Planer finansija: Zauzdajte trošenje i štedite planski

Planer finansija Zauzdajte trošenje i štedite planski © According to Kristina

Moram priznati da pomalo zavidim ljudima koji kontrolišu svoje trošenje toliko dobro da sračunaju sve u paru. Međutim, ja nisam takva. Postoje periodi kada malo dam sebi oduška, a postoje i periodi kada se prilično ograničim u kupovini, u skaldu sa aktuelnim finansijskim prioritetima. U tome mi mnogo pomaže planer finansija, koji sam prilagodila svojim potrebama i dinamici trošenja. Evo kako sve to kod mene izgleda.

Uvodna napomena: Ovaj tekst je namenjen fizičkim licima – osoba sa normalnim prihodom i nije pogodan za osobe koje trenutno nemaju prihod, koje potiču iz ugroženih sredina i koje imaju ozbiljnih finansijskih poteškoća. Njima je ipak potrebna konkretnija pomoć. 

U ovom tekstu ja delim kako to sve funkcioniše za mene, ne bi li možda i nekom drugom bilo od pomoći. Napominjem i da ja samu sebe izdržavam i živim u iznajmljenom stanu, što je korisna informacija ukoliko pokušate da raspoređujete novac kao ja.

Šta je planer finansija?

Planer finansija predstavlja digitalni ili papirni sistem beleženja prihoda i rashoda, ne bi li se oni bolje kontrolisali. U ovu svrhu koriste se aplikacije, tabele u programima kao što je Excel ili Google Sheets, specijalni planeri štampani baš za vođenje finansija ili, kao u mom slučaju, sveska uređena na poseban način.

Nakon što sam probala neke aplikacije i specijalne planere sa zaglavljima namenjenim kotroli troškova, ja sam se ipak vratila na staru dobru svesku u spiralu, koja već neko vreme “pazi” na moje tokove novca. U poslednjoj sekciji videćemo i kako vi možete da vodite planer finansija, ali najpre da vidimo zašto je ovo sve uopšte važno.

Zašto vam je potrebno beleženje ličnih trošenja

Godine prolaze, a ja ne želim sve da držim u glavi. Nekoliko meseci nisam koristila svoj planer finansija, pa sam se često osećala izgubljeno i kao da ne znam gde mi je novac potrošen. Novčanice su se smenjivale i zamenjivale, ja pomalo gubila kontrolu nad trošenjem i preostalim novcem koji bi trebalo rasporediti do kraja mesec. Onda sam rekla sebi da je vreme da se vratim u rutinu.

Planiranje prihoda i troškova na početku meseca © According to Kristina
Planiranje prihoda i troškova na početku meseca

Nekoliko prednosti upotrebe planera finansija:

 • Bolji pregled potrošenog – kada vam se čini da ne znate gde vam novac odlazi, ovde ćete tačno videti koji iznosi su upotrebljeni za šta, pa ćete znati i gde treba da smanjite izdatke ako želite da uštedite.
 • Bolja kontrola nad preostalim sredstvima – možete da radite mesečne preseke gde ćete videti koliko imate novca na kojim računima ili u gotovini.
 • Bolje određivanje prioriteta za trošenje – kada imate tačan pregled koliko još novca imate, kao i koje su vaše finansijske obaveze u tom periodu, lakše ćete odrediti prioritete.
 • Lakše upravljanje troškovima koji se ponavljaju.
 • Bolji pregleda plaćenih VS neplaćnih obaveza – nećete nikad više zaboraviti da platite račun u roku!
Presek finansija radim na pola meseca © According to Kristina
Presek finansija radim na pola meseca

Ukoliko vam se ovo čini bespotrebnim, ili mislite da imate premalo/previše sredstava da biste ovako vodili računa o njima, to uglavnom nije tačno. Tokom godina, moj prihod se menjao, i uvek mi je bilo lakše da odredim svoje prioritete sa plaćanjem kako ne bih nešto propustila.

Gledajte na ovo kao na finansijsku higijenu – vođenje vašeg malog, ličnog knjigovodstva! Mnogo lako ide kada vam pređe u naviku. Potrebno je samo da budete relativno redovni u zapisivanju vaših trošenja. Ukoliko niste sigurni zašto vam je ovo sve potrebno, preporučujem vam da pročitate knjigu “Bogati otac, siromašni otac” od Roberta Kiosakija, o kojoj sam više pisala u jednom starijem tekstu.

Kako vodim planer finansija i kako vi da ga vodite

Za vođenje planera finansija postoji nekoliko opcija, koje sam već navela ranije. To su:

 • aplikacija,
 • tabela u elektronskoj formi (na primer Excel)
 • kupovni, već definisani planer za finansije,
 • obična sveska sa sekcijama koje ste napravili prema vašim potrebama.

Isprobala sam nekoliko Android aplikacija za upravljanje novcem i jedino mi se svidela Monefy – upotreba, može se evidencija voditi i u dinarima i interfejs je super. Ova aplikacija dostupna je i za iOS.

Kao što sam rekla, moj planer finansija je deblja sveska sa spiralom. Korice sam obložila lepšim papirom dobijenim sečenjem ukrasne kese. Od stranica kese napravila sam korice koje nisu skroz zalepljene već predstavljaju džepove za račune. U tim “džepovima” ja skladištim račune koje ne stignem da unesem odmah u planer.

Planer finansija © According to Kristina
Planer finansija

Sve što koristim kako bih se lakše organizovala su ovaj planer, “harmonika” fascikla, digitron, hemijska i marker. U planeru sam, na osnovu i skustva i potreba, formirala sledeće sekcije za svaki mesec:

 1. Finansije – Pregled: tu izlistavam očekivane prihode i rashode na početku svakaog meseca. (1 str)
 2. Finansije za (određeni mesec): tu pišem satum, opis prihoda ili troška i iznos istog. (2×2 str)
 3. Finansije – Presek: tu pišem kakvo je stanje na karticama i u gotovoini polovinom meseca. (1 str)

Na kraju meseca obeležim markerom kupovine/troškove za koje mislim da sam mogla da izbegnem i sledećg meseca probam to da umanjim. Planer popunjavam obično uveče kada se vratim sa posla, a račune skupljam tokom celog dana. Zatim napravim rasporede za naredni mesec. Ovaj način planiranja vodim preko godinu dana.

Omiljena harmonika fascikla za novac i račune © According to Kristina
Omiljena harmonika fascikla za novac i račune

Sada isprobavam i nešto novo, a to je da beležim i kada podignem novac sa kartice. Takođe, počela sam da koristim i neku formu “Sistema koverti sa gotovinom” koji je kreirao Dejv Remzi (Cash Envelope System by Dave Ramsey). Reč je o tehnici upravljanja ličnim finansijama gde vi na početku meseca gotovinu raspoređujete po kovertama koje su imenovane, tako da unapred znate koliko novca vam ostaje za znate koliko “slobodnog” novca imate na raspolaganju. Za to vreme, ostale koverte se ne diraju, osim za onu svrhu za koju su namenjene. 

Ovo zvuči malo čudno, ali meni je za sada super. Dosta mi pomaže za ostavljanje i novca za štednju – to može biti posebna koverta, prava ili digitalna. Takođe, koristim jednostavnu listu da beležim kada i koliko novca sam ostavila za šta – sve dok se to ne plati. Te liste idu uz novac koji izdvajam. 

Ček lista © According to Kristina
Lista gde pišem koliko novca prilažem ili uzimam u Sistemu koverti

Osim što uvek možete da kupite planer sa delom za lične finansije, predlažem vam da ipak prvo probate sa običnom sveskom ili aplikacijom. Prvo – nećete odmah uložiti u planer koji može koštati i do 2.000 dinara, a koji neće funkcionisati za vas. Drugo – videćete šta tačno treba da imate u svom pravom planeru za finansije koji možete nabaviti/napraviti posle par meseci testiranja.

Ovaj jednostavan raspored za jedan mesec napravim za nekih 15-20 minuta, a celog meseca imam dobar pregled trošenja i računa koje jesam/nisam još platila.

Pastelni markeri koje trenutno obožavam © According to Kristina
Pastelni markeri koje trenutno obožavam

Nadam se da vam je ovaj tekst bio bar malo informativan i od pomoći. Počnite od najjednostavnijeg pa nastavite odatle. Svakako je potrebno neko vreme da se priviknete na ideju beleženja troškova, ali meni je stvarno bilo od pomoći. Javite mi ako probate!

Da li ste nekada beležili vaše privatno trošenje? Ukoliko jeste – kakav sistem ste koristili? Pišite mi odgovore i savete u komentarima, kako bi i drugi čitaoci videli i naučili nešto iz toga.

Još korisnih tekstova:

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: