Moja rutina planiranja

Moja rutina planiranja © According to Kristina

Toliko tekstova o planiranju i planerima, a nikako da sa vama podelim svoju rutinu organizovanja i upravljanja vremenom. Međutim, nikad nije kasno da se ta greška ispravi, pa tako vam ja ovoga puta pišem baš o tome. Takođe, tu su informacije o nečemu novom sa moje strane. Ali hajdemo redom.

Kako izgleda moja rutina planiranja?

Želela bih da prođemo kroz tok mog planiranja: kako to obično izgleda, kada i kako to radim i šta pišem u planer. Radnim danom moje planiranje se odvija uveče za sutradan. Uveče sednem na nekoliko minuta sama sa svojim planerom i popišem šta je sve planirano za naredni dan. Ovo radim jer želim da na spavanje odem rasterećena, i bez pritiska da zapamtim neku obavezu koja me čeka. Volim da sve stavim na papir i odredim prioritete, a ujutro eventualno dodam nešto što iskrsne. Zašto je važno da sebe rasteretite pred spavanje pisala sam i u tekstu 3 saveta za bolji san.

Vikendom stvari stoje malo drugačije. Budim se oko 8:00, kuvam kafu, uzimam tablet i planer i natenane planiram i organizujem. Ono što prvo uradim je da na tabletu otvorim svoj Google kalendar (veća je površina nego na telefonu pa mi je zgodnije), i otvorim svoj papirni planer. Tada radim sinnhronizaciju kalendara: gledam da li u digitalnom kalendaru imam neke događaje koje nemam u paprinom i obrnuto. Kada sam sigurna da sam “pokrivena” za narednu nedelju i da sam u toku sa događajima koji me očekuju, počinjem da planiram taj dan.

Moja oprema za planiranje © According to Kristina
Moja oprema za planiranje

Vikendom ne idem na posao pa imam malo više vremena koje mogu da organizujem, ali ipak imam određene zadatke da ispunim kao što su pisanje bloga i učenje. Ujutro koristim vreme da sagledam šta sve imam da odradim, pa to raspoređujem. Tada mi je koncentracija najviša pa umem efikasno da odredim prioritete, kao i da se setim svega što bi trebalo da uradim. Tokom dana par puta bacim pogled u planer da vidim dokle sam stigla sa realizacijom, ali i da precrtam ono što sam uradila.

Za planiranje koristim gel hemijsku jer mi rukopis izgleda lepše i urednije © According to Kristina
Za planiranje koristim gel hemijsku jer mi rukopis izgleda lepše i urednije

Koje tehnike planiranja koristim?

Moja omiljena tehnika je i dalje time blocking tehnika o kojoj sam i ranije pisala. Delimično koristim i bullet journal tehniku, malo modifikovanu i jednostavniju – samo deo sa dnevnim planiranjem po crticama. Tim dvema tehnikama dodala sam još jedan korak: određivanje top 3 prioriteta za taj dan. Tome mi je mnogo pomogao i planer koji trenutno koristim. U pitanju je Planera planer koji na svojim dnevnim stranicama ima deo za prioritete.

Ovo mi je zaista korisno jer imam običaj mnogo da se rasplinem tokom dana. Sve me interesuje i svačim bi se bavila, ali me ova TOP 3 lista vrati na pravi put.

Od aplikacija, kao što sam napomenula u prethodnom odeljku, koristim najviše Google Calendar i Google Drive, o kojem sam i pisala u ranijem tekstu TOP 3 aplikacije za organizovanje života.

Više o mom planeru

Znate da obožavam papeteriju, a znate i da pomno pratim domaće tržište planera i rokovnika. Zato je bilo i prirodno da mi je Planera zapala za oko, nakon što sam saznala za nju u jednom Newsletter-u iz Impact Hub-a.

Domogla sam se 2 planera: prvi je nedatumirani spiralni planer koji već mesec dana koristim svakodnevno, a drugi je Planera 365 planer/dnevnik koji ima blanko stranice, samo sa oznakom broja strane. Ovaj drugi planer ću koristiti kao dnevnik i uskoro vas čeka tekst gde ćete više čitati o njemu, u mojoj rutini vođenja ličnog dnevnika.

Lepše pakovanje planera videla nisam © According to Kristina
Lepše pakovanje planera videla nisam

Spiralni planer koji koristim je jako dobrog kvaliteta, i veličine A5 koja je meni optimalna. Spirala je dobrog kvaliteta i čvrsta je, a korice su od debljeg kartona i dobro štite stranice unutra. Planeri sa spiralom su zgodni jer možete ih saviti tako da stoje ravno, što olakšava pisanje. Papir je kvalitetan, a s obzirom da pišem gel hemijskom, ništa ne prolazi na stranu iza, što je odlično.

Planera planer iznutra © According to Kristina
Planera planer iznutra

Kada sam dobila planer najpre sam se plašila da nema dovoljno mesta za pisanje, jer su stranice već popunjene u smislu strukture. Međutim, ispalo je da je ovaj planer “najbolje od 2 sveta”: imam deo sa satnicom koji koristim za time blocking tehniku, a imam i deo koji je otvoren za beleške i dodatne manje obaveze koje nemaju određeni sat kada moraju biti ispunjene. Sve je to dovelo da ja ovaj planer rado koristim. Na kraju krajeva, korice su stvarno lepe.

Planera planer

Kao što sam već rekla, u ovom planeru mi posebno koristi to što ima izdvojen deo za prioritete. Tu ponekad zalepim i nalepnice koje sam dobila od koleginice, a koje su blago dekorisane, a imaju i linije za pisanje. Takođe, volim što strane nisu unapred datumirane pa više nema traćenja papira ako neki dan ne planiram.

Napomena: ovi planeri su mi darovani, ali to nije uticalo na moj sud. Nalepnice ne dobijate uz planer, ja sam svoje dobila od koleginice. Ovaj tekst nije sponzorisan.

Planer zajednica Balkana

Ovo je pravi trenutak da objavim nešto što već neko vreme pripremam, a to je Planer zajednica Balkana! Reč je o Facebook grupi koju sam kreirala za sve ljubitelje planera, upravljanja vremenom i aplikacija za organizovanje. Namenjena je svima onima koji su zainteresovani za planiranje, rokovnike/planere i njihovu upotrebu, ali i za razne tehnike za povećanje produktivnosti.

Ovde možete pronaći grupu >> Planer zajednica Balkana, očekujem da okviru nje razmenjujemo ideje i iskustva u vezi sa planiranjem, a ja vam želim dobrodošlicu!

Kako vi organizujete svoje vreme? Da li koristite neki određeni planer, ili bilo koji rokovnik koji vam padne šaka? Pišite mi u komentaru!

Dopada vam se ovaj tekst? Pomozite i drugima da bolje organizuju obaveze tako što ćete podeliti ovaj tekst sa prijateljima na vašim društvenim mrežama, ili ga poslati nekome direktno ne imejl. Nemojte propustiti nijedan budući tekst sa mog bloga – prijavite se na Newsletter u kojem ću vam periodično slati nove tekstove sa bloga u vaše imejl sanduče. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. Natasa
  24/06/2018 / 22:57

  Draga Kristina,
  Pre svega zelim da ti kazem da volim tvoj blog i rado ga citam!
  Ono sto me interesuje je da li u planer (radnim danima) upisujes i poslovne i privatne obaveze ili ga koristis iskljucivo za privatne stvari?
  Hvala unapred na odgovoru!
  Natasa

  • 01/07/2018 / 21:16

   Draga Nataša, drago mi je što ti se sviđa blog, nadam se da ćeš i dalje biti redovna gošća 🙂
   Zbog obima posla i pisanja, za posao imam poseban rokovnik koji mi stoji na poslu i koji nosim kući samo vikendom, ali on je posebna priča. Međutim, kada imam vikendom poslovne obaveze, ja ih upisujem u taj jedan planer što ga inače držim kod kuće (privatni).

   Kada sam pre nekoliko godina radila od kuće, svejedno sam imala jedan planer posebno za posao, da ne mešam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: