Zašto je bitno da oprostite?

Sneg i led
 Nekada dođe vreme za pretresanje naših odnosa sa drugim osobama, raščišćavanje mentalnog nereda i svođenje računa. Dešava se da u svoj toj emotivnoj gužvi mi prema nekome, ko nas je nekada povredio, gajimo nezadovoljstvo i gnev. Ako je takva situacija i kod vas, i želite da saznate kako da se oslobodite toga i nastavite sa životom, čitajte dalje.

O oproštaju generalno

Oproštaj je odluka čijim donošenjem mi zauzimamo poztivniji stav prema nekom pitanju. To je određeni trenutak kada mi odbacujemo negativno osećanje, prihvatamo situaciju onakvu kakva jeste i nastavljamo dalje.
Oproštaji mogu biti upućeni drugima, ali i sebi. Nekada je baš teško sebi oprostiti. Takođe, oproštaji mogu biti dani nekome ko se pokajao, ali i onima koji to nisu – koji čak oproštaj nisu ni tražili. Tada je oppoštaj esencijalan da biste vi nastavite dalje.

Kako oprostiti nekome ko se ne kaje?

Ovo je možda i najvažniji deo ovog teksta. Iako nismo više deca, i imamo iza sebe dosta uspona i padova, a i opekli smo se nekoiko puta, opet se dešava da sa nekim budemo ranjivi. Dešava se da nas takva osoba povredi više nego obično, jer nam zdrav razum tu i ne bude baš jača strana. Ovo ne važi samo za partnere, već i za prijteljske i poslovne odnose.

Da stvar bude još gora, ta osoba nije svesna efekta koji je na nas ostavilo njeno ponašanje, ili još gore – svesna je ali je nije briga i ne pokazuje znake kajanja. Ne znam za vas, ali meni je uvek teško da prihvatim da neko može biti tako zloban. Shvatili mi to ili ne, razumeli njihove motive ili ne, to se desilo, a i ostali sa slomljeni srcem. Šta vama preostaje da uradite nego da mrzite.

POGREŠNO.

Nemojte postati hladni

U ovakvim situacijama potrebno je shvatiti jednu stvar: nije bitna ta osoba i ne radi se o njoj, pa tako nije potrebno više trošiti vreme na nju/njega. Ono što vi morate odmah uraditi je da izvučete iz toga nešto poučno, što ćete primeniti u sledećem takvom slučaju. U vašem životu trebalo bi da se VI najbitnji, pa zbog toga ne bi trebalo stavljati u fokus nekoga ko apsolutno nije zaslužio da se u vašem životu nađe. Nekada je potrebno vreme, ali ćete nastaviti, kada se sve slegne i vi shvatite kako je trebalo da postupite.Nekada nam naša intuicija daje znake da neko jednostavno nije dobar za nas, ali mi izaberemo da je ignorišemo. Vremenom ćete naučiti da shvatite te signale uzbune i da ih ispoštujete. Ne treba ništa raditi na silu, pa i odnose koji nisu predodređeni da budu kvalitetni ne treba forsirati. ne kažem da ne bi trebalo ni oko koga da se trudite, naprotiv! Pričamo o onima kod kojih non stop “vučete”, a bez ikakvog efekta. Znate vi već na šta ja mislim.

Ako je raskid razlog zašto ste poređeni, pročitajte ovo >> Šta posle gadnog raskida?

Zašto je za vas bitno da nekome oprostite?

Zamslimo naš emotivni život kao jedan stan. Kroz njega prolaze određeni ljudi i on ima neke svoje odvojene delove. Zamislite sada da u tom prostoru vlada neviđeni nered i nakupljeno smeće. Tako bi izgledalo vaše gomilanje negativnih osećanja. Tu na scenu stupa oproštaj. On je nekako kao Feng Šui za emocije.


Jedna od autentičnih i verovatno najtačnijih definicija Feng Shuija jeste da se radi o umetnosti pravilnog postavljanja gradova, kuća i grobova – u skladu sa protokom energije Ch’i. (Izvor: Moj enterijer)

Svi smo manje-više čuli za Feng Šui i znamo da se on svodi na red i odgovarajući raspored. Pre nekoliko godina pročitala sam da je jedno od pravila ove filozofije da ne treba skupljati stare stvari, suvo cveće i đubre, jer oni blokiraju protok energije. Isto tako, u “stvarnom životu” ne treba se držite prošlosti i ljudi/događaja koji vas samo vuku dole.

Da li ste spremni opet da rizikujete sa nekim?
Nekad je verovanje nekome velik rizik

Dešava se da smo sami sebi najveći kamen spoticanja, kada neke stvari ne želimo da pustimo. Ne pokušavam da vam kažem da zaboravite, ne. Pokušavam da vas posavetujem da oprostite, prihvatite i nastavite dalje. Nisam zagovornik velikih/bolnih/gadnih osveta, jer misleći o osveti samo zagađujete svoj duh i trošite vreme na stvari kojima se ne treba baviti. Zašto se ne treba baviti? Zato što je život previše kratak da ga provedete u mržnji, a ta osveta vam možda na kraju ne donese satisfakciju ni približnu onoj koju ste očekivali.

Morate biti blagonakloni rema sebi , pa i sebi nekad oprostiti. Podsetite se toga u ovom tekstu >> Da li ste preoštri prema sebi?

Nekoliko reči za kraj

Bitno je staviti sebe na prvo mesto. Ne uvek, ali nekad zaista jeste. Nikad ne opravdavam egocentričnost, ali samopoštovanje je ključno imati.  Ta dva treba uvek razdvajati. Dešavaju se slabosti – bilo da su to poroci ili ljudi. Posle takvih samo je bitno vratiti se u normalne životne tokove, kada budete spremni da nastavite dalje.
Napomena: nisam psiholog, sociolog, terapeut, iti bilo kakvo stručno lice. Ovde samo delim svoja mišljenja i svoja iskustva. Sve što sam napisala proizvod je dosta razmišljaja i raznih događaja.
Nastavite sa čitanjem:
Ako vam je neki deo teksta nejasan, ili imate nešto da kažete na ovu temu, slobodno pišite u komentaru. Vaše iskustvo će i i meni i drugima biti od koristi.
Ako vam se ovaj tekst svideo i mislite da ima vrednost, podelite ga sa drugima na svojim društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislute da bi se svideo.
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: