Noć veštica u Transilvaniji – Brašov, Bran i dvorac Peleš

Noć veštica u Transilvaniji - Brašov, Bran i dvorac Peleš © According to Kristina

Nakon nekoliko poseta Rumuniji, ili da budem preciznija – Transilvaniji, moje interesovanje za ovu zemlju ne jenjava. Ona krije brojna blaga: od prirode od koje zastaje dah, preko istorije koja vam otvara neke nove horizonte, do arhitekture vredne spominjanja. Ovoga puta sa vama delim moje utiske kako sam provela Noć veštica u Transilvaniji.

Uvodna napomena: svesna sam da se Noć veštica ne slavi u svim kulturama i verama. Ovaj tekst i komentari ispod njega nisu mesto za raspravu na tu temu. Meni je zanimljivo ponešto vezano za ove dane i nemam ništa protiv toga da se slavi i van matičnih zemalja – treba nam svima malo razonode.

Brašov – pravi predstavnik Transilvanije

Potrudiću se da ne idem mnogo u detalje kada je reč o Brašovu, ali da ovaj gradić nudi mnoštvo sadržaja biće vam jasno čim prvi put prošetate njegovim ulicama. Ovaj transilvanijski lepotan ponudiće vam prirodu, istoriju i provod – sve na jedom mestu!

Počnimo od provoda – ipak je Noć veštica! Zbog čitave priče o Drakuli, ovde je Noć veštica u Transilvaniji je iskorišćena u marketinške svrhe, kako bi se privukli turisti. Mogu reći da to ovdašnjim ugostiteljskim objektima prilično ide na ruku! Organizuju se tematske žurke i proslave, a restorani i kafići su, po pravilu, puni. 

Brašov i Karpati © According to Kristina
Brašov i Karpati

S obzirom na to da sam bila malo umorna, mi smo preskočili žurke, ali restorančiće i kafiće nismo. Na večeru smo svratili u restoran The Next door, gde sam pojela odličan burger i popila hladan Guiness za ukupno 47 leja. Što se tiče kafića, najviše mi se svideo Mado, na glavnom šetalištu. S obzirom na to da je vreme bilo neobično toplo za novembar, mogli smo sedimo u bašti kafića i pijemo ugrejani cider od jabuke. E, to je moja vizija produženog vikenda!

Znamenitosti Brašova

Stari deo Brašova je nalik nekoj bajci – mnoštvo kuća interesantne arhitekture je  pod zaštitom UNESCO-a. Kao i Sibinj, i Brašov je opasan odbrambenim gradom sa kulama, ali o tome nešto više kasnije. Evo i moje liste šta obavezno posetiti u Brašovu:

 1. Glavni trg i gradski muzej,
 2. Strada Sfori – “najuža ulica u Evropi” širine 1,3m a na nekim mestima je i uža,
 3. Šei kapija – glavna kapija grada,
 4. Crna kula – ime i boju dobila nakon požara,
 5. Bela kula – interesantna građevina u obliku prepolovljenog valjka, sa divnim pogledom na grad. Tu se i mladenci rado fotografišu, pa neka vas ne iznenade, 
 6. Crna crkva – evangelistička crkva predivnog izgleda, sa interesantnim enterijerom. Obogaćena je sa velikim brojem orijentalnih tepiha, koje su trgovci darovali crkvi. U njoj se nalaze i orgulje od 4.000 cevi ali ja ih, nažalost, nisam videla. Izgrađena je u gotičkom stilu.
 7. Bastion – kapija – njena svrha je bila da povezuje stanovništvo sa Belom kulom. Sada je u njoj muzej.
 8. Ekaterinina kapija – jedno od najlepših mesta u Brašovu. Izgradio ju je krojački esnaf 1559. godine u odbrambene svrhe.
 9. Crkva Svetog Nikole i trg Ujedinjenja – u okviru crkve nalazi se najstarija osnovna škola u Rumuniji, a ovaj trg je stvarno simpatičan.

S obzriom na to da su u srednjem veku u Rumuniji esnafi (udruženja zanatlija) bili veoma jaki, svkai od njih imao je uglavnom svoju kulu u sklopu odbrambene linije grada. Tako je bilo i u Brašovu.

Ekaterinina kapija © According to Kristina
Ekaterinina kapija

Preporučujem vam da se jedno pre podne zaputite u krug oko grada, duž tog odbrambenog zida, gde ćete videti sve kule i bastion. Za to će vam biti potrebno možda 1h ako hodate lagano.

Drakulin zamak u i atmosfera Brana

Neočekivano ali istinito, zamak Bran (Drakulin zamak) je postao moja najlepša uspomena sa ovog putovanja. Smešten u brdima, okrutnog izgleda, hladne unutrašnjosti, on svedoči o epohama koje su potpuno drugačije od one u kojoj smo sada. Njegove zidine kriju mnoge tajne, a ja bih želela da otkrijem što više njih.

S obzirom na to da je poseta ovom zamku na mene ostavila toliki utisak, ovaj segment putovanja obrađen je u zasebnom tekstu, jer prosto nije moglo drugačije! Preporučujem vam da pročitate i njega, a napisan je u formi mini recenzije

Što se tiče samog Brana – naselja u kojem se nalazi zamak, ono je simpatično, malo i u potpunosti podređeno turistima. Tu možete naći klasičnu “uličnu” brzu hranu, tradicionalni langoš ili odžak kolač, ali i nekolicinu ugostiteljskih objekata. Kafići su bučni, neretko sa DJ-jem koji pušta muziku i u sred dana, a sa enterijerom tematski uređenim u stilu Noći veštica. Zanimljivo mesto!

Dvorac Peleš u Rumuniji – lepotan u brdima

Ovaj dvorac je bio glavni povod za ovo putovanje, i da vam kažem – jeste vredelo. Dvorac Peleš građen je za nekadašnjeg rumunskog kralja Kerola I od Rumunije, od 1873. do 1914. godine. Nalazi se kod Sinaje u Karpatima, na granici između Vlaške i Transilvanije.

Dvorac Peleš na tmuran dan © According to Kristina
Dvorac Peleš na tmuran dan

Izgrađen je u renesansnom stilu, a poznat je po tome što je među prvima imao struju, ugrađen lift, funkcionalan vodovod sa toplom i hladnom vodom,centralno grejanje i sistem za usisavanje prostorija. U njemu je često provodila vreme i princeza Marija od Rumunije, udata Karađorđević.

Do dvorca dolazite Peleš dolazite pešačenjem kroz divan šumski pejzaž, pomalo uzbrdo. Potrebno je nekih 20-ak minuta da stignete do vašeg odredišta, i već kada ste blizu odustajanja, pred vama će se ukazati jedinstven prizor od kojeg bukvalno zastaje dah. Dvorac Peleš spolja izgleda apsolutno veličanstveno: sa mnoštvom detalja od drveta, sa prelepim ukrasima i sa svim tim slinim kulama. Može se učiniti i da su neki elementi ovog dvorca preterani pa da je sve to pomalo i kič, međutim, sve je to deo njegovog šarma.

Koliko god se ja trudila, mislim da ne mogu valjano da opišem lepotu ove građevine. Vide se ulaganja, vidi se i trud. Vidi se i stil. To jednostavno mora da se vidi uživo. Momenat kada sam konačno videla Peleš uživo nije moglo da naruši tmurno vreme, ali ni to što mi taj dan nije bilo baš najbolje, ali ipak sam uživala u pogledu.

Na našu veliku žalost, nije nam bilo dozvoljeno da uđemo i razgledamo dvorac. Vodič nam je rekao da se enterijer renovira pa da nisu dozvoljene posete, ali videli smo da grupe turista redovno ulaze. Šta je bio razog što nisu hteli da nas uvedu unutra verovatno nikad nećemo saznati. Nema veze, eto razloga da još jednom posetim ovo prelepo mesto.

Oko dvorca nalaze se brojne tezge sa tipičnim suvenirima, ali i sa onim ručno pravljenim, tradicionalnim. Uzela sam od svega po malo i nastavila sa šetnjom, koliko mi je tadašnje zdravlje dozvoljavalo. Ugostiteljskih objekata tu ima jako malo. Ima jedan restorančić, ali on je prepun. Ostalo je sve zatvoreno.

Peleš i Pelišor – u čemu je razlika?

Nije loše ni napomenuti da se blizu Peleša nalazi manji dvorac po imenu Pelišor (mali Peleš). Reč je o dvorcu kojije služio za smeštaj posluge. Zamlislite tu raskoš i bogatstvo koja vam dozvoljava da imate čitav dvorac samo za poslugu!

Dvorac Pelišor © According to Kristina
Dvorac Pelišor

Nakon obilaska dvorca spolja i fotografisanja svuda unaokolo, bilo je vreme da nastavimo dalje naše putešestvije kroz Transilvaniju. Teško je bilo ostaviti ovu lepotu usred planina.

Dodatni saveti za Noć veštica u Transilvaniji

Ukoliko prvi put putujete u Transilvaniju, i to baš u ovo doba godine kao i ja, imam za vas nekoliko saveta:

 1. Zamenite novac pre nego što otputujete – iako se možda čini da svuda ima menjačnica, nije baš tako. To sam naučila na teži način. Ukoliko ste ikako u mogućnosti, promenite novac u rumunsku valutu (Rumunski lej) pre nego što otputujete.
 2. Ponesite kape, vetar je potpuno lud – sneg možda neće biti vaš problem u Karpatima u ovo doba, ali vetar definitivno hoće! Ja sam spojila lepo i korino tako što sam kupila kapu u suvenirnici zamka Bran, pa mi je služila i za zaštitu i kao suvenir.
 3. Obujte adekvatnu obuću – ukoliko idete u Transilvaniju oko Noći veštica, potrudite se da obujete neku malo izdržljiviju obuću. Ovo važi i za muškarce i za žene, a moja preporuka su laganije čizme ili duboke cipele sa neklizajućim đonom.

Nadam se da sam vas podstakla da posetite ovaj predivan kraj u Rumuniji, pa i samu ovu zemlju. Imala sam tu sreću da me poslužiu vreme, pa sam stigla da obiđem sve što sam planirala. Transilvanija je ponovo upsela da me oduševi, a već posle nekoliko meseci, čeznem da je ponovo posetim. Ko bi rekao da se takav interesantan sadržaj krije u našoj susednoj zemlji!

Uvek sam prilično emotivna kada pišem o Rumuniji, jer je to zemlja koja me javiše oduševljava, posle Srbije. Ako vam je obaj tekst bio bar malo inspirativan, smatraću da sam obavila dobar posao. 🙂 Za sve one koje interesuje, putovali smo sa agencijom Jungle tribe.

Nastavite sa čitanjem – evo još putopisa iz Transilvanije koji su se meni svideli:

Da li biste se vi usudili da provedete period oko Noći veštica u Transilvaniji? Jeste li već posetili ovaj kraj? Pišite mi u komentaru!

Još mojih interesantnih putopisa iz Rumunije možete pronaći ovde:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:
Ovaj tekst nije sponzorisan. Putovanje je plaćeno našim novcem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: