Trikovi koji će vam olakšati upravljanje ličnim finansijama

Trikovi koji će vam olakšati upravljanje ličnim finansijama © According to Kristina

Postoje samo 2 tipa novčanih problema. Jedan problem je nedovoljno novca. Drugi problem je previše novca. Koji bi od ova 2 problema voleo da imaš? Izvor: Vodič za investiranje, Robert Kiosaki

Kako se godine mog rada za novac ređaju jedna za drugom, a ja starija i mudrija, primećujem i da sam bolja u trošenju tog istog novca. Možda su me tako roditelji naučili, a možda sam i ja ponešto “pokupila” od onih koji su sa novcem bili bolji nego ja. Bilo kako bilo, u ovom ekosistem finansijskog nezadovoljstva na Balkanu ja sam rešila da vam pomognem da ne potrošite sve pare na ono što vam ne treba.

Napomena: ovaj tekst je pisan za prosečne ljude sa prosečnim primanjima. Nije namenjen posebno ugroženim zajednicama ili pojedincima jer je njihova situacija daleko ozbiljnija i oni nažalost nemaju prostor za manevrisanje. Ovaj tekst nema nameru nikog da uvredi.

Da vidimo koja su to 3 trika koja sam izdvojila!

Velik novčanik

Ova priča će vam delovati potpuno smešno, ali obećavam da se iza nje krije dobra logika. Jednom prilikom neka, očigledno veoma sujeverna, starija žena mi je rekla da ne gužvam novac jer ću ga tako brže potrošiti. Ludo, zar ne? Međutim, kada sam malo bolje razmislila, to je bilo pametno reći. Sećate se onih vremena kada ste držali gomilu novčanica i kovanica po džepovima, u veoma izgužvanom stanju? Dešavalo se da se neka čak i ošteti. Poznato?

Trošenje novca © According to Kristina

Držanje novčanica u tom stanju obično rezultira time da ne znate ni koliko tačno novca imate, niti gde je on. Meni je upotreba novčanika, i to jednog od većih, pomoglo da uvek mogu da proverim koliko gotovine imam kod sebe. Ima mesta za sve, sve je uredno podeljeno, pregled je odličan, i to mi pomaže da se ne zanesem u kupovini i ne mislim da imam više nego što zaista imam. Preporučujem vam da probate, za mene je stvarno predstavljalo veliku razliku.

Pažljivo s novcem: Evo kako da kupujete pametno

“Harmonika” fascikla

Evo jednog organizacionog trika ako preferirate gotovinu! Postoje plastične fascikle nalik na torbice, manje i veće veličine, koje su podeljene po sekcijama koje možete sami da imenujete. U ove sekcije možete odvajati novac koji ste nameravali za nešto da potrošite, kako se on ne bi potrošio za nešto drugo. Ovo je veoma slično sistemu upravljanja finansijama koji je osmislio Dejv RemziSistem koverti sa novcem (Cash Envelope System).

Harmonika plastična fascikla koju ja koristim za novac © According to Kristina
Harmonika plastična fascikla koju ja koristim za novac

Kako ovo koristim? Kada podignem novac sa računa, a znam da imam neke obaveze koje će stići na plaćanje, ja tu sumu odvojim u jednu od sekcija fascikle. Ovde držim i račune i garancije za tehniku i aparate, jer mi je to nekako srodno. Ovo mi sve pomaže da ne potrošim novac za koji sam već odredila prioritet za trošenje.

Dnevnik finansija

Ovo je odlična “tehnika” ukoliko je se pridržavate. Reč je o svesci (ili možda nekoj belešci u elektronskom obliku) gde beležite koliki su vam prihodi i rashodi svakoga dana, kao i koji je izvor prihoda ili mesto trošenja. Šta ovim postižete? Na kraju meseca znaćete gde vam je skoro svaki dinar otišao, i moći ćete da identifikujete koje su vam problematične oblasti i gde imate tendenciju najvećeg bezrazložnog trošenja.

U ovaj dnevnik možete pisati koje su vam obaveze/dugovanja za taj mesec, kako ne biste zaboravili nešto da platite. Još jedna ideja: možete napisati koliku zaradu ili prihode tog meseca očekujete i kako planirate to da rasporedite. Ja ovo radim već mesecima unazad i mnogo mi pomaže da odredim prioritete u trošenju.

Unesite balans u svoj bilans

Odredite prioritete za trošenje © According to Kristina
Odredite prioritete za trošenje

Moguće je da ste prilikom čitanja ovog teksta bar 2x pomislili da sam totalno sumanuta, ali to me neće sprečiti da sa vama podelim ono što je kod mene funkcionisalo. Ukoliko vas interesuje upravljanje ličnim finansijama preporučujem vam da posetite moj omiljeni YouTube kanal o ovoj temi: The Financial Diet. 

Još mojih tekstova o finansijama i upravljanju novcem:

Da li vi imate neku “caku” ili tehniku kada je reč o štednji ili kontroli trošenja novca? Podelite je sa nama svima u komentaru!

Zanimljiv vam je ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Ukoliko želite da ostanemo u kontaktu, možete se prijaviti na moj mesečni Newsletter, kako ne biste propustili nijedan novi tekst na blogu – ja ću vam slati tekstove jednom mesečno! Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Pročitajte i ovo

2 Replies to “Trikovi koji će vam olakšati upravljanje ličnim finansijama”

  1. Bitan je plan. Trudim se da napravim plan,makar na nedeljnom nivou npr. za hranu (dorucak,rucak,vecera). Mi zaposleni,ne kupujemo hranu na poslu,vec i to nosimo od kuce. Skolarac-takodje. Em je veca usteda,em je bolji i zdraviji izbor. I tako,sve se svede na organizaciju i planiranje. Uz zapisivanje 😉

    1. Plan je osnova svega, a važno je i zapisati ga da ne skrenemo sa pravog puta! Ručak se obavezno nosi, tako i ja radim. 🙂 Hvala na komentaru!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.