja. Ukoliko imate, navedite neka iskustva kao što je volontiranje. To može dosta da kaže o vama. Takođe bi bilo od koristi da imate neke završene kurseve/obuke/seminare/radionice, koje bi pokazale nešto o vašim ambicijama i radnim navikama. Kvalitetan poslodavac će znati da ceni i to. Samo korak po korak do prvog radnog iskustva 🙂

Kako da napravim CV koji će se izdvojiti u moru ostalih?

 

Nekad su dovoljne vaše osobine da vas izdvoje. Nekad i druge stvari privuku pažnju. U zavisnosti od pozicije za koju se prijavljujete, ili od industrije u kojoj želite da radite, moguće je prilagoditi formu biografije da bude dopadljivija.
Ukoliko ste malo kreativniji i/ili konkurišete za neke pozicije gde mislite da je kreativnost dobrodošla, “doterajte” vizuelno vaš CV! Igrajte se sa oblicima, teksturama i bojama, isprobajte dizajn koji deluje privlačno.
Na ovom LINKU možete videti razne ideje kako da učinite vaš CV kreativnijim. Tu sam ja skupljala inspiraciju kada sam rešila da istupim iz mora jednostavnih biografija i napravim nešto drugačije.

 A ja sam rešila da vam dam primer jednog imaginarnog CV-ja, netipičnog dizajna. 😀 Obratite pažnju na sekcije, boje, raspored.

Primer CV-ja

LinkedIn – online biografija

 

Ne znam da li ste ikada čuli za LinkedIn. Nadam se da jeste. Ako niste – to je jedna vrsta poslovne društvene mreže, gde se povezujete sa ljudima sa kojima iste sarađivali na profesionalnom nivou, sa poznanicima, saradnicima. profesorima. Deluje kao jedan veliki online networking događaj. To je  njegova najvažnija namena.
Njegova sporedna uloga je da deluje kao online biografija sa već definisanim “obrascem” koji popunjavate vašim iskustvima, veštinama itd. Na osnovu toga brzo i lako ćete napisati novi CV ili ažurirati postojeći. Preporučujem vam da napravite profil ako ga već nemate. Ako imate – sredite ga. Ne možete u traženje posla bez LinkedIn profila. Pristupite ovoj sjajnoj mreži OVDE.
Napraviti LinkedIn profil – checked!

Brzi saveti

 

Ovo se možda i provuklo kroz tekst, ali da ja ipak ponovim:
 • Redovno ažurirajte biografiju,
 • Nabavite pristojnu fotografiju,
 • Prilagođavajte sadržaj uslovima konkursa,
 • Budite iskreni,
 • Ako pravite kreativniju biografiju ne preterujte s bojom. Samo svedeno,
 • Napravite LinkedIn profil.

Za kraj

 

Nadam se da vam je ovo bilo bar od neke koristi. Ja bih volela da je meni ovo neko rekao kada sam pisala svoj prvi CV, pa sam zato ovo i pisala. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili ako vam je potreban neki savet, pišite. Uvek sam tu da pomognem:)
Ako vam je ovaj tekst bio koristan slobodno ga podelite na društvenim mrežama, ili pošaljite svojim prijateljima. Hvala na čitanju.
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: