Na kafi u komšiluku : Temišvar

Na kafi u komšiluku Temišvar

Volim blic izlete u inostranstvo. To mi je brzinski restart svakodnevice. Odlazak u Temišvar stoji na mojoj listi želja za putovanje već najmanje godinu dana, i konačno sam sebi tu želju ispunila. Ako razmatrate odlazak u ovaj grad u susednoj nam Rumuniji, ali i ako ne nameravate, čitajte dalje! Možda ću vas ubediti.

 

Temišvar – Banat u Rumuniji

 

Temišvar je grad u Rumuniji, koji je udaljen od Beograda 163km. On je centar okruga Timiš/Tamiš, u rumunskom delu istorijske pokrajine Banat. Jedan je od najvećih gradova u Rumuniji (treći po redu). Rumunija je nama susedna zemlja, najveća u jugoistočnoj Evropi, članica Evropske Unije, sa zvaničnom valutom Lej (1 EUR = 4,5 LEI ).

1 euro = 4,5 leja
Valuta u Rumuniji je LEJ

Temišvar je dobio ime po reci Tamiš, koja je nekada kroz njega proticala, dok nisu skrenuli njen tok. Kroz njega protiče reka Begej. Interesantno je reći da je ovo prvi grad u Evropi koji je dobio električnu uličnu rasvetu, i to 1884. godine. Ovde “vlada” različita vremenska zona od naše, tako da je 1h više nego u Srbiji.

Dobrodošli u Temišar
Dobrodošli u Temišar

Znamenitosti koje valja posetiti

 

Verovatno svako obilazak ovog grada, pa i ovaj moj, krenuo je od temšvarske pravoslavne “katedrale”. Ova građevina u moldavskom ahitektonskom stilu je glavno okupljalište građana Temišara koji su pravoslavne veroispovesti (89% vernika su pravoslavci). Baš zbog te svoje specifične arhitekture, ova crkva baš ostavlja utisak. Meni se pre činila kao neka vilinska kuća u šumi, a ne sakralni objekat, ali to je samo moje mišljenje. Sve to je ne čini manje lepom, naprotiv.

Pravoslavna crkva
Impozantna pravoslavna crkva u Temišvaru

Unutrašnjost ove crkve je totalno  druga stvar: sjaj i bogatstvo. Nema one skromnosti koju spolja vidite. Ogroman unutrašnji prostor ispunjen je bio vernicima koji su došli na nedeljnu službu, i koji su se u hiljadu pravaca mimoilazili pored mene. Vazduh težak od plamena sveća i propratnih mirisa, prigušeno svetlo i sveta atmosfera – tipično za hram ovog kalibra.

Ko voli da posećuje ovakve objekte, a ja inače volim, ovo će sigurno biti svojevrsni delikates. Poseta ovoj crkvi  ispuniće vas mirom,  nekako duhovno nahraniti.

Ona se nalazi u sred parka (gle čuda – park u Temšaru), iza kojeg možete doći do štališta kraj reke Begej, koje je prava poslastica za one romantične, ili željne samoće – zavisi šta vam treba.

Šetalište pored Begeja
Odmorite pored Begeja

Iako je naše putovanje na početku bilo praćeno pljuskom, imali smo sreću pa je kiša stala pre nego što smo se uputili ka ovom mestu. Doživeli smo proleće u punom svom sjaju, sa sve cvrkutom ptica, dok smo ovuda šetali. Svuda pored staze nalaze se klupe, gde se možete smestiti i odmoriti. Zbog nedostatka vremena nismo prošli celim šetalištem, ali smo prošli dobar deo. Divno mesto, zaista.

Suštinu Temišvara, kao i mogih radova uostalom, čine njegovi trgovi. Ovaj grad ima 3 trga: Trg Pobede, Trg Slobode i Trg Ujedinjenja, od kojih je ovaj treći najveći i najznačajniji.

Trg pobede i katedala u pozadini
Trg Pobede i crkva u pozadini (i naravno – ja)
Nacionalni teatar i opera
Nacionalni teatar i opera
Statua dečaka na Trgu slobode
Statua dečaka na Trgu Slobode

Jedna od znamenitosti grada, koja se nalazi na Trgu Pobede, je statua posvećena vučici Rei, i Romulu i Remu, a dar je grada Rima.

Statua Ree na Trgu pobede
Statua Ree, Romula i Rema na Trgu Pobede

Dolazimo polako do, za mnoge, najboljeg dela ovog grada. Radi se o Trgu Ujedinjenja, na kome se nalazi katedrala Svetog Šorša i Srpska saborna crkva. Naravno, na ovom trgu koji zaista jeste pravi gradski trg, ima gomila kafića. Ako želite finu popodnevnu kafu ja preporučujem “Square – espresso social bar”, gde smo 2 espressa s mlekom platili 12 leja.

Katedrala Svetog Đorđa
Katedrala Svetog Đorđa
Trg Ujedinjenja
Arhitektura je uvek nešto na šta obraćam pažnju dok putujem
Popodnevna kafa u jednom od kafića na Trgu
Popodnevna kafa u jednom od kafića na Trgu – čista uživancija

Još jedna od sjajnih mesta koje treba da osetite je botanička bašta. Zapravo, ja bih ovo pre okarakterisala kao ogroman park. Ranije u tekstu sa provukla nešto o parkovima u ovom gradu. Samo da izrazim svoje oduševljenje – ovaj grad ima mnogo zelenih površina! To je nešto što ja uvek cenim. Recimo, dosta me je to podsetilo na Ljubljanu, koja je proglašena zelenom prestonicom Evrope upravo zbog toga (Više o tome u mom putopisu iz Ljubljane)

Samo za ljubitelje prirode
Samo za ljubitelje prirode
Divan park u Temišvaru
Divan park u Temišvaru

Temišvar ima brojne znamenitosti koje nismo stigli da obiđemo, kao što su muzeji i Hunjadi zamak, ali stigla sam ipak da svratim do bastiona Marije Terezije, odnosno njegovog ostatka. Ovo je zapravo ostatak jedne od tvrđava koje su štitile grad.

Ukoliko niste znali, “bastion” je reč francuskog porekla, prevodi kao “branik”. Označava “način gradnje utvrđenja nalik na poligonalnu klinastu izbočinu u bedemu koja je omogućavala braniocima da pod paljbom drže prostor ispred samog utvrđenja, ali i svaki od njegovih bočnih delova. S tim novim arhitektonskim elementom u gradnji  braniocima je omogućeno aktivno branjenje”. (Izvor: Vikipedija)

Bastion Marije Terezije
Bastion Marije Terezije – ostaci građevine

Kada i kako otići

 

Da ne bih pisala sve ispočetka, uputiću vas ovde na svoj tekst “Jeftina putovanja – moja iskustva“, jer već 4. put putujem na ovaj način. Reći ći samo da agencija Lavli travel ima moju preporuku, i uvek kad putujemo ovako “na blic” tražim isključivo njihove ponude, jer su mi sad već provereni.

Napomena: na moje opšte iznenađenje, na putu do Temišvara se čeka na granici i do nekoliko sati! Naš vodič je rekao da, kada se radi o polascima koji nisu nedeljom (kao naš), čeka se sat vremena po autobusu, a ako ide više agencija vi sračunajte koliko je to sati. Mi smo čekali po par sati u oba smera.

Utisci

 

Meni je ovo putovanjce stvarno bilo fino. Zgodno je se malo izađe iz svakodnevne rutine, vidiš šta ima kod suseda, svrati na kafu i vrati kući – sve za 1 dan! Ja sam svoje putovanje završila u pivnici po imenu “Curtea Berarilor Timisoreana“, gde sam pila nefiltrirano domaće pivo, za 16 leja za 2 krigle od po pola litra. Ko voli – nek’ izvoli. Meni se svidelo.

Curtea Berarilor Timisoreana
Curtea Berarilor Timisoreana

Na kraju i da kažem da ukoliko ste šoping manijak Iulius Mall tržni centar će zadovoljiti sve vaše apetite za kupovinom. Tu zavšavam ovu priču.

Napomena: Ovaj tekst nije spozorisan. Sve je plaćeno mojim novcem.

Da li ste vi nekada bili u Temišvaru, ili u Rumuniji genealno? Kako vam se svidelo? Pišite mi u komentaru!

Svideo vam se ovaj tekst? Zašto ga ne biste podelili na društvenim mrežama! Možete ga i poslati nekome kome mislite da bi se svideo. Hvala na čitanju.

Korisni linkovi:

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: