IZAZOV 2018 – Marketing i komunikacije na delu

Izazov Forum 2018 - Marketing i komunikacije na delu © According to Kristina

Znate one konferencije gde je garnitura predavača toliko puta viđena i slušana da je izgubila svaku draž, a o edukativnom apsektu koji je potpuno izbledeo da i ne pričamo? E ovo nije takav događaj. Trebalo mi je nekoliko dana da saberem utiske sa ovogodišnjeg Izazova, ali oni su konačno tu pred vama.

Za Izazov sam saznala prošle godine, ali se nisam odlučila da prisustvujem. Ove godine je priča nešto drugačija, a ja sam dobila priliku da konačno vidim o čemu se tu radi. “Izazov” je dvodnevni forum komunikacionih lidera koji se organizuje već nekoliko godina, sa ciljem umrežavanja profesionalaca u komunikacionoj industriji, kao i razmene iskustava i razgovora o trendovima. Bili su prisutni kako predstavnici agencija, tako i kompanija koje razvijaju ovu funkciju u svom poslovanju. Čitav događaj odvijao se u organizaciji Marketing mreže.

Mogu da pohvalim da ovaj forum nije sadržao niti jedno suvoparno predavanje. Naravno, ukusi su različiti, pa samim tim i interesovanja za različite teme, ali mogu da kažem da me je interesovalo 90% tema o kojima se diskutovalo. Program su sačinjavale panel diskusije na goruće teme iz industrije, kao i radionice agencija i kompanija koje su bile veoma interesantne, zabavne i interaktivnog tipa.

Glavni moto foruma je: “Transformiši svoj biznis” – i ja se potpuno slažem s njim!

I agencija i redakcija

Tokom 2 dana koliko je trajao ovaj forum, imala sam priliku da čujem mišljenja ljudi iz industrije o temi kuda se naša branša uopšte kreće i koji su trendovi. Predviđanja su izložena u okviru teme 2: “Check point > Gde smo?”. Slušala sam debatu na temu kreativnosti u industriji, a između ostalog rečenog na ovoj diskusiji, naglašena je potreba (i trend kojim će se dalje kretati) da agencije budu i agencije i redakcije istovremeno. O toj temi sam razmišljala i u narednim danima. Takođe, sve se više stavlja akcenat na “kreativna partnerstva“.

Još mi je jedna misao privukla pažnju na ovoj diskusiji, i to baš kada se polemisalo o sklonosti klijenata ka novim idejama, i rizikovanju u cilju ostvarenja većih efekata. Radi se o nečemu što mi ne znamo uvek da prepoznamo, ali je činjenica:

Svaki klijent je otvoren za nove ideje!

U ovom bloku izneti su i rezultati istraživanja o stanju struke, na nivou regiona (agencija Smart+ Research). Rezultatima možete pristupiti na zvaničnom sajtu Izazov 2018 Foruma.

Cause-related marketing

Prošlo je vreme kada je prva asocijacija na CRM bila Customer Relationship Management! Preorijentišite se na Cause-related marketing! Ovaj koncept je mnogo više od pukog sponzorisanja, ili davanja novca u dobrotvorne svrhe od strane kompanije. On zapravo podrazumeva aktivno uključenje i kompanije generalno, ali i zaposlenih pojedinačno, ali organizovano u funkcionisanje i rad čitave zajednice!

Svakako da ovim putem kompanija dobija određenu medijsku pažnju i zastupljenost, ali na posve drugačiji način nego samo dodelom novčanih sredstava nekoj ustanovi. Uz Cause-related marketing ruku pod ruku ide i CSR (Corporate Social Responsibillity). Po mom mišljenju, dobre kampanje kada je reč o ovom konceptu ima Delta fondacija, čiji rad aktivno pratim na društvenim mrežama. Dakle, ne radi s eo nametljivom PR-u već o publicitetu na osnovu nešto drugačijih akcija.

Radionice: komunikacije na delu

Radionice u kojima sam ja izabrala da učestvujem bile su izuzetno zanimljive. Teme su bile:

  • Native advertising (Represent Communication),
  • Ko su danas mladi lideri?(Zlatiborac) i
  • Teambuilding: Super član! (Powered by Super Dot)

Kako volim da upoznajem nove ljude i učim nove stvari, ove radionice su mi bile highlight celog događaja. Na zanimljiv način učite povezujete se, i to bez ikakvog napora.

Radionice su dobar način  i da se nešto nauči © According to Kristina
Radionice su dobar način i da se nešto nauči

Radionica koju je organizovala kompanija Zlatiborac mi je bila naročito zanimljiva, i veliki izazov. Ali zbog izazova se i bavimo ovim poslom, zar ne?

Hvala organizatorima i vidimo se, nadam se, i sledeće godine! Ako vam se svideo tekst, slobodno ga podelite sa drugima. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: