Mađarski grad sa srpskom istorijom – Sentandreja

Mađarski grad sa srpskom istorijom - Sentandreja © According to Kristina

Osećam da sam posetom Budimpešti tek zagrebala površinu neobične, ali svakako lepe Mađarske. Na svu sreću, imala sam priliku i da na kratko posetim još jedan grad na svom novogodišnjem putovanju do prestonice ove zemlje, a to je Sentandreja. Poznata po tome što se u njoj prepliću srpska i mađarska istorija i kultura, ona je svakako nešto što je vredi posetiti. Da vidimo zašto.

Zašto je Sentandreja posebna

Ono što se može odmah osetiti, ili bar što sam ja osetila, je da ovaj grad ima dušu. Smeštena 20-ak kilometara od Budimpešte, a na obali “lepog, plavog Dunava“, Sentandreja izgleda kao da je iz bajke. Nimalo velelepna, nimalo blještava, nimalo grandiozna, ipak osvaja vaše srce.

Na lepom, plavom Dunavu © According to Kristina
Na lepom, plavom Dunavu

Najpre da bude jasno: ukoliko ste ljubitelj dobrog provoda, šopinga i obilaska kafića, ovde nemate mnogo šta da tražite. Međutim, ako želite da malo odmorite i vidite nešto novo, a u Budimpešti ste, možete “prošetati” i do Sentandreje.

Ono po čemu je ovaj grad specifičan je istorija i kultura. Nekada je Sentandreju naseljavao veliki broj Srba, koji su se tu nastanjivali prilikom povlačenja od tuske vojske. Ovde su imali svoje domove, odavde se školovali i ovde pisali svoja dela. Tako su kroz ovaj grad prošli Vuk Karadžić. Jakov Ignjatović, i mnogi drugi.

Ovde su stanovali i stvarali Vuk Karadžić, jakov Ignjatović i mnogi drugi © According to Kristina
Ovde su stanovali i stvarali Vuk Karadžić, Jakov Ignjatović i mnogi drugi, ali ovaj grad ima i druge čari

Danas više nema srpskog stanovništa u nekom značajnom broju, ali nasleđe ostaje. Nažalost, nije se radilo na tome da se bolje naznače i zaštite spomenici kulture koji se ovde nalaze, a koji su u vezi sa Srbijom, i srpskim jezikom i kulturom.

Šetajući Sentandrejom: centar sela, praznična dekoracija i srpska kafana © According to Kristina
Šetajući Sentandrejom: centar sela, praznična dekoracija i srpska kafana
[ctt template=”5″ link=”9Ni52″ via=”yes” nofollow=”yes”]Ukoliko ste ljubitelj dobrog provoda, šopinga i obilaska kafića, u Sentandreji nemate mnogo šta da tražite. [/ctt]

Šta možete raditi/videti u Sentandreji

Iako je ovo malo mesto, ipak ima i neke svoje čari. Dovoljno je da ovde provedete 1 ili maksimum 2 dana, a možete da vidite sledeće:

  • razne crkve (ko voli da ih posećuje),
  • prodavnice sa suvenirima iz domaće radinosti,
  • divno šetalište na obali Dunava,
  • srpsku kafanu (čula sam da je hrana odlična) i
  • poslastičarnicu/muzej marcipana.

Kako sam ja veliki ljubitelj marcipana, a muzej je nažalost bio zatvoren kada sam ja bila, ipak sam uspela da nabavim sebi 1 “štap” ove poslastice. Kao što smo navikli kada je marcipan u pitanju i ovde mu je cena bila “paprena“. Gore na fotografiji možete i videti parče Szabo marcipana koji sam ja kupila. Odličan je 🙂

Originalni odžak kolač © According to Kristina
Originalni odžak kolač

S ozbirom na to da sam se u Sentandreji zadesila na sam dan dočeka Nove godine, ceo grad je bio bogato dekorisan i bilo je prodavaca kuvanog vina i punča, kao i odžak kolača, koji su neizbežni za ovo doba godine. Dugo sam želela da probam ovaj kolač, ali nikako nisam to stizala u Beogradu, pa naručih ga ovde. Interesantno je da je ovo originalni odžak kolač, jer njegovi spravljači potiču iz regije gde je ovaj svojevrsni delikates nastao. Više o tome možete pročitati u okviru moje objave na Instagramu.

Nadam se da sam uspela da vam prenesem bar parče aure oko ovog grada. Možda se nečega i kasnije setim, pa objavim na Instagramu neki delić slagalice. Želim vam da što pre posetite Sentandreju i odande ponesete lepe utiske.

Volite putovanja? Možda će vam se svideti i ovi tekstovi:

Da li ste nekada posetili Sentandreju? Koliko znate o njenoj istoriji i kako vam se svidela? Pišite mi u komentaru!

Svideo vam se ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Ne zaboravite da se prijavite na moj mesečni newsletter, kako ne biste propustili nijedan novi tekst sa bloga. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: