Šta treba da pitate poslodavca na razgovoru za posao

Šta treba da pitate poslodavca na razgovoru za posao

Navikli smo da na razgovoru za posao mi budemo ispitivani, ali šta je sa drugom stranom? Osobe koje predstavljaju kompaniju pred kraj razgovora ostave opciju da ih nešto pitate. Zašto to ne iskoristimo? Ukoliko vam redovno posle intervjua za posao kroz glavu prođe misao “Kako se toga nisam toga ranije setio/la!” idealno je vreme da pročitate ovaj tekst.

Neće vas niko pojesti

Bila sam na dosta razgovora za posao i kako god okrenete ne bude vam lako na toj “vrućoj stolici”. Često zaboravite sve što ste pripremili da kažete, ili da čak zaboravite i svoje ime.

Bilo da je vaša trema pozitivna ili negativna, ne bi trebalo sa žurite sa odgovorima, a ni sa pitanjima. Želim da se zajedno posvetimo jednom važnom delu intervjua za posao koji mnogi preskoče. Reč je o postavljanju pitanja potencijalnom poslodavcu.

Na razgovoru za posao moguće su 2 situacije: da vas pitaju imate li pitanje za njih, ili da vas ne pitaju. U drugom slučaju sasvim je korektno da im kažete da i vi imate njih nešto da pitate, ako je to u redu. Neće vas niko pojesti ako to kažete, znate? Ovo sve naravno pod pretpostavkom da vam već samoinocijativno nisu rekli ove stvari tokom predstavljanja kompanije i radnog mesta.

Napomena: s obzirom na specifičnosti načina zapošljavanja i veština potrebnih za te poslove, ova pitanja nisu primenljiva na poslove i konkurse u javnom sektoru (zdravstvo, prosveta itd), već samo na one u privatnom.

U redu, to smo prešli da vidimo sada koja su to pitanja.

Koja su moja radna zaduženja i kako izgleda moj radni dan?

Želite da znate tačno koji je vaš posao i čime ćete se baviti, kao i koja znanja i veštine će vam još biti potrebni. Nema ničeg gore od neodređenih zaduženja, “svi rade sve” koncepta (da ne kažem zbrke), što može voditi ka preopterećenju i samim tim padom efikasnosti. Konkretno rezultat će biti sledeći: loše performanse.

Ko mi je direktni naređeni?

Velika je verovatnoća da ta osoba sedi naspram vas na razgovoru, naročito kada je reč o drugom ili nekom narednom krugu selekcije. Kada znate sa kime ćete raditi to poprilično može da vam dočara i kako će vaši radni dani da izgledaju. Zamislite da je reč o nekoj neprijatnoj osobi. Da li i dalje želite da radite sa njom? Nisam ni mislila.

Da vam svaki dan na poslu ne bi bio pakao, postavite prava pitanja poslodavcu
Da vam svaki dan na poslu ne bi bio pakao, postavite prava pitanja poslodavcu

Šta se desilo sa prethodnom osobom koja je radila na ovom radnom mestu?

Ovo je veoma važno pitanje i iz odgovora možete da saznate mnogo o načinu na koji se kompanija odnosi prema svojim zaposlenima. Na kakav su se način rastali od osobe prethodno zaposlene na poziciji za koju konkurišete? Da li je osoba dala ili dobila otkaz? Ako je dala otkaz valja se zapitati zašto je dala. Možda se prema njoj nisu ophodili kako treba?

Kada već pričamo o ovoj temi, uvek vam preporučujem da pre odlaska na intervju za posao, pa čak i prijave na neki konkurs, pokušate da se raspitate o firmi. Biće vam korisna svaka informacija koju dobijete od sadašnjeg ili bivšeg zaposlenog, i na osnovu toga možete odmah da stvorite sliku o toj firmi kao poslodavcu.

[ctt template=”7″ link=”bcSbx” via=”yes” nofollow=”yes”]Pre odlaska na intervju za posao, pa čak i prijave na neki konkurs, pokušajte da se raspitate o firmi. Biće vam korisna svaka informacija koju dobijete od sadašnjeg ili bivšeg zaposlenog, i na osnovu toga možete odmah da stvorite sliku o toj firmi kao poslodavcu.[/ctt]

Kakva je politika izostanka sa posla povodom bolesti ili odlaska kod doktora?

Ovo vam možda ne deluje važno ako ste mladi i zdravi, ali bi moglo da vam bude važno. Neke firme poslodavcima zameraju ako odu na par sati na pregled kod doktora, ili su uzeli par slobodnih dana zbog prehlade (bez obzira na bolovanje). Pazite sa kim sklapate poslove i potpisujete ugovore.

Pod ovu kategoriju spadaju i druge vrste opravdanog odsustva sa posla: krsna slava, veliki praznici, lični hitni slučajevi (kao što je porođaj bliske osobe), ne mora se raditi samo o bolesti. Želim da to sve utanačite pre nego što krenete da radite. Budite svesni na kakve uslove ste pristali.

Zašto među ovim pitanjima nema nijedno o plati?

Ne mislim da novac jeste niti treba da bude tabu tema. O novcu, beneficijama i prijavi treba da pitate i ja vas u tome podržavam. Međutim, treba imati u vidu da današnji konkirsi za posao obično podrazumevaju nekoliko krugova selekcije. Da li da pitate za platu odmah na početku da biste eventualno otpisali lošu ponudu i nastavili dalje?

Koliko para toliko muzike

Zavisi. Ako konkurišete za mesto u većoj firmi i prolazite kroz nekoliko krugova selekcije, predlažem da pitanja o plati postavite kada dođete do finalnog kruga. Tada obično razgovarate sa ljudima na višem položaju.

Ukoliko konkurišete za mesto u maloj firmi i razgovarate direktno za direktorom savetujem vam da potegnete pitanje plate u toku razgovora, ukoliko on to ne uradi.

Kada onda pitati ova druga pitanja? Kad god vam daju priliku da pričate! Nema smisla pitati tako nešto ukoliko vam daju test znanja engleskog jezika, ali ima smisla ako razgovarate sa osobom iz ljudskih resursa i vašim direktnim nadređenim.

Drago mi je da smo zajedno prošli kroz ova pitanja. Želela sam da sa vama podelim ono što sam ja naučila iz svojih iskustava (ne nužno grešaka) da bi vam iole pomogla u vašoj potrazi za idealnim poslom i poslodavcem.

Svi moji tekstovi o karijeri i imaju za cilj jednu stvar: da vam pokažu da vi niste samo pasivni posmatrač na tržištu rada, nego da se vi pitate i vi birate. Samo treba da izgradite sebe dovoljno da možete da birate. Ali jedno po jedno.

Još korisnih tekstova:

Da li imate običaj da pitate nešto na razgovoru za posao? Koje je to pitanje? Podelite u komentaru da i drugima bude od pomoći pri sledećem intervjuu!

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Prijavite se i na moj Newsletter kako ne biste propustili nijedan novi tekst, jer ću vam se periodično javljati u inbox sa svežim sadržajem sa bloga! Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

1 Comment

  1. 15/06/2018 / 13:53

    Nažalost to što vam kažu da ćete raditi uglavnom neće biti to što ćete raditi 😀 jer danas u opisu posla vam je da radite sve što nadležni od vas traži. Takođe, ne možete da znate kakva je osoba sa kojom razgovarate, neko voli da mu postavite pitanja a nekoga će to uvrediti. A ako ste bolesni, kod većine poslodavaca možete da odsustvujete kada ste na samrti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: