Na šta zaista vredi potrošiti novac?

Na šta zaista vredi potrošiti novac?

Tokom godina, u pokušaju da rangiram svoje potrebe za trošenjem po hitnosti, prirodno je da sam se zapitala na šta vredi potrošiti novac. Zaključci su se tokom vremena menjali, ali mogu da kažem da sam definisala svoju “ultimativnu listu” opravdanih šoping momenata. Ovo su 4 stavke za koje uvek valja dati novac.

Uvodna napomena: ovo što sledi je moje lično mišljenje proisteklo iz ličnog iskustva i slušanja/ čitanja različitih izvora iz ličnih finansija čije sam savete posle isprobavala. Ovo je tekst namenjen osobama sa prosečnim primanjima i nije namenjen osobama posebno ugroženih grupa jer oni zahtevaju potpuno drugačiji pristup određivanja prioriteta.

Ovaj tekst se nastavlja na priču iz ranijeg teksta Nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari, pa vam preporučujem da pre nego što nastavite sa čitanjem ovog teksta, bacite pogled na taj stariji.

Dugotrajna odeća / obuća

Odeća i obuća za mene pre spadaju u logistiku nego u nešto lično. Odeća mora da bude udobna i od što prirodnijih materijala, a obuća što otpornija. Naravno, to sve zavisi od preferencija, ali jedno ne možete da poreknete: kvalitetnija odeća duže traje.

Kvalitetna odeća ne mora da bude skupa i to nisu sinonimi! Nebrojeno puta sam našla kvalitetmu odeću u prodavnicama polovne odeće, ili za prilično sniženu cenu u tržnim centrima. Često se u buticima kao što su H&M mogu pronaći košulje i majice po pristupačnim cenama, a da dobijete odličan odnos cena – kvalitet.

Tokom godina zamenila sam gotovo svu svoju obuću u kožnu, u osnovnim bojama. Imam čizme koje mi traju 5 godina, i cipele koje traju isto toliko, a nošene su bar 3-4 puta nedeljno u sezoni. Nravno da nisu kupljene za velike cifre, damo sem pažljivo pratila sniženje. Time sebi dosta olakšala jer ne moram svake godine da se cimam i tražim obuću, a i ne moram svake godine da trošim novac za to.

Ukoliko imate ograničen budžet za kupovinu odeće i obuće, savetujem vam da se tržite pravila “manje je više”, i da pre svega nabavite po jedan kvalitetan komad / par u osnovnoj boji i to posle kombinujete. Samo jedno po jedno dodajte kada vam se budžet vremenom uveća.

Sredstva za rad

Sigurno da ova stavka nije ista kod svih ljudi jer direktno zavisi od njihovih zanimanja, ali kod nekih profesija ovo se može primeniti. Kod ovakvih nabavki računica je krajnje jednostavna: ulažete novac u stvari koje će vam kasnije doneti još više novca. Gledajte na to kao na neku investiciju

Čini mi se da ću vam to najlakše objasniti kroz svoj primer. Ja se bavim digitalnim marketingom, i to aspektom koji ne zahteva skupu opremu sa senzacionalnim performansama. Međutim, u određeno doba, primetila sam da mi moja oprema prilično usporava rad umesto da meni služi, kao i da su mi potrebni dodatni gedžeti kao podrška. To je rezultiralo sledećim kupovinama:

  • novi monitor,
  • novi laptop,
  • novi tablet,
  • novi telefon,
  • torbe i futrole za laptop,
  • hladnjak za laptop i
  • novi bežični miš.

Sve navedeno je kupljeno mojim novcem, u vremenskom periodu od manje od godinu dana.

Ove kupovine umnogome su doprinele brzini i kvalitetu mog rada, kao i tome da mogu svoj rad da ponesem svuda sa sobom. Važno je napomenuti i da je svemu ovome prethodila štednja, a određivanje mojih finansijskih prioriteta bilo mi je od ključnog značaja.

Poenta čitavog ovog dela priče bila je da mi je ulaganje u opremu koja predstavlja moje osnovno sredstvo za rad donela više novca i uštedela više vremena. Ukoliko se ovo ikako može primeniti na vaše zanimanje, preporučujem vam da razmislite o takvom ulaganju.

Dobar plan je osnova pametnog trošenja

Ulaganje u sebe

O ovome bih zaista mogla čitav dan, jer je ova tema ustvari i tema ovog bloga. Ulaganje u sebe doprineće da se razvijete fizički i psihički, da ojačate svoj um i telo i da imate više samopouzdanja. Uz to, tako ćete postati otporniji na sve i razviti neku vrstu emocionalnog imuniteta.

Rekla sam više puta, a i pisala u tekstovima, da samo kada budete dobri sebi bićete bolji i drugima – bez obzira na to da li to bili vaši prijatelji, porodica, kolege ili emotivni partner.

Ulaganje u sebe podrazumeva ulaganje na 3 aspekta:

  1. psihički,
  2. fizički i 
  3. Intelektualni.

Ulaganje u psihički aspekt predstavlja ulaganje u svoje “meke veštine”, profesionalnu pomoć psihologa, odmor, i ostale aktivnosti koja će učiniti da se bolje psihički osećate.

Ulaganje u fizički aspekt predstavlja ulaganje u poboljšanje fizičke forme, ali i ulaganje u wellness i spa opuštajuće tretmane i slično.

Ulaganje u intelektualni aspekt predstavlja ulaganje u literaturu, kurseve, radionice i konferencije koje će poširiti vaše vidike, ali i ojačati vaše veštine i sposobnosti tako da postanete bolji materijal za zapošljavanje. Kako raste vaše znanje, tako raste i vaša konkurentnost na tržištu rada, ukoliko vas to uopšte interesuje. 

Idealno bi bilo raditi na sva 3 navedena aspekta, ali naravno – mora se izabrati prioritet. Moja je preporuka da prioritet “pomerate” nakon nekog perioda. Na primer: ako odlučite da će vam 2 meseca biti fokus na psihičkom, a drugih 2 meseca na fizičkom razvoju, to je svakako zdraviji pristup nego da samo radite na jednom polju.

Kvalitetna sredstva za higijenu / kozmetika

Ovo nije odeljak u kojem ću vam reći da bi trebalo da se tuširate redovno 🙂 Kada je reč o sredstvima za higijenu, bar neko od nas je nekada imao problem sa alergijom ili osetljivošću na neki preparat, odnosno na neki satojak u njemu. Takva osetljvost može da izazove smetnje u normalnom funckionisanju vašeg organizma, pa čak i izazove ozbiljne posledice.

Zato je važno kupovati osnovna sredstva za higijenu koja idu direktno na kožu od proverenih proizvođača, uz brzinsku proveru liste sastojaka.

Kada pričamo o kozmetici (preparativnoj ili dekorativnoj), moj lični stav je da je važnije kakvo je “platno” nego “boja”, u smislu važnije je da vam koža bude što bolja, a za šminku ćete lako. Međutim, ne zaboravite da i ovi proizvodi idu direktno na vašu kožu, te ako nise voljni da trošite previše novca, a ono bar dajte neki prosek. 

Koliko god nastojala da uštedim i balansiram, moje iskustvo je pokazalo da kvalitet zaista zavisi od cene. Najbolje je da i vi isprobate sami pa donesete neke zaključke.

3 načina da uštedite kada kupujete kozmetiku

To bi bila moja priča o segmentima života i situacije na šta vredia potrošiti novac. Naravno, izostavljeni su slučajevi kao što je recimo da vam od nečega zavisi život, ali prosto se podrazumeva da će to uvek biti prioritet.

Bilo da odlučite da prihvatite moje mišljenje o ovoj temi ili ne, volela bih da podelite sa mnom šta je to što bi mislite da je opravdano trošenje. Napišite u komentaru vaše opcije.

Još korisnih tekstova iz domena ličnih finansija: 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: