Zašto vam je potreban planer?

Zašto vam je potreban planer
 Da li vam se nekad čini da zaboravljate stvari, nemate dovoljno “sati u danu“, često kasnite i ne nalazite vremena za sebe? Ako je odgovor da – čitajte dalje jer vam je ovaj tekst potreban!

Uvod u planere i planiranje

Planere koristim već više od 5 godina, u nekom obliku. Potreba za njima nastala je spontano i davno, usled nagomilavanja onih gimnazijskih obaveza vezanih za učenje. Vremenom je moj stil planiranja evoluirao i počela sam da koristim “komplikovanije” metode.

Mesečni planer
Planer sa unapred ištampaim mesečnim rasporedom koji naknadno popunjavate
Neki ljudi i dalje misle da su famozni “rokovnici”  rezervisani za šefove na čelu multionacionalnih korporacija, menadžere i slično. Ako i vi ovako mislite – u zabludi ste. Svako od nas ima svoje obaveze, zadatke i bitne podatke koje bi valjalo upamtiti. Bilo da ste domaćica, nastavnik, bilo da se bavite poljoprivredom, ili vodite svoju firmu, verovatno nastojite da što bolje iskoristite svoje vreme i postignete sve što je potrebno da biste napredovali. Na stranu što ne morate koristiti rokovnik kao vaš planer, postoje i druge alternativne. U svrhe upravljanja vremenom može poslužiti i obična sveska.

Vrste planera

Osnovna podela planera, od najvećeg značaja za ova “moderna vremena“, je na papirne i elektronske planere. Pod papirnim podrazumevam sve vrste rokovnika, notesa, sveski, sa unapred iscrtanim zaglavljima i/ili datumima koji omogućavaju lakšu organizaciju, a mogu biti i najobičnije sveske, koje vi prilagodite vašim potrebama organizovanja i odredite ih kao planere.. Pod elektronskim podrazumevam sve aplikacije za “pametne” uređaje, koji služe za pisanje obaveza, planiranje i slično, a koji su integrisane sa kalendarima ili sajtovima tih istih aplikacija.

Druga podela:planeri koje nosite sa sobom i planeri koje držite kod kuće. Razlika je u obimu informacija koje zapisujete u planer, u veličini papirnog planera (ako rešite da planer nosite sa sobom mora biti manji, lakši i kompaktniji,)

Papirni planer ili aplikacija? OBA!
Papirni ili elektronski? Sve je u preferencijama!
Koju vrstu ćete izabrati zavisi isključivo od ličnih preferencija. Da li ste ljubitelj papirne galanterije? Bolje pamtite kada vidite zapisano na papiru? Vizuelni ste tip? Papirni planer je za vas! Ako, pak, radite sve u pokretu, ako ste poklonik multitasking-a, ako volite elektroniku, za vas je idealna aplikacija!
Još jedna mogućnost je: oba istovremeno! Iskoristite prednosti oba načina i organizujte svoje vreme tako da postignete maksimum svoje produktivnosti. Ja koristim oba metoda par godina i funkcioniše odlično!

Prednosti korišćenja planera

Mnogi će odmah reći: “nemam ja vremena to da zapisujem, ja sve držim u glavi“. Oh, da li zazsta držite sve u glavi? Koja je verovatnoća da sve obaveze zapamtite? Osim toga, planeri mogu biti vaš lični asistenti, prijatelj u nevolji, finansijski savetnik. Mogu biti sve što želite i vrlo su fleksibilni.
Planer kao pomoć u poslu
Koristite ih za poslovne i privatne obaveze

Od brojnih prednosti korišćenja planera, i njegovih funkcija, izdvojiću najvažnije:
 • Popis svih vaših obaveza na jednom mestu,
 • Može sadržati različite liste (za kupovinu, liste želja, to do lista),
 • Adresar (znam da to imate na telefonu, ali vredi držati one najvažnije na više mesta),
 • Mesto za recepte,
 • Mesto za ideje koje vam padnu na pamet (brain dump),
 • Tačan vremenski raspored obaveza – upravljanje vremenom,
 • Pregled finansija (olakšava štednju i upravljaje finansijama),
 • Popis najvažnijih ličnih podataka, za brži pristup: brojevi pasoša, računa itd. (samo ako taj planer držite kod kuće),
 • Omogućava vam da vidite na šta tačno gubite vreme – koje su vaše ubice produktivnosti,
 • Plan ishrane ili vežbanja,
 • Može služiti i za registrovanje stvari kao što su: težina, obroci itd.
Kod planera volim njihovu multifunkcionalnost. Naročito ako nabavite neki koji nije unapred izdeljen po sekcijama (nedeljno, mesečno planiranje), pa ga možete sami prilagoditi svojim potrebama. Za svakoga postoji idealan planer, samo ga treba naći 🙂

Zaključak

Namera ovog teksta je bila da sa vama podelim svoje oduševljenje planerima, s obzirom na to da je meni život uz njih mnogo lakši. Nadam se da ćete i vi pronaći način da ih koristite, onako kako najviše doprinosi vašoj produktivnosti. U budućim tekstovima biće detaljnijih opisa kako ja koristim svoj planer, i predloga kako da vi to radite. Ako vam je ovaj tekst bio od pomoći slobodno ga podelite sa drugima 🙂
Napomena: Ovaj tekst nije spozorisan, sva mišljenja su moja.

Da li vi koristite planere? Da li vam pomažu u boljoj organizaciji? Ostavite svoj mišljenje u komentaru!
Takođe, ukoliko vam je ovaj tekst bio od koristi, slobodno ga podelite i sa ostalima, na vašim društvenim mrežama!
Kristina Vuković

Pročitajte i ovo

2 Replies to “Zašto vam je potreban planer?”

 1. Neretko mi se dešavalo da odlučim da počnem redovn osve da zapisujem i beležim, ali nekako brzo zaboravim na to. Međutim, evo ima već skoro godinu dana kako zapisujem svašta nešto, od obaveza, preko sastanaka, knjiga koje sam pročitala, želim da pročitam i slično, i obavezno štikliram odrađeno, pročitano,…Nedavno sam počela da koristim i Google kalendar na telefonu, i već se osećam organizovanije. 🙂 Međutim, nisam mnogo pažnje posvećivala izgledu, to je zapravo običan rokovnik koji je verovatno konfuzija svima osim mene.

  1. Možda samo treba da nađeš odgovarajuću vrstu planera, koja ti odgovara 🙂

Leave a Reply