Biti odrastao – sve ono što vam niko nije rekao

Biti odrastao - sve ono što vam niko nije rekao

Na prelasku iz dvadesetih godina u neke druge, odjednom se nalazite u nebranom grožđu. Biti odrastao i nije tako lako: dolazite u situacije i susrećete se sa stvarima na koje vas niko nije upozorio. I šta sad? Izdvojila sam nekoliko životnih pitanja koja vam mogu problematična u ovom periodu. Idemo redom.

#1 Zdravlje

Roditelji su i dalje tu, ali davno je prošlo vreme kafa su vas oni “vukli” da primite vakcinu ili terali da jedete više povrća. Kada se osamostaljujete podrazumeva se i da preuzimate brigu o svom psihičkom i fizičkom zdravlju.

Niko vas neće podsećati da je vreme da uradite redovan pregled, ili da date krv na analizu. Odlasci kod zubara su mučni sami po sebi, ali biće još mučnije ukoliko ih izbegavate neko vreme.

Vodite računa o sebi, niko drugi to neće raditi umesto vas

Vodite računa gde su vam kartoni, ko vam je izabrani lekar i da li vam je knjižica overena. Zapamtite da li ste alergični na nešto. Svu papirologiju od doktora valja čuvati, pa je tako najbolje da nabavite jednu fasciklu soacijalno za te namene. Zapamtite: telo i mozak treba dugo da vam traju i morate samoinicijativno voditi računa o njima.

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa  zdravstvenim osiguranjem, imate sve na zvaničnom sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – RFZO.

Takođe, sada kad ste odrasli, preporučujem vam da razmislite da davanju krvi, ukoliko ste za to pogodni. Sve informacije možete naći na zvaničnom sajtu Instituta za transfuziju krvi.

#2 Posao

Naši roditelji i staratelj su radili u neka druga vremena, kad se radilo većinom u državnim firmama i nisu postojale mnoge današnje profesije i zanimanja. Baš zbog toga, možete kod njih naići na nerazumevanje i osudu povodom posla kojim ste odlučili da se bavite.

Takođe, davno je prošlo vreme kada su visoke pozicije i “ozbiljniji” poslovi bili rezervisani za muškarce. Još uvek se javljaju oblici diskriminacije na radnom mestu, ali daleko manje nego nekada.

Ono što vam stariji nisu rekli o poslu je da treba da imate i nefomalno obrazovanje, a ne samo formalno. Takođe, u većini slučajeva potrebno je i da sastavite svoj CV, šaljete ga na razne adrese i idete na iscrpljujuće intervjue.

Karijerni razvoj je veoma važno pitanje
Karijerni razvoj je veoma važno pitanje

Usavršavanje je posebna priča! Dobar deo današnjih firmi insistira na daljim obukama i usavršavanju zaposlenih, naročito ako je reč o profesiji u kojoj stalno dolazi do nekih promena. Takođe, nije neobično da današnji prosečan čovek ili žena promene po nekoliko radnih mesta tokom života! Naši seniori kod kuće sve to teško da mogu da razumeju. Oni su se nekada zapošljavali po završenoj školi ili fakultetu, i na istom mestu ostajali do kraja radnog veka, i to bez ikakvog unapređenja znanja ili veština!

Stvari su se promenile, a niko vam ne kaže da treba da se borite za radno mesto, da je konkurencija jaka, kao i da je u redu davas interesuje započinjanje sopstvenog posla umesto rad za drugog.

Evo nekih ranijih tekstova na temu karijere koji će vas možda interesovati:

#3 Novac

Kada porastete i krenete da radite, vi dobijete i tu neku platu. I šta sad sa tim novcem? Da li da se napijete za sve pare, ili da kupite zimsku jaknu koja vam je realno potrebna? Roditelji više to ne mogu da odluče umesto vas. Ono što vam je najpre potrebno je tekući račun u banci i platna kartica koja ide uz njega. Račun glasi na vaše ime, tu vam se uplaćuje zarada kojom kasnije raspolažete.

Kakav je vaš odnos prema novcu

Raspolaganje novcem je tema za sebe, a kada ste na prelazu u neko zrelije doba, a ne još zrelo, lične finansije mogu biti pravi bauk. Mnogo toga ćete naučiti kako godine prolaze, ali dosta toga morate sami. Vaš život, vaš novac, vaša stvar.

Evo nekih korisnih tekstova na temu ličnih finansija:

#4 Međuljudski odnosi

Pod međuljudskim odnosima smatraju se ljubavni, prijateljski i odnosi sa saradnicima. Za sve interakcije sa ljudima potrebno je znati neka pisana i nepisana pravila, a vi uvek birate sa kime ćete provoditi vreme. Vi odlučujete u koji odnos ćete uložiti resurse kojima raspolažete.

Kada je reč o prijateljima, sa vašim odrastanjem dolazi i do rasta odgovornosti i za sebe i za druge, pa tako morate paziti kome poklanjate poverenje, i ko kako utiče na vas. Nisu tu više roditelji koji će da vam brane da se družite sa nekim neadekvatnim, ili da vam kažu da ste suviše naivni. To morate sami da provalite.

Slična je situacija i sa saradnicima. Ovu temu sam detaljnije obradila u tekstu Rad u kolektivu za početnike, pa vam preporučujem da ga pročitate.

Međuljudski odnosi
Međuljudski odnosi treba da doprinose vašoj ličnosti

A šta je sa ljubavnim problemima? Uvek ćete imati nekoga iz porodice ili nekog bliskog prijatelja koji će vas saslušati, dati vam savet ili biti rame za plakanje, ali na koncu svega odluka je vaša. To može biti veliki pritisak, ali to su draži odraslog doba.

Ono što vam niko nije rekao je da niste dužni da se neko prema vama ponaša kao prema otiraču, da je bolji dobar razvod nego loš brak, kao i da nekada blagostanje u vezi nije vredno truda i patnje. Ali već ćete to sami shvatiti kroz niz pokušaja i grešaka.

Evo i nekih tekstova na tu temu:

Biti odrastao

Kao što sam rekla na početku, biti odrastao nije lako. Ovo je samo početak priče o odrastanju, tek smo zagrebali površinu. Prelazak u neki zreliji period života, gde sami donosite odluke od kojih će kasnije zavisiti vaš ceo život, ume da bude veoma “čupav, ali idemo redom. Biće još reči na tu temu.

Nadam se da vas je ovaj tekst bar malo podsetio na neke važne stvari, i podstakao na razmišljanje. Želela bih da mi u komentaru napišete kako ste se vi osećali u ovom periodu, ili kako se osećate na prelazu u neko odgovornije doba.

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: