Veliki iskorak – zašto je i vama potreban

Veliki iskorak zašto je i vama potreban © According to Kristina

Da li bilo kakva promena bolja od iste, ustaljene svakodnevice? Ne, ali ne možete ni večno kukati nad svojom sudbinom i čekati kada će da vas “strefi” nešto dobro. Od pasivnog pristupa problemima odavno već nema ništa. Nekada prosto sazru uslovi za veliki iskorak. Ovo je priča o jednoj knjizi, a možda i nije – prosudite sami.

Rešila sam da odstupim malo od svog serijala “Šta čitam ovih dana” i da sa vama podelim utiske o knjizi koju sam skoro pročitala, ali i neke svoje zaključke povodom situacija koje mi je život nametnuo u poslednjih 6 meseci. Krenimo od početka

Izlazak iz komfor zone ili mnogo više?

Ne možete stalno raditi isto i očekivati drugačije rezultate. 

Albert Ajnštajn

Ovo je rečenica koja mi se nedeljama vrti u mislima. Stvari se nameštaju jedna za drugom na neke veoma čudne načine, a ja menjam što više stvari što sam u mogućnosti. Za početak menjam mindset i prihvatam promene koje mi se dešavaju.

Ne želim da se ponavljam i opet posvetim čitav tekst izlasku iz zone komfora, ali sve se više pokazuje kojiko je istupanje iz iste zaista bitno. Pokazalo se da je nekad u redu i prekinuti osrednje stvari, samo ako znate da su one prepreka da dođete do onih veličanstvenih. Ovo može biti primenljivo na sve sfere života – od odnosa sa prijateljima do karijere. Presecite lance koji vas vuku na dole!

Mislim da smo mi sami često navjeći razlog zašto ne napredujemo. Potrebno je da načinimo jedan veliki iskorak – a to nije samo izlazak iz komfor zone, već prekid jednog načina života ili pristup istom. 

Veliki iskorak i kako vas on menja

U poslednjih 5 godina u mom životu su se dogodile brojne stvari, ljudi i situacije koji su ga promenili iz korena. Na svima njima sam zahvalna jer su me nečemu naučili. Na periode je bolelo – bolelo kao da sam primila udarac, ali te promene su samo od mene napravile ono što ja zaista jesam. 

Tara Mor Veliki iskorak © According to Kristina
Tara Mor – Veliki iskorak, Izdavač; Finesa

Kada iskočite iz svojih okvira, zagrizete jako i preuzmete veliki rizik, uspeh mora doći kad-tad. Nekada ne možete ni shvatiti razmere uspeha koji vas može dotaći, dok ne promenite kompletan pristup. Znam da zvuči malo nekonkretno, ali ne postoji drugi način da saznate o čemu goovorim osim ako sami ne istupite od vašeg starog sebe. Novi vi će vam se mnogo više svideti.

Pogledajte gusenicu na primer. Ona ne shvata promenu, ne sviđa joj se. Ali da zna da će na kraju postati prelep leptir, ona bi ju je mnogo lakše prihvatila. Tako i vi – prihvatite i radujte se ono što će vam promene doneti.

Tara Mor: “Veliki iskorak”

Inspiraciju za ovaj tekst, osim u velikim događajima u mom životu, pronašla sam i u knjizi “Veliki iskorak” od Tare Mor, u originalu “Playing big”. Knjigu je za naše tržište prevela i izdala izdavačka kuća “Finesa” i hvala im na tome.

Iako je prvobitno trebalo da idem na promociju ove knjige prošlo godine, nisam mogla zbog nekih obaveza i od tada sam potpuno na nju zaboravila, dok mi je drugarica nije spomenula pre nekoliko meseci. Preporučila mi je da je pročitam, s obzirom na moju tadašnju situaciju na poslovnom i privatnom aspektu. Privukla me je naslovom i prionula sam na čitanje kao da se u njoj nalaze svi odgovori na moja pitanja.

Najpre sam se razočarala. Stekla sam utisak da je Tara muškomrzac i da sve nevolje u životu žena pripisuje muškarcima, iako su često i same žene one koje sebe dovedu u jadnu situaciju. Znate, situacija je ipak splet odluka. Postojali su neki segmenti koji su mi se svideli u knjizi ali ništa specijalno, nekako se se dovukla do njene polovine i tu ostavila na par meseci. 

Zakon privlačenja: Da li tajna stvarno funkcioniše

Vratila sam joj se sa malo drugačijim stanjem uma, kada su se neke stvari raščistile. Čitala sam poglavlje o strahu i kako nas on sputava. Svidela mi se i ideja o unutrašnjoj mentorki, jer sam znala tačno na šta se misli.

Sličnu tehniku sam i sama sprovodila kod sebe, ne znajući da  je to nešto posebno. Zabeležila sam mnoge misli iz knjige i krenula totalno drugačije da doživljavam i nju i svoju situaciju. 

Pogledajte šta autorka kaže o svom delu:

Tokom čitanja druge polovine knjige, shvatila sam da često igramo na malo, na sigurno, i da se plašimo da učinimo naš veliki iskorak. Istina je da bez njega, bez tog rizika koji on nosi, nema ni pravog napretka

Da li ste vi pročitali ovu knjigu? Šta bi za vas bio veliki iskorak ili ste ga več imali? Pišite mi u komentaru!

Još neki tekstovi koji će vas interesovati:

Još utisaka o ovoj knjizi: Moj najveći iskorak i knjiga koju bih volela da sam pročitala ranije

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome je potreban veliki iskorak u život(u). Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove sa bloga direktno na imejl. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan. Finesa jeste moja omiljena izdavačka kuća u proteklih par godina, ali sva mišljenja su moja lična i knjiga je kupljena mojim novcem nekoliko meseci pre pisanja ovog teksta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: