Moja rutina pisanja dnevnika

Moja rutina pisanja dnevnika

Nakon brojnih pozitivnih reakcija na raniji tekst Pisanje dnevnika u službi ličnog razvoja odlučila sam da podelim kako izgleda moja rutina pisanja dnevnika. Personalni dnevnik vodim od svoje, čini mi se, 11 godine, i otkrivam beskonačno mnogo o sebi kada se vratim na starije zapise. Ali hajde da prođemo kroz moju rutinu.

Kada pisati dnevnik – vreme i učestalost

Ukoliko govorimo o dobu dana za pisanje i danu u nedelji, moja lična preferencija je da dnevnik pišem ujutro, vikendom. Nekako osećam da tada imam najviše inspiracije, mozak mi je rasterećen i nije zamoren, te sam u stanju da se uhvatim u koštac sa svojim mislima. Nekada se dešava i da pišem nakon ručka, ali tada postoji mogućnost da zaspim 🙂

Ako mislimo na učestalost, ona je znatno povezana i sa razlozima pisanja dnevnika, ali i sa ličnim shvatanjem dnevnika. Nekome je on više žurnal u kojem taksativno navode obaveze i aktivnosti koje su imali u određenom vremenskom periodu, a za neke je izliv emocija u obliku mastila na papiru.

Za koji god pristup da se odlučite zapamtite samo jedno: nemojte ništa na silu. Papiru pristupite kada vi osećate potrebu, a ne po nekom rasporedu koji ste sebi nametnuli.

Kako izgleda moja rutina pisanje dnevnika

Ukoliko ste čitali moju rutinu planiranja, ovaj deo teksta vam neće doći kao preterano iznenađenje. Moja rutina pisanja dnevnika uglavnom počinje posle popisivanja svih planova za nedelju predamnom, ili za taj vikend.

Idealan kutak za pisanje dnevnika
Idealan kutak za pisanje dnevnika

Subota je dan kada najviše volim da pišem, najčešće nakon upisivanja obaveza u planer. Uvek je tu neka kafa (često je pijem sa cimetom), i upaljen YouTube sa omiljenim kanalima. Smestim se na udobno mesto, uzmem svoje penkalo i krenem.

Ukoliko nisam pisala neko vreme, biće mi potrebno više vremena da opišem sve. Tada ostavim čak i pola dana za ovu aktivnost. Važnije mi je da pišem o svemu o čemu želim, nego da imam neka ograničenja, kao što su vremenska.

Ukoliko imam kakav vid uspomene i stinice u vezi sa skorašnjim događajima u smislu ulaznica, isečaka, karti i slično, rasporedim ih na različite strane kako mi se sveska ne bi previše “nadula”.

Obožavam da se nekoliko meseci kasnije, pa čak i godina, vratim na svoj unos u dnevnik i prisetim kakve sam sve aktivnosti imala u tom periodu.

Baš zato što volim da pišem penkalom, i što lepim razne stvari u svoj dnevnik, veoma mi je važno da sveska u kojoj pišem bude kvalitetna, a papir malo deblji kako bi sve to mogao da podnese. Sveska koju trenutno koristim kao dnevnik je divan planer sa nedatumiranim stranicama, koje proizvodi Planera. Oduševim ga svaki put kada ga otvorim.

Dizajn ove sveske me je naprosto očarao
Dizajn ove sveske me je naprosto očarao

Moja jutarnja rutina

Šta kada dođe do blokade

Postojali su periodi u mom životu kada nisam pisala mesecima. Nije da nisam za tim imala potrebu nego sam tada jedva pričala sa drugim, pa i sa sobom u dnevniku. Bilo mi je teško da se otvorim čak i na ovom mestu, gde niko nema pristup.

Istina je da je mnogo lakše da, čak i u takvim periodima, izlijete iz sebe sva razmišljanja, sve probleme. Tako ćete lakše sagledati kompletnu situaciju i smisliti akcioni plan kako da rešite situaciju korak po korak. Baš zato služi rutina pisanja dnevnika – da vam postavi neke okvire i podstakne da vam ovo postane uobičajena radnja.

Napišite samo jednu stranu. Neka to bude mali napor koji će pokrenuti razmišljanje. Pomozite sebi na ovaj jednostavan, ali efektan način.

Za pisanje odaberite doba dana daka ste inspirisani i odmorni
Za pisanje odaberite doba dana daka ste inspirisani i odmorni

Volela bih da što više ljudi uvidi značaj i korist vođenja ličnog dnevnika. Pišite ih u kojem god obliku da želite, svejedno ćete imati korist od njih, bilo da je to čisto beleženje događaja, ili pak neka dublja analiza vaše trenutne životne situacije.

Kako izgleda vaša rutina pisanja dnevnika i šta on predstavlja za vas? Da li nekada imate blokadu u pisanju? Odgovor napišite u komentaru!

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili direktno pošaljite nekome kome mislite da će biti koristan. Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i periodično ću vam slati nove tekstove sa bloga, direktno na vašu imejl adresu. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan. Svesku za dnevnik sam ljubazno dobila iz Planere, i veoma podržavam njihov rad. Više njihovih planera pogledajte na Planera zvaničnom sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: