Ljubljana, zelena prestonica Evrope

Ljubljana, zelena prestonica Evrope

Ovo Vam pišem dok su sećanja još sveža, a ja neispavana pijem posle ručka liker od lešnika, koji sam dovukla iz ovog prelepog grada. Preneću vam danas svoje utiske o “Zelenoj prestonici Evrope“, koje sam formirala tokom svog putovanja “na blic”. Ako ste turista u duši, čitajte dalje! Krećemo sa putopisom.

O Ljubljani

Ljubljana je glavni grad Republike Slovenije, koja je članica EU od 2004. godin. Grad obuhvata površinu od 272 km2 i ima 283.000 stanovnika. Prosečna temperatura u januaru je – 0.3 °C, a u junu 20.7 °C. Zanična valuta je Evro (EUR).
 
Ljubljana nosi laskavu tituluZelene prestonice Evrope” za 2016. godinu, a 2015. godine je dobila “Tourism for tommorow” nagradu. Ovo je grad sa “Zelenom dušom i visokim stepenom svesti o zaštiti okoline“.
 
U Ljubljani postoji otvorea WiFi mreža (WiFree Ljubljana), koja omogućuje svima da, nakon podešavanja, sat vremena koriste ovu bsplatnu mrežu na teritoriji grada.
 
Izvor svih informacija: VISIT LJUBLJANA
 

Šta sam videla?

Pod vođstvom turističkog vodiča iz agencije LAVLI TRAVEL, preko koje smo išli na ovaj izlet, videli smo glavne znamenitosti ovog “zelenog” grada. Ovde ću Vam ih prikazati, a preporučujem da ih obiđete, tako ćete se sa njima najbolje upoznati. Idemo redom…
Zmajski most
Zmajski most
Mesarski most
Mesarski most
Statua
Grad je pun umetničkih dela
Prešernov trg
Prešernov trg – u čast France Prešerna
Crkva posvećena devici Mariji
Crkva posvećena devici Mariji
Gradska većnica
Gradska većnica
Pravoslavna crkva u Ljubljani
Pravoslavna crkva u Ljubljani
Zgrada univerziteta
Zgrada univerziteta
Pozorište u Ljubljani
Pozorište
Paun
Prosečan stanovnik Ljubljane 🙂

Neke od znamenitosti koje sam videla zaslužuju i posebne priče o sebi. To su Gradski park Tivoli i Ljubljanski grad.

Park Tivoli

Park Tivoli – pluća ovog grada. Ogromna zelena površina, sa stazama pogodnim za pešačenje i trčanje, što dosta koriste stanovnici Ljubljane, po lepom danu. Ne znate da li pre da gledate u cveće, drveće, fino uređenu travu, ili da slušate ptice i zvuk vode sa fontana u parku.
Gradski park Tivoli
U ovaj park žitelji dolaze da uživaju sa svojim prijateljima ili ljubimcima. Dolaze i oni koji žele da se rekreiraju. Takođe,na svakih nekoliko koraka nailazite na razne umetničke konstrukcije i dela, tako da park postaje galerija na otvorenom! Kakav spoj umetosti i prirode!
Da živim u Ljubljani ovde bih dolazila kad god mi je potrebno da se udubim u svoje misli. Čim kročite u park, stupili ste u zen atmosferu sa svim tim zvucima i zelenilom oko vas. Ovo je najlepši deo grada i prosto me je oduševio!

Ljubljanski grad

Ne volim da zamaram tipičnim podacima i činjenicama i da na to trošim prostor. Želim da Vam prenesem emociju! Imala sam ogromu želju da obiđem ovo mesto već neko vreme, i nisam htela to da propustim! Ovo je mesto puno istorije, tradicije i kulture. Ali idemo redom.
Ljubljanski grad
Postoji nekoliko načina dolaska na ovo mesto, koje se nalazi na uzvišenju iznad grada. Mi smo izabrali žičaru, koja je praktično stakleni lift. Čak i doživljaj vožnje do gore je nešto posebno!
                                  
               Kako izgleda put do Ljubljanskog grada i pogled od gore? Pogledajte u mom snimku!
 
Pogled sa vrha
A kada stignete…pogled na grad oduzima dah! Nemam ni reči to da opišem. To se mora videti. Ja jesam videla Pariz sa drugog sprata Ajfelove kule, ali ovo može da se meri sa tim, bez pogovora! Ovo ne smete propustiti ako dolazite u Ljubljanu!!!
Grajska kavarna
Cafe Latte Classic u kafiću “Grajska kavarna”
Kada uspete da se odvojite od pogleda na Ljubljanu sa ovog mesta, pravac u prodavnicu suvenira pa na kafu, da se okrepite! Preporučujem sjajnu Cafe Latte Classic u bašti kafića u sklopu Grada, ako je lepo vreme. Tamo možete da sumirate utiske i još malo uživate u poogledu, ovog puta na unutrašnjost Grada. Nema boljeg odmora!

Šta sam kupila

Ne znam kako vi, ali ja kupovini suvenira pristupam vrlo ozbiljno. Zapravo, ja sa putovanja ne ponesem suvenire u pravom smislu te reči, već poklone sebi. Vrlo mi je bitno da, osim fotografija, imam neku uspomenu na svoju avanturu u “materijalnom” obliku. Zato ne žalim novac za to.
Suveniri iz Ljubljanskog grada
Ovako je izgledao moj izlazak iz prodavnce suvenira u Ljubljanskom gradu, gde sam solidno “olakšala” svoj novčanik
Ono što sam sa ovog putovanja ponela je liker od lešnika i kuhinjski set od drveta. Što se tiče ovog kuhinjskog pribora, to je bilo više simbolično, ne plairam da ga koristim 🙂 Svideo mi se načn na koji je drvo obrađeno pa sam htela da imam to kod kuće, kao uspomenu.
Suveniri
Volim da ponesem kući i neki edukativni materijal, kao što su gradski vodiči, pamfleti i mape. Mapu Ljubljane i vodič sam već imala, jer sam je pokupila na Sajmu turizma u Beogradu (moje utiske sa Sajma možete pročitati OVDE). Ipak sam našla ovaj simpatični vodič za Ljubljanski grad (uzela sam ovaj na francuskom, jer vežbam čitanje 🙂 )
Lešnikov liker iz Ljubljane
Bolji je nego što zvuči
Najslađe za kraj! Liker od lešnika je bezbedno stigao kući, da ga mama i ja podelimo. Ukus poput dobrog fila za tortu posebno će se svideti sladokuscima.
Sastojci ovog sjajnog pića su:
  • pavlaka,
  • lešnik praline,
  • rum,
  • šećer,
  • mleko,
  • vanila,
  • lešnik pasta.
Kako Vama zvuči ovo?

Zaključak

Put u Ljubljanu je bila moja velika želja jer sam mnogo slušala o tom gradu, od svojih nekadašnjih kolega. Posebno sam htela da vidim Ljubljanski grad, naročito kad sam pročitala neke činjenice o njemu i videla snimke u materijalu koji sam dobila na Sajmu turizma i Slovenian Workshop-u, na kome sam bila službeno prošle godine.
Ljubljana je ispunila moja očekivanja i mogu da vam kažem, eto mene opet u bližoj budućnosti! Jedino mi je žao što nisam uspela nigde da nađem poznatu slovenačku trudlu sa estragonom, jer sam njome zaluđena od kad sam je probala prošle godine. Biće prilike!
Napomena: Ovaj put sam finansirala osvojim novcem, mišljenja su moja lična i ovaj tekst nije sponzorisan.
Korisni linkovi:
Da li sam Vas ubedila da posetite “Zelenu prestonicu Evrope?” Šta mislite o ovom gradu? Javite mi…

Ako vam se ovaj tekst svideo možete ga podeliti na društvenim mrežama, ili poslati svojim prijateljima.

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: