Pisanje dnevnika u službi ličnog razvoja

Pisanje dnevnika u službi ličnog razvoja
 Već dugo hoću da napišem ovaj tekst. Na sebe sam preuzela obavezu da razjasnim zabludu da je pisanje dnevnika zabava za dvanestogodišnje devojčice. Lični dnevnik zapravo predstavlja vaš put do boljeg sebe. Nakon gotovo 15 godina vođenja dnevnika mislim da je u redu da vam prenesem svoja iskustva i zaključke. Radoznali? Evo zašto i vi treba da počnete sa pisanjem!
 

O dnevnicima i njihovim vrstama

 

Mogu vam dati 2 definicije dnevnika – fizičku i psihičku. Fizički, dnevnik predstavlja bilo kakvu svesku, beležnicu ili rokovnik gde vi zapisujete svoj misli. Psihički, predstavlja vas na papiru. Na tom papiru možete ostaviti celog sebe i reći sve što vas muči, ili što vam se dešava.

Odatle i proizilaze različite vrste dnevnika. Za  vas sam odvojila samo neke:

  • Lični dnevnik (diary) – obično je tajni i u njega zapisujemo svoja najdublja osećanja i razmišljanja (u ovom tekstu pričam o ovoj vrsti),
  • Dnevnik zahvalnosti – zapisujemo kome i/ili na čemu smo zahvalni
  • Putopis – zapisuju se doživljaji sa putovanja, destinacije, utisci i emocije izazvane susretima sa drugim narodima/kulturama,
  • Pregled dešavanja (journal) – slično dnevniku, ali više sa fokusom na poopis bitnih događaja nego na emocije.
Mnogo je prijatno psati u ovom ambijentu
Moji alati


Ljudi često ne razlikuju dnevnike od planera. Planeri služe za organizovanje vremena i obaveza. Više o njima možete čitati u mom tekstu Zašto vam je poreban planer?

Ako ste tip osobe koja više voli da sluša nego čita, predlažem vam da pogledate ovaj video. Ovo je jedna od mojih omiljenih YouTuberki koja priča o dnevnicima i planerima, a u ovom videu daje svoje viđenje vođenja dnevnika. Video je na engleskom jeziku i malo je duži, ali se isplati gledati ukoliko vas zanima ova tema.
 
 

Prednosti vođenja dnevnika

 
Najpre da razrešimo jednu dilemu: ne, pisanje dnevnika nije samo za decu i ne, ne morate da počinjete unos sa “Dragi dnevniče”. Štaviše, smatram da je dnevnik izuzetno vredan da pratite svoje napredovanje ili nazadovanje tokom godina. To je vaša lična istorija. Čitanjem starog dnenika možete ponovo proživeti iste trenutke, čak i one koje ste zaboravili da su se ikada dogodili.
 
“Psiholozi tvrde da je pisanje dnevnika u odraslom dobu i te kako poželjno. Mnogi zato svojim pacijentima prepisuju terapiju dnevnikom koja, kako tvrde, smanjuje stres, umanjuje simptome astme i artritisa, a čak pomaže i zaceljivanju rana. Ovo se posebno odnose na ljude sklone da sve drže u sebi, kao i one koji, uprkos razgovoru sa bliskim ljudima, ne vide izlaz iz trenutne krizne poslovne ili emotivne situacije. ” (Izvor: Novosti).
 
Nekada se potrudim da napravim atmosferu za pisanje
 
Navešću još neke prednosti pisanja ličnog dnevnika:
  • Neće reći vašu tajnu nikome,
  • Ne morate da pazite na stil pisanja ili rukopis,
  • Neće vam se smejati kada mu “kažete” svoje najveće strahove,
  • Ne morate od njega ništa da krijete,
  • U njemu možete pisati i o lepom i o ružnom,
  • Niko neće prekidati vaš tok misli dok pišete,
  • Možete se kasnije vratiti na neke događaje i sagledai ih iz nove perspektive,
  • Pišite u njega svoje odluke, ciljeve i planove
  • Možete voditi dnevnik putovanja i pisali šta ste sve posetili.
 
 
Prema rečima stručnjaka, pisanje dnevnika poboljšava regulaciju emocija:
 
“Kada god kliničar pokuša da napiše praktičan tekst za ljude koji pate od nekog emocionalnog problema, kao što je na primer anksioznost, savetovaće vam da se opredelite za neki vid ‘’dugoročnog tretmana’’ (šta god to u vašem slučaju značilo), da vežbate, i da – pišete o svom problemu. Zdravorazumski gledano, zvuči korisno, ali možda niste znali da ova topla preporuka ima svoju potvrdu i u naučnim istraživanjima. Takođe, do sada se malo znalo o tome na koji način i kojim mehanizmima pisanje pomaže emocionalnoj regulaciji.” (Izvor: Psihobrlog) Preporučujem vam da pročitate ceo tekst.
 

Saveti i predlozi

 
Sada prelazimo na tehničke stvari: u čemu, čime i o čemu pisati. Iako se dnevnik može voditi i u elektronskom obliku, ja nemam iskustva sa tim i ne mislim da bi na mene delovalo terapeutski kao ručno pisana reč. Preporučujem vam da nabavite neku deblju svesku ili rokovnik, da ne biste pravili zalihu od 3 manje sveske godišnje. Poželjno je da bude sa tvrđim koricama, jer je namera da vam traje dugo. Sve zavisi od vaše dinamike pisanja. Radi primera: ja ispišem u proseku 200 stranica manjeg formata godišnje.
 
Što se tiče toga čime pisati, preporučujem sve osim olovke jer ona izbledi brzo. Već godinama u ovu svrhu koristim penkalo/naliv pero, kako ga ko zove, ali dovoljna je i obična hemijska. Ako pričamo o temi pisanja, to može biti bilo šta: emocije, planovi, dešavanja i događaji, tračevi, utisci i slično. Ako mislite da je glupo da pišete o nečemu – nije. To je vaša stvar.
 
Čime vi volite da pišete?
 
Ako ne možete da se naviknete na ideju dnevnika, možda je bolje da počnete sa ekspresivnim pisanjem, kao načinom terapije. O čemu se radi? “Ekspresivno pisanje je zapisivanje osobnih misli, osjećaja i iskustava, odnosno izražavanje najdubljih emocija kroz pisane riječi. Nešto poput pisanja dnevnika, osobito o situacijama koje su osobi izrazito teške i bolne.” (Izvor: Alternativa za vas).
 
Postoji i problem tajnosti dnevnika. Šta ako ga neko nađe i pročita? To ostavljam vama, sigurna sam da ćete naći način da ga sakrijete ili maskirate, ukoliko smatrate da živite sa osobama koje bi zavirivale u njega 🙂
 
Želim da ohrabrim sve vas da počnete sa pisanjem dnevnika ukoliko već niste. Takođe, pišite mi u komentaru kakva su vaša iskustva sa pisanjem dnevnika!
 
Još korisnih tekstova na slićnu temu:
  1. Moja rutina pisanja dnevnika
  2. Kako pomoći sebi kada misliš da je sve propalo
  3. Dekorativno VS funkcionalno planiranje
  4. Zašto je sasvim u redu da budete sami

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

9 Comments

  1. Jelena
    04/02/2019 / 01:02

    Draga Kristina, Google me je doveo do ovog clanka jer sam bila radoznala da procitam razna misljenja na temu pisanja. Srecna sam sto mogu da se slozim sa onim sto pise u Vasem clanku. Pocela sam sa aktivnim pisanjem 2014. godine.
    Reflektovanje svojih misli na papir mi pomaze da se osecam rasterecenije, spokojnije, srecnije… u zavisnosti od dogadjaja. Takodje, posto papir duze pamti, ne mogu a da ne budem nostalgicna kada nasumicno otvorim neku stranu i procitam sta pise.
    Eto toliko od mene, nadam se da ce ovaj clanak podstaci mnoge na to da slobodno krenu sa pisanjem.
    Puno pozdrava!

    • 10/03/2019 / 13:21

      Draga Jelena, drago mi je da ste naišli na moj članak! Podržavam aktivno pisanje dnevnika jer ono može dosta da doprinese razvoju ličnosti, ali i boljem osluškivanjem sebe. Osećaje koje ste opisali javljaju se i kod mene kad završim unos u dnevnik, i takođe se nađam da će i druge privući pisanje.

      Hvala mnogo na komentaru!

  2. Nena
    30/08/2019 / 08:06

    Ceo svoj život pišem dnevnik…uživanje….

    • 04/09/2019 / 23:45

      Pisanje dnevnika je odlična stvar za smirivanje živaca i opuštanje. Hvala na komentaru!

  3. Marjan Jović
    15/01/2021 / 17:53

    Zdravo Kristina. Upravo krećem sa pisanjem dnevnika na kraju sam rešio i doneo odluku, ali postoji jedan problem, kako krenuti sa kojim rečima šta pisati i kada pisati i još dosta toga kako to već ide. Jel moze neki savet o ovom pitanju. Hvala unapred 😊

    • 11/04/2021 / 21:26

      Zdravo Marjane, izvinjavam se na malo kasnijem odgovoru, ali nadam se da će i sada biti od koristi.

      Nije loše da se krene od nekog vida popisa aktivnosti ili događaja. Probaj da, radi uspomene, popišeš šta se sve dogodilo što je tebi bilo važno, u određenom periodu. Probaj da to onda razviješ na to da li si i ikakva osećanja imao povodom toga.

      Na primer: “Jutro je počelo super jer je bilo sunčano i toplo, ali onda mi je raspolloženje opalo jer sam zgazio u baru ispred kuće, koja stoji od juče, i upropastio pantalone.”

      Tako nekako. Kasnije ćeš se navići da malo više razmišljaš o svojim osećanjima u određenim situacijama. Ukoliko ti prija, možeš i da ostaneš na delu gde samo popisuješ i opisuješ događaje. Nečiji dnevnici tako izgledaju.

      Eto, nadam se da sam pomogla. Hvala na čitanju!

  4. Jovana D.
    20/01/2021 / 13:28

    Mislim da pišem od neke 10. godine. Pišem kad, koliko i o čemu želim – to je mešavina diary i journal vrste. Pisanje dnevnika je za mene dragoceno iskustvo i ritual koga se neću odricati.

    • 11/04/2021 / 21:29

      Pisanje dnevnika je zaista lep ritual, više nego rutina. To je prilika da reflektujemo naše misli i donesemo zaključke na miru.
      I ja sam počela sa pisanjem negde oko 10. godine, i isto je u pitanju mešavina te dve vrste koje si i ti navela. U svakom slučaju, uvek se trudim da mi sveska bude lepa. To me dodatno motiviše na pisanje čak i nekada kada me pomalo mrzi.

      Hvala na čitanju i komentaru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: