3 saveta za bolji san

3 saveta za bolji san

Da li vam se dešava da ste preumorni da bi radili/učili produktvno, kada pokušavate da zaspite, toliko vas sve pritiska da prosto ne možete da se isključite? I meni isto. Ovde sam popisala neke stvari koje meni pomažu da bolje spavam, a ako i vi hoćete da poboljšate svoj “beauty sleep” nastavite sa čitanjem! 

1. Prilagodite temperaturu

Pre nekoliko godina sam pročitala da se bolje spava ako je temperatura malo niža, nego ako je toplo/pretoplo. Naravno da sam morala da isprobam. Pritom, ovde ne mislim na “veštačko” regulsanje – da vam klima radi pola noći, već na svež vazduh.  Meni je nekako značajnije da mi bude provetreno, nego da temperatura bude niža, ali ja sam ipak zimogrožljiva. Uglavnom, leti – prozor otvoren noću, zimi – otvoren na kratko, da se malo “sredi” temperatura, do par sati pred spavanje, da stigne posle da se ugreje. I to je moja fomula. U suprotnom, ne može da se diše.

Lane Gutović kao Pustolov
Pustolov – promena vazduha

Možda se sećate serije “Pustolov“, gde Lane Gutović otvara kavez ipušta stari vazduh napolje, a novi unutra. E, tako nekako i ja 🙂

2. Eliminišite ometače

Kada kažem “ometači sna” mislim na sve ono što vas održava budnim i skreće pažnju sa spavanja. Odnosno, naučno je dokazano da neke naše radnje pred spavanje podstiču aktivnost mozga, pa je posle nemoguće zaspati satima, jer vam skoči adrenalin i sve što ide uz to. Ili što bi rekao moj omiljeni pisac:
 
Kada čovek predugo leži budan u krevetu mozak mu postaje magacin gluposti.
Isak Baševis Singer
 
Kao najveće ometače izdvojila bih svetlost, telefon i obaveze koje znate da vas čekaju. Što se svetla tiče, meni stvarno smeta, a za nekoga nije problem. Nekako mislim da je bolje da se “izolujete” i, na neki način, koncentrišete na spavanje. Jednostavno ne pružite sebi nikakvo skretanje pažnje.
 
 
Women's secret maska za spavanje
Moje maske za spavanje
 
Moj omljeni način da se isključim od svega je da stavim masku za spavanje. Ovo me bukvalno spašava većinu vremena. Kad imam problem da zaspim, ili ne mogu ujutro da se naspavam ni vikendima, stavim masku i nekako se “prebacim” u mod za spavanje. Imam 2 maske, gornja je Women’s secret (prodavnica u TC Ušću), a ova donja sa slike je kupljena u Firenci, sada već davne 2009. godine.
 
 
Telefon kao "ubica" sna
Samo još jedna poruka pa ću na spavanje
 
Drugi ometač pažnje, siguna sam i najveći, je telefon. Bilo da su to poruke koje stižu do pola noći, ili ono iritirajuće svetlo koje, koliko god da smanjite, i dalje vas iritira. I do čkiljite onako pospani u vrišteće svetlo telefona, setite se da tako nećete zaspati. Jednostavno, mozak vam je previše aktivan da biste se opustili. Što se tiče svetla, postoji aplikacija koja se zove Twilight i koja reguliše svetlo na telefonima noću, i koja je meni spas. Zato je i koristim već duže od godinu dana.
 
Više o ovoj aplikaciji pročitajte u tekstu >> 5 korisnih aplikacija koje morate instalirati
 
Poslednji značajan ometač vašeg sna može biti osećaj da vas pritiska gomila obaveza koje vas čekaju. To je onaj momenat kada ležite na leđima i mislite na onaj izveštaj čiju ste predaju odlagali 2 nedelje, ili ona prezentacija koju treba da držite. Možda čak i nije neki konkretan događaj, već su samo obaveze te koje vas sprečavaju da imate bolji san.
 
Zapišite sve obaveze
Stavite sve na papir
 
Često se suočavam s ovim problemom, pa kad se to desi, uzmem svoj planer i popišem sve obaveze koje me čekaju sutra. Razmislite par trenutaka šta sve planirate da uradite, sve zakazane sastanke,  i popišite. Tako ste sigurni da nećete ništa zaboraviti.
 
Ako niste sigurni koji je najbolji način da koristite planer i organizujete svoje vreme, pročitajte ovaj tekst >> 5 saveta za bolju ličnu organizaciju 

3. Stvorite rutinu

Drugim rečima – istrenirajte sebe. Ključno je da svako veče odlazite u krevet u približno isto vreme, a da ujutro ustajete u isto vreme. I tako svakoga dana, ukoliko je to moguće. Kroz nekoliko dana, kako dođe vreme određeno za spavanje, vi  ćete već osećati da ste spremni za dobar san.
 
Odlazite u krevet u isto vreme
Pazite na tajming
 
Još nešto: stvorite sebi neki ritual pre odlaska na spavanje. Pod tim mislim (osim pranja zuba :)) recimo nameštanje kreveta, pisanje obaveza za sutrašnji dan, i sl.

 Zaključak

Pri pisanju ovog teksta pošla sam od mišljenja da je džabe svaka tehnika za bolji rad/učenje i povećanje efkasnosti i efektivnosti, ako “podloga” nije dobra. Ne možete očekivati dobre rezultate ako niste “sveži“. Naravno ne možete uvek biti optimalno naspavani, ali treba dati sve od sebe da obezbedite sebi dovoljno sna.
 
Napomena: Nisam ni u kom obliku medicinski obrazovana, niti se bavim alternativnim metodama llečenja nesanice i sl. Svi saveti su bazirani na ličnom iskustvu, neki od saveta sam pročitala i primenjujem godinama, a nešto sam i sama uočila. Ovaj tekst se ne odnosi na osobe sa ozbiljnim problemima nesanice, za to se ipak obratite stručnom licu.
 
Ako vam dobar san nije dovoljan i fali vam još malo opuštanja, pročitajte ovo:

Koje su vaše tehnike za bolje spavanje? Podelite ih sa mnom u komentarima 🙂

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

7 Comments

 1. Teodora Mladenovic
  28/08/2016 / 19:03

  Odlicni saveti 🙂

 2. Kristina Vuković
  28/08/2016 / 19:05

  Hvala 🙂

 3. bojan
  19/02/2018 / 23:47

  jednostavno, izvodljivo i vrlo korisno

 4. 24/02/2018 / 08:13

  Meni recimo prija da ukljucim TV pred spavanje, nekako mi je to navika, pokrijem se jorgancicem, ugasim svetlo, pustim neki najgluplji film u univerzumu i kroz 15min kada osetim da pocinje da mi se sava gasim brze bolje sve i zzz 😀

  • 25/02/2018 / 10:53

   Mnogi imaju takvu naviku, međutim ja generalno ne gledam TV pa mi to nešto ne pomaže 🙂 Takođe, kažu da valja biti u dodiru sa tehnologijom pred stavanje jer ona uvećava aktivnost mozga pa se teže zaspi, ali mnogi kažu da im baš to prija 🙂 Hvala na savetu!

 5. Dušan
  16/05/2019 / 06:54

  Telefon se noću isključi i nema problema sa porukama i sa svetlom, a bez ikakve dodatne aplikacije. Svakako ne planiramo da pričamo ili se dopisujemo kad legnemo na spavanje pa nema potrebe ni da bude uključen, a i štedi bateriju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: