Bar, Crna Gora – letovanje i čas istorije u jednom

Bar, Crna Gora - letovanje i čas istorije u jednom © According to Kristina

Ja čak i nisam osoba za more. Ali uvek postoje neki izuzeci. Pred vama je putopis sa prvog odlaska na more nakon 9 godina. Reč je o jednom kraćem, ali veoma delotvornom odmoru na koji sam otišla baš kada mi je to najviše trebalo. Provela sam nekoliko dana u okolini Bara, od čega 1 dan i u samom Baru, gde sam obišla turističke znamenitosti. Ovde nećete pronaći korisne savete, niti instrukcije šta jesti. Ono što ćete pronaći je preporuka šta posetiti, ali i neki moji utisci. Evo šta ima da ponudi Bar, Crna Gora.

Bar – krajnja stanica pruge

Bar je grad na crnogorskom primorju i ujedno i najveća luka Crne Gore. Nalazi se između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, na oko 55km od prestonice – Podgorice. Jadranskim morem je povezan sa Italijom. Okružen je brojnim planinama, od koje je najistaknutija Rumija.

Šetnja Barom i priprema za novu avanturu © According to Kristina
Šetnja Barom i priprema za novu avanturu

Bar je poznat i kao odredište poznate pruge Beograd – Bar, međunarodne železničke linije koja je završena 1976. godine i duga je 476 km.

Bar ima svoj stari deo grada, koji se spominje još u X veku. Često je menjao gospodare, pa je tako bio u sastavu Zete, Vizantije, Duklje, Mletačke republike i Turske. 

Prevoz, smeštaj i letovanje u okolini Bara

Da mi je neko samo godinu dana pre ovog putovanja rekao da ću ići u Utjehu na more, moje prvo pitanje bi bilo “Šta je Utjeha”, zatim “Gde je Utjeha”, ali to sam ubrzo saznala.

Utjeha je primorsko mesto u okviru opštine Bar, od kojeg je udaljena 14km. Poznata je i pod nazivom “Uvala maslina”, pogodite zbog čega – da, zbog maslina. Reč je o simpatičnom ,mirnom mestu sa svega par restorana i kafića. Iako sam na internetu našla opis da je reč o razvijenom turističkom mestu koje ima čak i noćne klubove, ja to vala nisam videla. Ali dobro, nije mi to ni bio fokus.

Odluka o brzinskom letovanju doneli smo naravno brzinski. Nismo uopšte nameravali nigde, ali na kraju smo ipak ukrali nekoliko dana od leta i došli ovde. Stigli smo autobusom iz Beograda do Bara, a zatim odatle međugradskim autobusom koji ide za Ulcinj. Kako se kasnije ispostavilo, postoji dobro razvijen i čest gradski prevoz Bar-Utjeha, ali to smo saznali tek kroz par dana.

Utjeha, Crna Gora © According to Kristina
Utjeha, Crna Gora

Bili smo smešteni u apartmanima  Val maslina, konkretno u Studio 2 apartmanu i tu nam je bilo sasvim fino. Sama činjenica da sam bila na tačno 3 minuta do plaže mnogo mi je značila. 

Bar, Crna Gora – šta posetiti i šta videti

Kada smo se pripremali da odemo na skoro ceo dan u Bar, dobro sam istražila šta sve vredi posetiti. Sve sam zapisala u svoj verni Moleskine notes, i sela na gradski do Bara. Na svu sreću, sada smo imali svog čoveka u Baru, pa nam je bilo zanimljivo da prolazimo sve zajedno.

Evo šta je bilo na mojoj listi, a što smo kasnije i uspeli da obiđemo:

 1. stari grad Bar
 2. dvorac kralja Nikole
 3. staru maslinu
 4. džamiju Selimiju
 5. marinu
 6. nulti kilometar
 7. hram Jovana Vladimira

Stari grad Bar

Da se ne lažemo, zbog ovoga sam došla u Bar. Kada vidite ovaj stari grad na uzvišenju, kako nadvija novi Bar, ni ne slutite šta on ustvari sadrži. Odabrali smo teži put i do starog grada krenuli peške, po veoma jakom suncu. Inače postoji gradski autobus koji ide do podnožja grada, odakle uzbrdo idete prema samom gradu.

Na tom kratkom popločanom putu, naići ćete na prodavce, ugostitelje i turiste. Mi smo zastali da kupimo suvenire, a prodavci su bili jako prijatni. Osim prodavnica suvenira usput imate i manje restorane, ukoliko želite da se okrepite.

Na samom ulazu u grad videćete mletačkog lava, što govori o burnoj istoriji grada. Kompleks je zapravo prilično velik, a odatle se pruža prelep pogled na planine i grad.

Neki objekti kao što su carinarnica i palata, kao i neke kule su potpuno obnovljeni, a neki još čekaju na uređenje. Carinarnica sada služi kao mini galerija.

U okviru grada postoji manja crkva, kao i posebno odvojen deo koji sada ima svrhu pozornice. Ulaz u grad plaća se 2 EUR po osobi.

Dvorac kralja Nikole – Zavičajni muzej 

Nekadašnji dvorac crnogorskog kralja Nikole, kod same obale mora, kasnije je pretvoren u Zavičajni muzej. Dvorac je izgradio princ Petar Karađorđević (kasnije srpski kralj) – zet kralja Nikole 1895. godine. Kasnije, kralj ga je u potpunosti otkupio.

Kompleks se sastoji iz velikog dvorca, malog dvorca, zimske bašte, kapele i stražarnice. Park oko dvorca je zaista prelep, i tu možete da uhvatite malo hlada pred dalji obilazak grada

Što se tiče muzeja, u njemu se nalazi interesantne postavke:

 • Kulturno-istorijski razvoj Bara od praistorije do XX vjeka
 • Maslinarstvo u Barskom kraju
 • Etnografsko nasljeđe Bara
 • Razvoj Bara nakon 1878. godine
 • Memorijal kralja Nikole
 • Kulturna baština Crne Gore

Izvor: Montenegro Travel

Ja sam stvarno uživala u obilasku. Dovoljno vam je pola sata – 45 minuta za obilazak. Cena ulaznice je 1 EUR za odrasle. 

Blago izvan banjaluke: Krupa na Vrbasu i etno selo Ljubačke doline

Ostale znamenitosti Bara

Prođimo kroz još neke zanimljive lokacije koje bi valjalo posetiti u Baru. Imaćete zanimljivu rutu za jedan ceo dan, ukoliko se baš zainatite sve da vidite.

Stara maslina – Prirodnjak kakav jesam, nisam smela da propustim ovu znamenitost Bara. Naime, smatra se da je ova maslina stara više od 2.000 godina! Nažalost, ova više ne rađa zato što je pretrpela požar, koji joj je dobrano naškodio. Ulaz do masline se plaća 1 EUR.

Stara maslina u Baru © According to Kristina
Stara maslina u Baru

Nulti kilometar – pokazuje udaljenost od većih gradova.

Marina Bar – Iako je Bar poznat po luci, Marina Bar je takođe veoma važna i jedna je od najvećih na crnogorskom primorju. 

Marina Bar © According to Kristina
Marina Bar

Džamija Selimija – nalazi se nedaleko od starog grada i u okviru nje se nalazi Islamski kulturni centar Bar. Nisam ulazila, samo obišla spoljašnji deo i deluje baš impozantno.

Islamski kulturni centar Bar © According to Kristina
Islamski kulturni centar Bar

Hram Jovana Vladimira – veliko zdanje. Samo to ću reći.

Hram Jovana Vladimira © According to Kristina
Hram Jovana Vladimira

Korisni linkovi: Turistička organizacija Bara

Iako je poseta Baru bila totalno neplanirana, drago mi je što sam imala priliku da upoznam još jedan grad u susednoj nam Crnoj Gori. Prilično žalim što za ove sve godine nisam Crnu Goru više posećivala, ali sve se to da ispraviti. Čeka me još nekoliko gradova koje sam nakon ove posete stavila na svoju listu želja za putovanja. 

Ovo je pre svega bio odmor, pa je i moje obilaženje Bara bilo nekako lagano i turistički. Na onom suncu i vrelini, poseta starom gradu je bila priličan izazov, ali prijalo mi je. 

Da li ste već bili u Baru ili Utjehi? Ako jeste, šta vam se najviše svidelo ovde? Podelite vaša iskustva u komentaru.

Ostali putovpisi koji će vam se možda svideti:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: