Putopis iz Bugarske 2. deo: Borovec – snežna bajka

Putopis iz Bugarske 2. deo Borovec - snežna bajka © According to Kristina

Nastavljam svoj putopis sa novogodišnjeg putovanja u Bugarsku pričom o Borovecu – skijalištu u Bugarskoj. Iako ovde nisam bila skijanju već na izletu za vreme mog boravka u Sofiji, ipak mi je bilo dovoljno zanimljivo da to podelim i u ovoj kratkoj priči. Ali najpre, nešto o samom skijalištu Borovec.

Borovec – drugo najpopularnije skijalište u Bugarskoj

S obzirom na to da pratim temu putovanja, nisam mogla da ne čujem za Bansko – poznato bugarsko skijalište. Međutim, moram priznati da sam se iznenadila kada sam saznala da je Borovec, koji je bio naveden kao destinacija za izlet u sklopu mog putovanja, još jedno skijalište!

Borovec se nalazi na planini Rila, na visini od 1350m. Osnovan je oko 1896. godine, kao odmaralište i lovište za potrebe carske porodice. Do 1942. godine nosio je naziv Čamkorija (“borova šuma” na turskom) i sada predstavlja popularno skijalište u koje dolaze i strani turisti. Najviši vrh je Jastrebac (2400m) i do njega se dolazi gondolom.

Jedan od hotela u Borovecu
Jedan od hotela u Borovecu

Ovo skijalište nalazi se na 70ak km od Sofije i na putu do njega prolazite pored veštačkih jezera iz kojih se vodom snabdeva Sofijska oblast. Najbliži grad mu je Samokov, poznat po industriji, ali i gajenju krompira.

2004. godine pokrenut je projekat “Super Borovec”, prema kojem je od 2009. godine Borovec trebalo da bude proširen do Samokova. Međutiv, ova investicija nije realizovana, i još se radi na evaluaciji tog projekta.

Šta raditi u Borovecu

Odmah da napomenem da u Borovec nisam išla na skijanje već samo na jednodnevni izlet, pa vam ne mogu preneti kako ovo skijalište izgleda iz ugla skijaša, niti kako je opremljeno u tom pogledu. Ono što vam mogu preneti je opšti utisak, ali i neke informacije o turističkim sadržajima koje pruža ovo mesto.

Prema rečima vodiča, Borovec je, za razliku od Banskog koje je poseban grad, samo neko manje naselje. Tačno je da postoje razni objekti, ali su nekako načičkani bez ikakvog reda i smisla. Bilo kako bilo, u Borovecu možete pronaći smeštaj, možete pojesti i popiti i naravno – kupiti suvenire.

Borovec je sada dostupan za aktivnosti tokom cele godine. U okviru njega se nalazi 26 ski-staza, 1 gondola i 11 žičara. U njemu je 2 puta bilo održano Svetskog prvenstvo u alpskom skijanju, a poznato je da se ovde nalazi jedna od najboljih staza za biatlon (zimski sport: cross-coutry skijaško trčanje + gađanje iz puške) na svetu. U okviru Boroveca postoji i škola skijanja, ali i organizuju se brojni događaji.

Ja sam se odlučila na “turističku” (moj naziv) vožnju gondolom: za 20 leva popnete se do vrha Jastrebac i vratite se nazad. Vožnja traje pola sata u jednom smeru, a na vrhu imate i kafiće gde je lepo popiti vruće kuvano vino.

Pogled sa vrha je stvarno fantastičan. Imala sam sreću da bude sunčano vreme, da bude vedro, što mi je omogućilo da sve lepo osmotrim. Planinski vazduh mi baš prija i bilo mi je žao što ne mogu duže da ostanem. Imala sam ograničeno vreme za povratak autobusom u Sofiju.

Kompletan popis svega što ovo skijalište nudi možete pronaći na zvaničnom sajtu: www.borovets-bg.com

Želja za narednu posetu

Što zbog nedovoljno vremena, neadekvatne organizacije i dezinformacije mog vodiča na ovom izletu, na svoju žalost nisam stigla da posetim Carsku Bistricu. Reč je o carskoj lovačkoj vili/odmaralištu u planinama.

S obzirom na to da je ovaj objekat vraćen u vlasništvo potomaka carske porodice, on više nije otvoren za posetioce (odnosno, prema informacijama koje sam dobila, zvanično je otvoren ali posetioci slabo nailaze na otvorena vrata). Imajući to na umu, htela sam da bar spolja vidim ovu vilu koja svarno izgleda prelepo na fotografijama. No, to je ostalo za sledeći put.

Takođe, čula sam i sve najlepše o Rila manastiru koji takođe izgleda predivno na fotografijama, ali sam dobila informaciju da je predaleko od Boroveca, iako je na planini Rila, kao i da je to česta destinacija za izlete pri boravku u Banskom. Dakle, i ovaj manastir ostaće za neku narednu posetu ovom kraju.

Sve moje ocene destinacija i lokaliteta koje sam posetila možete pratiti na mom TripAdvisor profilu.

Da li ste nekada bili u Borovecu, ili samo u Banskom. Imamo li ovde nekoga da nam možda uporedi ova 2 skijališta? Slobodno pišite u komentaru!

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite će se svideti. Želite više ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove sa bloga periodično, direktno na vaš imejl. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: