3 stvari koje vam niko nije rekao o poslovnim sastancima

3 stvari koje vam niko nije rekao o poslovnim sastancima

Znam kako vam deluje ovaj moj naslov, ali ovaj tekst nije ni približno tako zabavan kao što ćete možda pomisliti 🙂 S obzirom na to da sam tokom svoje dosadašnje “karijere” bila na sijaset sastanaka u (sa) manjim i većim firmama, želela sam da podelim svoja 3 pravila izvučena iz iskustva kada su u pitanju poslovni sastanci.

Uvodna napomena: moja iskustva baziraju se najpre na sastancima sa predstavnicima firmi, ili sa preduzetnicima sa kojima je trebalo da sarađujem u domenu marketinga.

Takođe, ovde ću uvrstiti i neka zapažanja sa razgovora za posao, koji sami po sebi zapravo jesu poslovni sastanci. Ovaj tekst je namenjen i ženama i muškarcima. Tekst se ne odnosi na specifične oblasti kao što su umetnost ili industrija zabave.

#1 Odelo čini čoveka?

Bez obzira na to što neko tvrdi kako je liberalan, moderan ili širokih shvatanja, budite sigurni da će vas gledati čudno ako dođete sa roze kosom, crnim/predugim/špicastim nadograđenim noktima, u farmerkama, majici i japankama, neobrijani, sa gomilom tetovaža i pirsinga.

Ukoliko je osoba nasuprot vama na sastanku iole ozbiljna u svom poslu, od vas će se očekivati određeni stepen higijene, stila, estetskih karakteristika. Šta to znači? Znate one savete na internetu “Šta obući za razgovor za posao” ili “Šta obući na poslovni sastanak”? E pa svi su bili u pravu. Neke od peporuka koje tamo možemo pročitati su da:

  • nosite jednostavne, klasične krojeve,
  • odaberete jednostavne boje odeće,
  • zaboravite na napadan nakit,
  • preskočite prejak parfem,
  • generalno se ne ističete (zavisi od industrije).

Čak i u situacijama kada je osoba sa kojom se sastajete obučena neobavezno, to ne znači uvek da i vi treba tako da se obučete. Ukoliko niste sigurni kakav je dress code, ili kakvu osobu žele da vide oni sa druge strane, vodite se jednostavnim pravilom:

“You can never be overdressed or overeducated.” – Oscar Wilde

Ili pak ovim:

“Bolje da se obučete za poziciju koju želite, nego koju imate”.

Šta posle lošeg razgovora za posao?

Znam da bi svet bio mnogo bolje mesto da nas ljudi ne procenjuju na osnovu spoljašnjeg izgleda ili oblačenja, ali ta navika je toliko duboko usađena u čovekovu prirodu da joj on pristupa automatski i nesvesno. Sigurno se i vama to dešava.

Ukoliko se na sastanku pojavite neadekvatno obučeni, izgužvani ili ono najgore – isflekani to će na vašeg sagovornika ostaviti utisak da vam nije važan (čak iako nekad zaista i nije). To naročito može biti problem ukoliko se sastajete sa nekim prvi put. Znamo koliko je važan prvi utisak, zato bi trebalo da se potrudimo.

Prvi utisak i lični brend

Čak iako ništa ne očekujuete od poslovnog sastanka ili razgovora za posao, i čak iako od toga svega ne bude ništa, nikada ne znate ko može da vam zatreba. Sigurno ste to čuli bar jednom tokom svog života.

prvi utisak mnogo znači
Prvi utisak mnogo znači

Drugi razlog zbog kojeg bi trebalo da vam je bar malo stalo do utiska koji ostavljate na druge je što bi trebalo da mislite o svom renomeu, odnosno ličnom brendu. Ako ga još nemate, to su sve načini na koje ga gradite. Da li bi se u vaš lični brend uklopilo da vas neko vidi kao neozbiljne i neodgovorne? Tako sam i mislila.

Više o ovoj temi potražite u mom tekstu Značaj ličnog brenda.

#2 Manje pričajte – više slušajte

Nisam sasvim sigurna gde sam pročitala ovaj savet, ali ispostavio se kao veoma koristan. Ovo je naročito važno imati na umu prilikom sastanaka koji za cilj imaju neku prodaju. Na sastancima kojima ja prisustvujem uglavnom mi treba dosta informacija sa druge strane: šta neko očekuje, koji su ciljevi, koji budžet i kreativna rešenja su na raspolaganju.

Čak iako se ne bavite marketingom kao ja, ovo se može primeniti na bilo koju industriju. Sve informacije i input koji dobijete mnogo će vam značiti u daljem radu. Takođe, možete i sagovornika podstaći na razgovor takošto ćete govorom tela pokazati da ga slušate, ili tako što ćete mu postavljati dodatna pitanja. Tako ćete vi navesti razgovor tačno na ono što vas interesuje.

Da li je moguće naći posao pomoću LinkedIn-a?

Iz priče vašeg sagovornika možete steći bolji uvid u ono šta je njemu zaista potrebno, pa da tome prilagodite i vašu ponudu ili neku povratnu informaciju sa vaše strane.

Nisam nešto stručna kada je reč o prodaji, ali znam ko jeste! Za savete o prodaji i pregovaranju preporučujem vam knjige Dragiše Ristovskog, poznatijeg i kao D. R. Gilbert.

#3 Potrebna je priprema

Kako biste bili samouvereniji na sastanku, imali bolji uvid u situaciju i postavljali prava pitanja, važno je da se pripremite. Preporučujem vam da to učinite par sati pred sastanak, na sledeći način:

  • pogledajte sajt kompanije sa čijim predstavnikom se sastajete,
  • ukoliko ste imali raniju komunikaciju, napišite najvažnije stavke o tome šta se pričalo,
  • razmislite i napišite pitanja na koja biste voleli da čujete odgovor,
  • ukoliko se sastajete da biste predstavili svoj proizvod ili uslugu, izdvojte najvažnije stavke koje biste želeli da istaknete i napišite ih,
  • ukoliko je poslata neka ponuda (ili recimo CV) ištampajte taj dokument i ponesite u fascikli da ga imate uz sebe.

Priprema je definitivno pola uspeha, ali nemojte se opterećivati time do nivoa da nešto učite napamet. Nekada će vas sagovornik može zateći nespremne čak i pored višesatne pripreme. Moja preporuka je kao što sam napisala: par sati pred polazak na sastanak sedite i pozabavite se time. Sve to pod pretpostavkom da za sastanak nije potrebno da držite prezentaciju. Za to je ipak drugačiji sistem pripreme.

Priprema je veoma važna za uspešnost sastanka
Priprema je veoma važna za uspešnost sastanka

U većini slučajeva, ja na sastanak nosim laptop i planer/rokovnik, a nekad laptop zamenim tabletom. Laptop ili tablet nosim zbog tehničkog/internet aspekta mog posla. Za druge oblasti možda to nije potrebno, ali svejedno preporučujem da ponesete rokovnik i vizit kartice, ukoliko ih koristite. One su naročito zgodne ako je u pitanju prvi poslovni sastanak.

Sigurna sam da će reakcije na ovaj tekst biti podeljene, naročito oko dela o odevanju za sastanak. Baš zato sam se na početku ogradila da je situacija takva u nekim biznis sferama sa kojima sam imala dodira ja, ili moji prijatelji sa kojima sam pričala o ovoj temi.

U svakom slučaju, i poslovni sastanci imaju svoje granice. Ukoliko primetite neko nedolično ponašanje ili diskriminaciju, napustite ga. Imate moju punu podršku.

Pročitajte i ovo:

Da li vi imate neka svoja pravila u ovakvim situacijama? Možda imate i neki ritual pred sastanak? Pišite u komentaru, volela bih da znam.

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Ovaj tekst nije sponzorisan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: