Putopis: Vrnjačka Banja

Putopis Vrnjačka Banja
 U slučaju da ste čitali moje ranije putopise možda ćete uočiti (a možda i nećete) da je ovo prvi iz Srbije. Koliko je uopšte atraktivno pisati o našoj zemlji kada se svi trude da je napuste? Nemam odgovor na ovo pitanje. Bilo kako bilo, ja sam rešila da ovo iskustvo sa vama podelim. Posetila sam mnogo gradove naše zemlje, ali to je bilo ranije i fotografije sa tih mesta su umrle sa reinstalacijom sistema. Dešava se. Sećanja na ovo mestu su dosta sveža, pa ću biti u stanju da sve prenesem kako dolikuje. Vodim vas u Vrnjačku Banju.

Osnovne informacije

Vrnjačka Banja se nalazi u Raškom okrugu, na 25 km od Kraljeva i najveća je banja u Srbiji. Može se pohvaliti sa 7 lekovitih izvora. Postoje podaci da su čak i Rimljani dolazili ovde da se leče, u periodu od 2. do 4. veka. Iz svih ovih razloga neretko možemo čuti da Banju zovu i “Srpske Karlove Vari.”
Banja ima dugu tradiciju lečilišta i vredno se radi na razvoju zdravstva. Osim toga, ona je i poznat turistički i kulturni centar, domaćin mnogih manifestacija, a radi se i na obrazovanju. Ako niste znali, ovde se nalazi i Fakultet za hotelijerstvo i turizam , što savršeno ima smisla, s obzirom na horde domaćih i stranih turista koji na godišnjem nivou posete ovo mesto.
Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu Vrnjačke Banje ako kliknete OVDE.

Moj boravak

Banju sam, ovog puta, posetila krajem jula. Radovala sam što vidim Banju nakon toliko godina, kada je na mene ostavila lepe utiske. I dok su se ljudi pržili kojegde, ja sam uživala. Iako je ovo putovanje bilo delimično službeno, nisu mi te aktivnosti oduzele previše vremena. Stigla sam sve da vidim. Imala sam sreću da mi na ovom petodnevnom “radnom odmoru” društvo pravi moja majka, pa je uvek bilo društva za kafenisanje. Za to vreme, šetale smo “Promenadom” bezbroj puta, išle u kupovinu suvenira kod uličnih prodavaca, postale domaće u lokalnim kafićima i još mnogo toga. Ali idemo redom.

Smeštaj

Majka i ja smo bile smeštene u hotelu “Merkur novi“, koje se nalazi nedaleko od autobuske stanice, a blizu svih bitnih kafića 😀 Boravak je bio po principu noćenja sa punim pansionom. Reći ću odmah da je hrana odlična, kreveti udobni, pogled sa terase lep, postoje liftovi, a kupatilo je čisto i lepo. (Žene znaju koliko je bitno lepo kupatilo).
Vrnjačka Banja
Pogled sa terase – zar nije divan?

 

Hotel Merkur Novi
Hotel Merkur Novi
U okviru hotela nalazi se akva centar “Voterfol”, koji sam ja maksimalno iskoristila za vreme svog boravka. Pored moje sobe nalazio se lift koji se spušta direktno u akva centar, i tamo sam išla sa stilom, u bademantilu (koji na zahtev dobijete na recepciji). To je ozbiljna pogodnost za lenje ljude kao što sam ja 😀 Tamo vas čekaju sauna, bazen sa termomineralnom vodom, i Tepidarijumi (tople kamene klupe – sjajna stvar). Uglavnom, razmazila sam se tamo.
Više informacija o ovom prijatnom hotelu možete naći OVDE.

Avantura

Ovo je malo šaljiv naslov. Banja je zaista divno mirna i sjajno mesto za odmor, koji je meni zaista bio potreban. Ali ipak, bilo je malo dinamike.
Svakako morate prošetati Promenadom – glavnom ulicom. Tu su sva dešavanja i provod. Tu se nalazi i simbol Banje – statua vrapca Gočka.
Gočko
Gočko, namigušo jedna stara 🙂
Duž ove ulice nalaze se svi kafići, simpatične vile sa sobama za izdavanje, prodavci suvenira i gomila interesantnog sveta. I svi deluju srećno. Nije ni čudo, Banja ima “ono nešto”… Na fotografijama možete videti neke od sjajnih zgrada i vila, zanimljive spoljašnjosti, koje kao da su iz nekog  bajkovitog vremena.

 

 

 

 

E sad, pod avanturom ja ovde podrazumevam to što sam naterala majku da se penjemo uzbrdo, po navigaciji s mog telefona, da pronađemo Zamak Belimarković. Na putu do zamka zalutale smo  150 puta, ali kad smo stigle, radovala sam se kao da smo osvojile neki planinski vrh. Inače, Zamak Belimarković, sada poznatiji kao Zamak Kulture, je jedna krajnje simpatična građevina, zamišljena kao letnjikovac određenog generala Jovana Belimarkovića, a zatim u 20. veku postao kulturni centar. nalazi se na zaista lepom, mirnom mestu zaštićenom od pogleda. Ne bi mi smetalo da bude i moj letnjikovac, ali mislim da bi bio previše prostran da u njemu letujemo samo mama i ja 😀

 

Zamak Belimarković
Kliknite OVDE da pročitate više o ovom zanimljivom zamku.
Banja je, sama po sebi, jedan veliki park, ali jedan deo parka mi je posebno privukao pažnju. To je Japanski vrt – oaza u sred Banje. Ovo obavezo morate posetiti! Idealno mesto za meditaciju i “sabiranje” misli. Uostalom, pogledajte i sami:
  

 

japanski park u vrnjačkoj banji
Idealno mesto za čitanje knjige

Preporuke

Ovo mi je bilo bitno da znate, preporuke za:
  • naj hranu – kuvani kukuruz od uličnog prodavca,
  • naj slatkiš – šampita u hotelu Breza,
  • naj espresso – City In Caffe
  • naj sladoled – u Švajcariji.

Presuda

Ovo svakako nije mesto za lude žurke. Zapravo, možda i jeste, ali ja nisam zbog toga došla. Divno mesto za odmor, čak i u Srbiji. Mogla bih još 100 puta da odem. Bilo kada. Ne smeta mi što je unutar granica naše zemlje, ima i kod nas nešto lepo da se doživi. Toplo preporučujem ovaj park-grad, kada želite da pobegnete od svega. Može se desiti da pronađete sebe.

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan. Sva mišljenja i iskustva su lično moja.

A ja sam pronašla ovo drvo obučeno u nešto štrikano 😀
 
Da li sve vi nekada posetili ovu banju? Kakvi su vaši utisci?
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: