Međuljudski odnosi za početnike

Međuljudski odnosi za početnike

Visok stepen inteligencije ne garantuje vam da ćete biti dobri u međuljudskim odnosima. Na tom klizavom terenu su se i najbolji sapleli. Svakodnevno gledam ljude kako bivaju pogrešno shvaćeni samo zato što ne znaju da se postave u odnosima sa drugim ljudima. Mnogi od njih ne znaju gde greše. Zašto sam rešila da izdvojim nekoliko “kamena spoticanja” u međuljudskim odnosima. Idemo redom.

Lično nezadovoljstvo

Kako god okreneš, ja mislim da je nezadovoljstvo sobom koren mnogih problema u životu. Zašto? Zato što ukoliko niste zadovoljni sobom i svojim životom, to će se odraziti na mnoge asplekte vašeg života, pa i na međuljudske odnose. Patićete zbog toga što drugi imaju ono što vi nemate. Za svoje neuspehe okrivićete druge ljude, kojih ćete se gnušati. Pitaćete se zašto oni imaju sve, a vi ništa. Prestaćete da se radujete zbog tuđih uspeha i počećete da im zavidite. Sledeći korak je odbacivanje svih ljudi. Povući ćete se u sebe.

Rad na sebi vas čini boljim i za druge
Rad na sebi vas čini boljim i za druge

Da se to ne bi desilo, morate izgraditi čvrst temelj svoje ličnosti, kako bi ona podnela sve što može poteći od drugih ljudi. I dobro i loše. Da li ste čuli za lični integritet? E to. Skoro sam pisala o tome u tekstu “Reč-dve o ličnom integritetu“. Suština je biti u dobrim odnosima sa sobom. Ne mogu a da i ovde ne naglasim koliko je važan rad na sebi. Što bolji postajete sebi, bićete bolji i za druge. U tekstu “Zašto je bitno odvojiti vreme za sebe?” govorila sam baš na tu temu. Kada konstantno radite na unapređenju svoje ličnosti, vi stvarate jedan kapital koji niko ne može da vam oduzme. Postojanje tog “kapitala” čini vas sigurnijima, zadovoljnijima i samim tim, bolje ste društvo za druge.

[ctt template=”5″ link=”REL9p” via=”yes” nofollow=”yes”]Morate izgraditi čvrst temelj svoje ličnosti, kako bi ona podnela sve što može poteći od drugih ljudi. I dobro i loše. [/ctt]

Tolerancija

Ide pod ruku sa liberalnošću. “Ne smeta mi, ali”, “Ne mrzim je, ali “. Nkeada jednostavno imamo prekratke živce iz nekog razloga, pa se nesvesno “ispraznimo” od svog emotivnog naboja na nekom “slučajnom prolazniku”.  Mislim da je visok prag tolerancije neohodan za održavanje normalnih međuljudskih odnosa. Ne možete prekinuti ma kakve odnose sa nekim jer je drugačiji od vas. Naravno, to ne znači da treba da dopustite da vas eksploatišu i ugnjetavaju. Koliko je tolerancija važna za život u zajednici saznajte u zanimljivoj priči o bodljikavoj prasadi u tekstu “Zašto smo tolerantni

Zašto treba da budemo tolerantni kao bodljikavo prase?
Zašto treba da budemo tolerantni kao bodljikavo prase?

TOP 3 knjige za lični razvoj

Introvertnost

Ne možete biti u korektnim odnosima sa drugima ako ti drugi ne postoje, zar ne? Hajde da “prikupimo” te druge. Ako vam se nekada čini da vam je teško da upoznajte ljude, komunicirate sa drugima, a nekad čak i da izađete iz kuće, treba vam malo stimulacije. Ne govorim o ozbiljnim slučajevima kada je potrebno potražiti stručnu pomoć, već o  težem  obliku stidljivosti. Čak i da uspete da naterate sebe da se upustite u formiranje veze sa nekim (u bilo kom smislu), može vam biti teško da se otvorite.

Toksični međuljudski odnosi

Izađite među ljude. Nisu svi tako loši.
Izađite među ljude. Nisu svi tako loši.

Možda je jedan od razloga vaše zatvorenosti neko skorije bolno iskustvo. I to je razumljivo. U tom slučaju, možda će vam biti potrebno vreme da se malo vratite u normalu, i ponovo uspostavite kontakte sa nekim ljudima. Više o tome možete čitati u mom tekstu “Šta posle gadnog raskida?”.

Dobar lek za introvetnost može biti izlazak iz vaše malene komfor zone, po principu “klin se klinom izbija”. Hoću da kažem da bi trebalo da upoznate nove ljude sa kojima možete graditi nove odnose, ako vam ovi dosadašnji sa postojećim osobama nisu valjali. Proširite krug poznanika. Ne mora svako da vam bude prijatelj, ali sa novim poznanstvima dobićete i drugačiju perspektivu.

[ctt template=”5″ link=”3_Jb4″ via=”yes” nofollow=”yes”]Proširite krug poznanika. Ne mora svako da vam bude prijatelj, ali sa novim poznanstvima dobićete i drugačiju perspektivu. [/ctt]

4 načina da upoznate nove ljude

 

Zaključak

 

Niko se nije rodio sa talentom za održavanje pristojnih međuljudskih odnosa. Međutim, i to se može naučiti, ako se potrudite. Zato sam i navela ove mogu će probleme koje možete imati u tom procesu.

Napomena: nisam life coach, guru, psiholog niti sociolog. Sve ovde navedeno je pokupljeno iz ličnog iskustva.

Šta je vama problematično kod međuljudskih odnosa? Kako ih odražavate? Pišite mi u komentaru.

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo bilo bi super da ga podelite sa drugima, na vašim društvenim mrežama, ili ga pošaljite direktno nekome kome mislite da će koristiti. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. Aleksandra
    22/08/2019 / 21:54

    Samo ću da kažem da ne mogu da verujem koliko ima baš pogođenih tema za mene na ovom blogu. Dakle, samo se nadovezuju, Vau.

    • 22/08/2019 / 22:27

      Drago mi je da Vam se sviđaju tekstovi. Hvala na komentaru i nadam se da ćete pronaći još nešto zanimljivo na blogu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: