5 razloga da provedete vikend na Paliću

5 razloga da provedete vikend na Paliću © According to Kristina

Čini mi se da je ovo vikend koji sam čekala godinama. Umeren tempo aktivnosti, udoban smeštaj i SPA, i priroda koja je lepa čak i u jesen doprineli su da se i ja konačno potpuno opustim. Bilo da živite u užurbanoj gradskoj sredini ili u mirnom selu, ponekad vam je jednostavno potreban odmor od svega. Moj predlog je da tada provedete vikend na Paliću. Pročitajte zašto baš tamo.

Nakon nekoliko aktivnijih putovanja bilo je vreme i za jedno laganije. Kako sam pre gotovo 2 godine zacrtala sebi cilj da što bolje upoznam Srbiju, a sever zemlje nisam toliko istraživala, počela sam nesvesno da tražim opcije za SPA vikend u tom predelu. Inspiraciju za konkretnu destinaciju potražila sam na sajtu Wellness-Spa.rs za koji znam da ima sve na jednom mestu kada je reč o SPA hotelima. 

Palić mi je odmah privukao pažnju, kao mesto na koje imam lepe uspomene ali ga nisam otišla godinama. Lako sam donela odluku. Nisam se pokajala! Ali da pređemo na stvar, evo i 5 razloga koje sam izdvojila, a zabog kojih treba da provedete vikend na Paliću.

#1 SPA i wellness raj

Ako odmarate, odmarajte do kraja – sa tom namerom sam bar ja optutovala na Palić. Hotel Palić Resort pokazao se kao više nego odlična baza za SPA uživanje koje sam priželjkivala. Udoban smeštaj, usluga kao za cara i dobra lokacija su velike prednosti ovog garni hotela, ali ipak ono najbolje se krije u SPA centru.

Hotel Palić Resort © According to Kristina
Hotel Palić Resort

Mali i intiman, SPA centar hotela Palić Resort opremljen je bazenom, saunom, parnim kupatilom i đakuzijem. Naravno, tu je i tepidarijum koji je moj lični favorit. SPA termin u hotelu traje sat i po, i za to vreme ste sami u SPA centru. Moram da priznam da je to velika prednost, naročito ako putujete u paru ili samo hoćete da se odmorite.

Osim tepidarijuma – kamenih, zagrrejanih klupa, meni se najviše svidela finska sauna. Od ranije znam da mi boravak u sauni veoma prija, pa sam se tako i sada radovala tome. Ova mi se još više svidela jer je reč o suvoj sauni. Važno je napomenuti i da ćete u svojim sobama naći mekane, čiste bademantile i papuče, koje možete koristiti za SPA. 

Kako je poseta SPA centru bila moj prioritet, mogu da kažem da sam zadovoljna izborom hotela i da su mi ove aktivnosti jako prijale pred ovu zimu. Rado bih ponovila!

#2 Palićko jezero i park

Park je srće Palića. On krije mnoge tajne: lepe vile, kućice za ptice i staze za šetnju kojima može šetati satima. Bila sam jako zadovoljna kada sam shvatila da mi je park na svega nekoliko koraka do hotela, pa sam se zaputila u istraživanje njegovim puteljcima.

Kroz park stižete i do jezera. Palićko jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji. Eolskog je porekla i deo je zaštićenog područja “Park prirode Palić”. Prosečna dubina jezera je 1,9m a najveća je 3,5m. Krajem XVIII veka otkriveno je da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva, jer sadrže važne minerale. (Izvor: TO Srbije)

Iako smo Palićko jezero posetili pred samu zimu, vetar nije bio toliko jak kako se očekivalo, pa nije bilo toliko hladno. Vedro vreme omogućilo je ugodnu šetnju, koja se mogla lako odužiti i na pola dana. Volela bih i da vidim kako sve to izgleda tokom leta, rado bih se vratila već na leto. Možda i hoću!

#3 Zoološki vrt Palić

Kada već govorimo o prirodi Palića, ne možemo a da ne spomenemo Zoološki vrt Palić. Osnovan 1950. godine, ovaj vrt se sada prostire na površini od 10ha. Na njegovoj teritoriji raste preko 270 vrsta drveća i žbunja, a živi preko 65 životinjskih vrsta.

Ukoliko uporedimo ovaj zoo vrt sa beogradskim, ovaj je vidno veći. Naime, zoo vrt u Beogradu zahvata površinu od 7ha. Zoološki vrt na Paliću ima manje životinja od beogradskog i dosta kaveza je prazno. Takođe, na mnogim kavezima nema opisa životinje.

Generalno, samim tim što je veći, ovaj zoo vrt izgleda za nijansu zdravije za životinje nego beogradski. Životinje je malo lakše gledati jer se ne čine tako natrpane kao u Beogradu. To je i sasvim prirodno jer se ovde vrt nalazi u manjem naselju gde i dalje ima neiskorišćenog prostora.

Napominjem takođe da ne podržavam rad zooloških vrtova jer ih ne smatram prirodnim, ali s obzirom na to da u njemu nisam bila možda čak i 15 godina, mislila sam da ga valja obići. Preporučujem da ga ipak posetite ako ste ovde.

Žirafa u Zoo vrtu na Paliću © According to Kristina
Žirafa u Zoo vrtu na Paliću

#4 Arhitektura od koje zastaje dah

Palić je poznat po građevinama u stilu mađarske varijante secesije, i njih prosto ne možete propusti ukoliko bar malo prošetate po parku ili okolini. Još jedan od stilova koji su zastupljeni na Paliću je švajcarski stil, sa upotrebom drveta u eksterijeru. Evo nekih najvažnijih građevina.

  • Vodotoranj na ulazu u park – simbolizuje pauna, nekada je bio i stanica tramvaja koji je saobraćao od Subotice do Palića.
  • Vila Lujza – danas ugostiteljski objekat sa divnim krovom od Žolnai opeke.
  • Vila Bagojvar – napuštena, skoro obnovljena. Njeno ime znači “Sovina kula”.
  • Velika terasa – napravljena za zabavu posetilaca banje, danas kongresni centar.
  • Muzički paviljon – najmanji objekat u stilu secesije.
  • Plave vaze – najćešći simbol na magnetima. U vreme moje posete bile su zamotane i zaštićene od hladnog vremena, pa ih nažalost nisam videla.
  • Ženski štrand – nekada je štitio žene na plaži od radoznalih pogleda.

Sve ove znamenitosti možete videti tokom jedne duže šetnje kroz park. ja sam najpre na karti obeležila sve što hoću da vidim, pa to zatim tražila uživo. Sve je veoma blizu jedno drugog.

Moj favorit je vodotoranj, a odmah posle njega velika terasa koju vidite na naslovnoj fotografiji. Detalji kojima su njihovi eksterijeri obogaćeni prosto su bez konkurencije.

#5 Blizina Subotice

Palić je ustvari naselje koje se nalazi samo 7 km od Subotice. Kao što sam već navela, nekada je do njega išao tramvaj, a danas ide gradski autobus sa brojem 6. Prevoz ide relativno često, tako da komotno možete tokom dana otići u Suboticu da prošetate.

Ukoliko želite da provedete vikend na Paliću maksimalno opušteno i u SPA atmosferi, ne morate ni ići van naselja. Ako ipak poželite, eto gradskog za Suboticu!

Važno je i da napomenem da se na Paliću održava i “Festival evropskog filma Palić” koji se održava na letnjoj pozornici.

Ako bi me neko pitao da Palić uporedim sa nekim drugim gradom, ja bih odabrala Banju Koviljaču. Oba mesta imaju baš divne parkove sa hotelima u njima i oba su banje – lečilišta.

Nadam se da ste uživalu u mom malom vodiču kroz Palić. Iskreno se nadam da ćete ga i vi posetiti, ma u koje godišnje doba. Ukoliko ste već bili u ovom naselju, kako vam se svidelo? Šta je to što preporučujete da se obiđe? Pišite mi u komentaru!

Još nekoliko mini putopisa iz Srbije:

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa prijatejima na društvenim mrežama, ili pošaljite direktno nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se za moj mesečni Newsletter i slaću vam nove tekstove sa bloga jednom mesečno. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, sva mišljenja su moja lična. Tekst je napisan u saradnji sa sajtom Wellness-Spa.rs.

1 Comment

  1. 24/01/2020 / 01:13

    U svakom slucaju jako lep odmor ce te imati . Ali savetujem svima da niposto ne idu bez fotoaparata ja sam se pokajao toliko lepe prirode na jednom mestu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: