Obedska bara – dar prirode Sremu

Obedska bara - dar prirode Sremu © According to Kristina

Šta je prvo što posetite kada odete u drugu državu? To su verovatno monumentalne građevine, kulturna mesta, najpopularniji barovi ili ruševine nekog starog grada. Šta je sa prirodom? Da li je u redu da prirodne lepote ne budu turističke atrakcije, ili je bolje tako jer bi u suprotnom došlo do zagađenja i propadanja? Ostaviću vas da razmišljate o tome, a sada vas vodim na jedno zeleno mesto.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara

Ova oaza prirode udaljena je 40km od Beograda i 70km od Novog Sada i predstavlja močvarno-barski kompleks  velike prirodne vrednosti. Površina rezervata je 9.820 ha, a zaštitne zone 19.611 ha i nalazi se na jugu Srema uz reku Savu. Obuhvata opštine Pećinci i Ruma, a sastoji se iz više celina. Uglavnom je predstavljen u obliku potkovice. (Izvor: Zvanični sajt opštine Pećinci)

Dobrodošli na Obedsku baru © According to Kristina
Dobrodošli na Obedsku baru

1989. godine Obedska bara je proglašena za međunarodno značajno područje za ptice (naročito za gnežđenje barskih i šumskih ptica). Poznato je (i posebno važno) gnezdilište crne rode i belorepana u Srbiji. Obedska bara je vredna i zbog svoje raznovrsnosti ekosistema. Osim ptica kojih ovde ima preko 220 vrsta, ovde živi:

 • 50 vrsta sisara,
 • 16 vrsta riba,
 • 13 vrsta vodozemaca,
 • 12 vrsta gmizavaca (najpoznatiji je šarka),
 • preko 300 vrsta insekata,
 • 180 vrsta gljiva i
 • 50 vrsta mahovina.
Sa vrha vidite bogatstvo bare © According to Kristina
Sa vrha osmatračnice vidite bogatstvo bare

Osim zbog živog sveta u ovom smislu, ovaj rezervat je važan i zbog svojih šuma koje su naročito značajne jer se na njima gnezde retke ptice. Smatra se da je na Obedskoj bari moguće pronaći i tartufe – retke, skupe i cenjene gljive. Prema portalu Poljoprivredni savetnik, ovo mesto je nalazište crnih i belih tartufa.

Kada, kako i zašto posetiti Obedsku baru

Kao i sve druge prirodne lepote, ovde je najlepše za vreme opšteg bujanja vegetacije: u proleće i leto. Dođite sami, sa porodicom, ili prijateljima i posvetite par sati prirodi. Kao i na svim drugim prostorima u blizini vode, i ovde vas mogu “maltretirati” komarci. Nemojte da vas odvrati od posete ovom mestu, jer jedan Autan će se pobrinuti da budete bezbedni od uboda ovih dosadnih insekata.

Pobegnimo u šumu? © According to Kristina
Pobegnimo u šumu?

Kada je reč o razlozima zašto posetiti Specijalni rezervat prirode Obedska bara, izdvojiću nekoliko:

 • odlično mesto da napunite baterije,
 • posetite baru ako mnogo vremena provodite u zatvorenom prostotru zbog posla i želite samo da “gledate u zeleno” (moj slučaj),
 • divno mesto da deca trče unaokolo,
 • idealno okruženje za izlet (postoje uređena mesta i stolovi),
 • u selu Kupinovu u blizini se nalazi etno park i etno restorani koje možete posetiti,
 • možete čuti najlepši zvuk cvrkutanja ptica ikada.
Vidi se da mnogi vole izlete na bari © According to Kristina
Vidi se da mnogi vole izlete na bari

Kao što sam navela u prethodnom tekstu na temu putovanja “3 mesta u Vojvodini koja sam skoro otkrila”, čini mi se da ne poznajem dovoljno svoju zemlju pa sam odlučila da to popravim. Igrom slučaja, opet govorim o Vojvodini, i to o Obedskoj bari jer sam iz tog kraja i želim da podelim sa drugima blago koje mi imamo. Nadam se da sam bar malo zagolicala vaše interesovanje i da razmišljate o poseti ovom rezervatu prirode.

[ctt template=”7″ link=”j6Ws5″ via=”yes” nofollow=”yes”]Možete čuti najlepši zvuk cvrkutanja ptica ikada.[/ctt]

Da li ste nekada bili na Obedskoj bari? Koji je vaš omiljeni rezervat prirode? Pišite mi u komentaru!

Još sličnih tekstova:

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekom kome mislite da će biti koristan. Prijavite se na moj Newsletter i ne propustite nijedan novi tekst – jednom mesečno ćete dobijati nove tekstove sa ovog bloga direktno na imejl. Hvala na čitanju!

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: