Koja je razlika između kreditne i debitne kartice

Koja je razlika između kreditne i debitne kartice

Razlika između kreditne i debitne kartice je jedna od prvih stvari koju sam potražila na internetu u vreme kada je trebalo da otvorim svoj prvi račun u banci. Nekako nisam nailazila na smislene definicije, izuzev onih stručnih. S obzirom na moje predznanje, definicije sam razumela, a sada ću čitavu ovu temu da “pražvaćem” specijalno za vas.

Početna napomena: Deo teksta sa mojim mišljenjem o kreditu namenjen je osobama sa prosečnim primanjima. Nije namenjen posebno ugroženim kategorijama sa niskim dohotkom kao što su recimo nezaposlene samohrane majke, jer je njihova situacija drastična i takve mere i zahteva.

Šta je kreditna kartica?

Kreditna kartica (poznata i još kao revolving ili revolvirajuća kartica) je kartica koju izdaje banka, a koja se upotrebljava za kreditna plaćanja. Šta to znači? Pri svakom korišćenju kreditne kartice vi zapravo na kupujete na kredit ili podižete novac na kredit. Te iznose posle otplaćujete, uglavnom na mesečnom nivou, i to u vidu glavnice na koje se dodaje kamata (glavnica je iznos koji ste podigli/potrošili).

Šta je debitna kartica?

Zamislite plaćanje u kešu, samo jednostavnije. E to je debitna kartica! Reč je o kartici koja vam omogućava kupovinu dobara i usluga novcem sa vašeg računa, kao i podizanje gotovog novca preko bankomata (ATM) i na šalterima banaka. Izdaju je sve banke uz otvaranje tekućeg računa, i to najčešće uz doplatu od 500 dinara.

O prednostima upotrebe debitnih kartica pisala sam u tekstu Zašto vam je potreban račun u banci

I debitna i kreditna - da li koristite obe kartice?
I debitna i kreditna – da li koristite obe kartice?

Razlika između kreditne i debitne kartice

Prvo o sličnostima: i kreditna i debitna kartica spadaju u platne kartice jer se njima može vršiti plaćanje. Međutim, razlika nastaje kada gledamo poreklo sredstava kojim se plaća. Kreditna kartica otvara na neki način kredit koji posle isplaćujete, dok debitna kartica koristi samo sredstva koja su raspoloživa na vašem računu, ili dozvoljeni minus ukoliko vam je on omogućen.

Dakle, ako nemate gotovinu kod sebe, a imate na računu, možete platiti debitnom karticom. Ukoliko nemate novca na računu a želite nešto da platite, možete koristiti kreditnu karticu ukoliko vam je ona odobrena.

Moje mišljenje o kreditima i kreditnim karticama

Kako sam odrastala u okruženju gde su krediti uzimani redovno i na više godina, vrlo dobro znam koje obaveze i stres nosi ovaj potez. To je bilo dovoljno da još pre 2-3 godine formiram stav o kreditima (pa i o kreditnim karticama).

Ovaj stav iznosim sa napomenom da nemam finansijske obaveze tipa briga o deci ili plaćanje stanarine i slično (trenutno, ali imam iskustva i sa troškovima ovog drugog tipa), ali da sam zaposlena i radim već gotovo 4 godine.

Da li sam kompetentna da pričam o karticama? Jesam. Da li sam kompetentna da pričam o kreditima a nemam svoj? Delimično. Zato sam i taj odeljak naslovila kao “moje mišljenje”.

O kreditna i debitna kartica su platne kartice
O kreditna i debitna kartica su platne kartice

Da raščistimo prvo ovo: krediiti su novčane pozajmice pri čijem vraćanju vi plaćate glavnicu plus kamatu, na koju možete gledati kao cenu pozajmljivanja novca. Da, to znači da plaćate više nego što ste uzeli. Da li se to isplati?

Baš zato što je uzimanje kredita skupo, valja razmisliti da li je opravdano podizati ga. Zato bih ja lično izbegavala, i trudim se da izbegnem, uzimanje kredita za stvari i situacije koje nisu neophodne. Bukvalno neophodne. Ali to je tema za sebe.

Pročitajte i druge tekstove o novcu i upravljanju ličnim finansijama:

Da li ste znali koja je razlika između ove 2 kartice? Da li koristite kreditnu karticu? Napišite mi u komentaru.

Svideo vam se tekst? Podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj Newsletter i ja ću vam periodično slati tekstove sa bloga direktno na vaš imejl. Hvala na čitanju!

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

4 Comments

 1. Zdenko Filipovic
  06/09/2019 / 17:46

  Draga Kristina,
  Zovem se Zdenko Filipovic i profesor sam engleskog jezika i takodje veliki ljubitel putovanja. Do sada sam prilikom uplate putovanja uplacivao agencijama koristio kes, ali u buducnosti zelim da koristim debitnu karticu. Svideo mi se Vas tekst o razlici izmedju kreditne i debitne kartice i hvala na prostom i detaljnom objasnjenju jer sam do sada imao nedoumice u vezi toga. Pre neki den kod svoje banke narucio debitnu viza karticu kojom zelim da od sada placam hotelski smestaj preko Booking.com i takodje sam stava da su one daleko bolje od kreditnih jer ne volim da se zaduzujem i placam samo onoliko sa koliko novca raspolazem. Hteo sam samo da Vas zamolim da mi objasnite da li kada budem dobio ovu karticu na njoj moram prvo u banci da uplatim evre ili dolare i onda kada budem dosao u odredjeni hotel oni samo provuku i skinu sredstva sa kartice ili,posto ce ona biti vezana za moju dina karticu preko koje podizem platu, ne moram nista da uplacujem i oni samo skinu dinare i izvrse konverziju u odredjene devize.
  Srdacan pozdrav
  Zdenko Filipovic

 2. 08/09/2019 / 15:54

  Poštovani Zdenko,

  Drago mi je što Vam se svideo tekst i hvala na interesovanju i čitanju. Apsolutno se slažem sa Vama po pitanju zaduživanja, i zato i ja koristim debitnu karticu isključivo.

  Odgovor na Vaše pitanje zavisi od banke do banke, kao i od tipa Vašeg računa. Recimo, neko ima odvojeni dinarski i devizni račun, a neko može sve da drži na jednom tekućem računu. Takođe, neke banke zahtevaju da uplatite devize i nemaju mogućnost konverzije, a neke regularno vrše konverziju “u hodu”. Odnosno, kada budete želeli da plate, od Vaše banke i njene politike poslovanja zavisi da li morate da uplatite devize. Razlikuje se od banke do banke i nema pravila. Recimo, u mojoj banci ne moram d auplatim devize – mogu samo da imam dinare pa oni konvertuju u samom toku transakcije,

  Da uprostim – najbolje je da pitate nekoga u banci, jer kao što rekoh, nema pravila. Nadam se da ćete lepo provesti na putu!.

  Srdačno,
  Kristina

 3. Slobodanka
  02/07/2020 / 18:12

  Cao da li ja mogu da uzmem neku sitnu pozajmicu pet sest hiljada dinara a nisam zaposlena hvala.imam debitnu karticu sberbank

  • 03/07/2020 / 21:08

   Draga Slobodanka, to se razlikuje od banke do banke, najbolje je da pitate njih direktno.

   Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: