Trikovi koji će vam olakšati upravljanje ličnim finansijama

Upravljanje ličnim finansijama

Postoje samo 2 tipa novčanih problema. Jedan problem je nedovoljno novca. Drugi problem je previše novca. Koji bi od ova 2 problema voleo da imaš? Izvor: Vodič za investiranje, Robert Kiosaki

Kako se godine mog rada za novac ređaju jedna za drugom, a ja starija i mudrija, primećujem i da sam bolja u trošenju tog istog novca. Možda su me tako roditelji naučili, a možda sam i ja ponešto “pokupila” od onih koji su sa novcem bili bolji nego ja. Bilo kako bilo, u ovom ekosistem finansijskog nezadovoljstva na Balkanu ja sam rešila da vam pomognem da ne potrošite sve pare na ono što vam ne treba.

Napomena: ovaj tekst je pisan za prosečne ljude sa prosečnim primanjima. Nije namenjen posebno ugroženim zajednicama ili pojedincima jer je njihova situacija daleko ozbiljnija i oni nažalost nemaju prostor za manevrisanje. Ovaj tekst nema nameru nikog da uvredi.

Da vidimo koja su to 3 trika koja sam izdvojila!

Velik novčanik

Ova priča će vam delovati potpuno smešno, ali obećavam da se iza nje krije dobra logika. Jednom prilikom neka, očigledno veoma sujeverna, starija žena mi je rekla da ne gužvam novac jer ću ga tako brže potrošiti. Ludo, zar ne? Međutim, kada sam malo bolje razmislila, to je bilo pametno reći. Sećate se onih vremena kada ste držali gomilu novčanica i kovanica po džepovima, u veoma izgužvanom stanju? Dešavalo se da se neka čak i ošteti. Poznato?

Trošenje novca © According to Kristina

Držanje novčanica u tom stanju obično rezultira time da ne znate ni koliko tačno novca imate, niti gde je on. Meni je upotreba novčanika, i to jednog od većih, pomoglo da uvek mogu da proverim koliko gotovine imam kod sebe. Ima mesta za sve, sve je uredno podeljeno, pregled je odličan, i to mi pomaže da se ne zanesem u kupovini i ne mislim da imam više nego što zaista imam. Preporučujem vam da probate, za mene je stvarno predstavljalo veliku razliku.

Pažljivo s novcem: Evo kako da kupujete pametno

“Harmonika” fascikla

Evo jednog organizacionog trika ako preferirate gotovinu! Postoje plastične fascikle nalik na torbice, manje i veće veličine, koje su podeljene po sekcijama koje možete sami da imenujete. U ove sekcije možete odvajati novac koji ste nameravali za nešto da potrošite, kako se on ne bi potrošio za nešto drugo. Ovo je veoma slično sistemu upravljanja finansijama koji je osmislio Dejv RemziSistem koverti sa novcem (Cash Envelope System).

Harmonika plastična fascikla koju ja koristim za novac © According to Kristina
Harmonika plastična fascikla koju ja koristim za novac

Kako ovo koristim? Kada podignem novac sa računa, a znam da imam neke obaveze koje će stići na plaćanje, ja tu sumu odvojim u jednu od sekcija fascikle. Ovde držim i račune i garancije za tehniku i aparate, jer mi je to nekako srodno. Ovo mi sve pomaže da ne potrošim novac za koji sam već odredila prioritet za trošenje.

Dnevnik finansija

Ovo je odlična “tehnika” ukoliko je se pridržavate. Reč je o svesci (ili možda nekoj belešci u elektronskom obliku) gde beležite koliki su vam prihodi i rashodi svakoga dana, kao i koji je izvor prihoda ili mesto trošenja. Šta ovim postižete? Na kraju meseca znaćete gde vam je skoro svaki dinar otišao, i moći ćete da identifikujete koje su vam problematične oblasti i gde imate tendenciju najvećeg bezrazložnog trošenja.

U ovaj dnevnik možete pisati koje su vam obaveze/dugovanja za taj mesec, kako ne biste zaboravili nešto da platite. Još jedna ideja: možete napisati koliku zaradu ili prihode tog meseca očekujete i kako planirate to da rasporedite. Ja ovo radim već mesecima unazad i mnogo mi pomaže da odredim prioritete u trošenju.

Unesite balans u svoj bilans

Odredite prioritete za trošenje © According to Kristina
Odredite prioritete za trošenje

Moguće je da ste prilikom čitanja ovog teksta bar 2x pomislili da sam totalno sumanuta, ali to me neće sprečiti da sa vama podelim ono što je kod mene funkcionisalo. Ukoliko vas interesuje upravljanje ličnim finansijama preporučujem vam da posetite moj omiljeni YouTube kanal o ovoj temi: The Financial Diet. 

Još mojih tekstova o finansijama i upravljanju novcem:

Da li vi imate neku “caku” ili tehniku kada je reč o štednji ili kontroli trošenja novca? Podelite je sa nama svima u komentaru!

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

7 Comments

 1. Jelena
  08/05/2018 / 08:43

  Bitan je plan. Trudim se da napravim plan,makar na nedeljnom nivou npr. za hranu (dorucak,rucak,vecera). Mi zaposleni,ne kupujemo hranu na poslu,vec i to nosimo od kuce. Skolarac-takodje. Em je veca usteda,em je bolji i zdraviji izbor. I tako,sve se svede na organizaciju i planiranje. Uz zapisivanje 😉

  • 08/05/2018 / 22:57

   Plan je osnova svega, a važno je i zapisati ga da ne skrenemo sa pravog puta! Ručak se obavezno nosi, tako i ja radim. 🙂 Hvala na komentaru!

 2. M.M.
  04/03/2019 / 11:55

  Juce sam tek otkrila tvoj blog – big like! Danas “hodam” po tekstovima i ne znam kud bih prije :).

  Što se tiče ove teme – i samu sam sebe “uhvatila” da prođe mjesec – a da jednostavno ne znam kud mi je otišla plata. Pa sam došla do nekih sličnih “caka” kao i ti – prva od njih je da sam svaki dan počela zapisivati koliko sam novca potrošila i za šta. U prvih nekoliko dana, već sam došla do zaključka da prosječno dnevno trošim oko 10-15 evra (što mi je već bilo malo iznenađenje, činilo mi se da trošim mnoogo manje!).

  Pošto je ovo prvi mjesec moje analize, jedva čekam da vidim do kakvih ću zaključaka još doći, kao i da vidim da li ću uspjeti postati gospodar svoga novca.

  Srdačan pozdrav iz Banjaluke!

  • 10/03/2019 / 13:11

   Hvala najlepše na komplimentima, drago mi je da ti se sviđa blog 🙂

   Da, da to je čest problem. Zato nije loše popisati šta se i na šta troši. . Nekada baš izgubimo kontrolu. Malo na jednom mestu potrošimo, malo neka kafa u kafiću i ode 25-20 evra, u pravu si .

   Drago mi je da se čitam i u Banjaluci, dolazim u aprilu na Međunarodnu konferenciju turizma u Banjaluku, jedva čekam 🙂

 3. milos petrovic
  05/05/2019 / 21:55

  Citat Roberta Kiosakija na pocetku a onda tekst koji je dijametralno suprotan od svega sto ovaj covek zastupa 😀

  • 05/05/2019 / 23:07

   Poštovani Miloše,

   U svom tekstu nisam nigde napisala da ja primenjujem nešto što on zastupa. Niti sam to opovrgla. Pročitala sam neke njegove knjige, dok neke trenutno čitam. Sa nečim se slažem, sa nečim ne. Imam dovoljno godina da mogu sama da formiram svoje mišljenje i prilagođavam ga situacijama, pa tako je i sa novcem. Postoje druge osobe na koje se više ugledam kada su lične finansije u pitanju, ali sve u svemu ja radim kako ja mislim. Zato su to lične finansije. 🙂

   Nadam se da Vam je sada jasnije zašto u tekstu nema nikakvih tehnika Kiosakija.

   Hvala na čitanju, pozdrav 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: