“Svi koji se bave turizmom imaju isti pasoš – pasoš mira”

II Međunarodna konferencija turizma Banja Luka 2019. © According to Kristina i TO Banja Luka

Rečenica iz naslova je ostavila ubedljivo najveći utisak od svega što sam čula na ovom događaju. II Međunarodna konferencija turizma Banja Luka 2019. održana je 19. aprila u Banskom dvoru, pred predstavnicima Grada, stručne javnosti i gostiju iz zemlje i inostranstva. Među njima sam mesto pronašla i ja. Šta sam tamo korisno i zanimljivo čula čitajte u mom mini izveštaju.

Nakon uvodne reči načelnika odeljenja za kulturu, turizam i socijanu politiku u Gradskoj Upravi Banja Luka i gradonačelnika ovog grada, imali smo priliku da čujemo gospodina Gorana Milića koji je ujedno bio i moderator ove konferencije.

Goran Milić je istaknuti novinar  koji je radio kao dopisnik mnogih EX-YU televizija, a čak je bio i direktor vesti i programa Al Jazeera Balkans od 2011-2016. godine. Bilo je veoma zanimljivo slušati ga.

Samu konferenciju organizovala je TO Banja Luka i tokom nje gledali smo izlaganja brojnih učesnika, koja su pratila panel diskusije. Između njih slušali smo zanimljive priče i iskustva moderatora, kao pripremu za važne teme o kojima će se pričati u narednom tekstu na blogu. Ali hajdemo redom.

Otvaranje konferencije © According to Kristina
Otvaranje konferencije

Destinacijski menadžment: Kako do održivog turističkog proizvoda

U poslednjih nekoliko decenija svedoci smo eksponencijalnog rasta broja turista u gotovo svim predelima. Primera radi: od 50 miliona turista koji su potovali po svetu 1950-ih godina, dok se do 2030. godine očekuje da će to čini čak 1,8 milijarda ljudi. Ogroman rast, zar ne?

Ovaj broj turista svakako je dobar za turističke destinacije, pomislićete. Raste prihod od turizma, lepo domaćem stanovništu, lepo držvi domaćinu a lepo i turistima. Troše i uživaju. Prosečan turista potroši oko 700 dolara tokom svog putovanja, a godišnji prihodi od turizma u svetu procenjeni su na oko 1,4 milijarde (Izvor:Travel Magazine). Međutim, tu postoji i druga strana medalje.

Lista destinacija koje zbog prekomernog turizma (overtourism) zatvaraju svoja vrata sve je duža. Među njima su:

  • italijanska oblast Cinque Terre,
  • grčki Santorini,
  • hrvatski Dubrovnik,
  • islandska Plava laguna i drugi (Izvor: CNN).

U ovim oblastima se razmatra ograničavanje broja turista koje će prihvatati, jer se pokazalo da oni vremenom uništavaju prirodu i kulturnu baštinu lokaliteta.

Iz svih tih razloga važno je okrenuti se održivom turizmu. O toj temi pričao je Tim Klensi (Tim Clancy), stručnjak za održivi turizam. On je ujedno i predstavio svoj projekat Via Dinarica i naglasio je da ne može postojati održivi turistički proizvod bez podrške države i uključenja lokalnog stanovništva.

Održivi turizam © According to Kristina
Tim Klensi o održivom turizmu

Još jedan od učesnika u panel diskusiji, Gorčin Dizdar sa projekta “Market Makers” podsetio je da pri formulisanju strategije menadžmenta destinacije treba da ispitamo kako posetioci vide našu destinaciju, a ne kako je mi vidimo. Takođe, on je izdvojio i značaj organizovanja turističkih klastera kao oblika udruživanja.

“Koliko platite u turizmu, toliko ćete i dobiti”

Još jedna od priča koja se izdvojila je da li skorašnji bombaški napadi u metropolama imaju uticaja na turizam i pretpostavke su da nemaju, za razliku od rata recimo. U tom slučaju turizam trpi značajne posledice.

O odnosima cene i kvaliteta kada je reč o turističkim angažmanima, Mili Bijavica, vlasnik agencije Fortuna Travel iz Mostara, naglasio je da “Koliko platite u turizmu, toliko ćete i dobiti”. Kao izuzetak izdvojio je Tursku, a Francusku je označio kao zemlju sa najjačim turizmom na svetu. Sve ove informacije iznete su u sklopu diskusije o receptivnom turizmu.

Blogerska ekipa u Banjaluci © According to Kristina
Blogerska ekipa u Banjaluci

Zapaženo izlaganje imao je i Velšanin Jon William Bills, koji je došao u Bosnu i Hercegovinu u turističku avanturu, u nju se zaljubio i u njoj ostao. On nam je ispričao kako je teklo njegovo privikavanje na novu sredinu i ljude.

Tokom konferencije čuli smo i više o turističkoj ponudi Banja Luke, od koje je na mene najviše ostavio utisak Zmijanjski vez, ali o tome nešto više u nekom od narednih tekstova. Do tada, možete pogledati ovaj zanimljiv video o ovom ručnom radu

Međunarodna konferencija turizma Banja Luka 2019 – Utisci i nastavak priče

Kao nekome ko je radio u medijima u turizmu i ugostiteljstvu, bilo mi je zanimljivo da se ponovo vratim u te vode. Naročito su mi bile zanimljive panel diskusije jer su se na jednom mestu nalazili i akademci, ali i stručnjaci iz prakse, pa je bilo zanimljivo čuti više strana iste priče.

Čini mi se da je pripadnicima turističkog i ugostiteljskog sektora koji su se ovde našli, mogla biti najkorisnija priča o destinacijskom menadžmentu, jer su se pretresali trendovi na ovom polju, a na osnovu nekih istraživanja i prakse iz inostranstva. Posebnu pažnju bih ipak skrenula na pojam održivog turizma i mislim da u njemu leži budućnost ove privredne grane.

Druga međunarodna konferencija turizma Banja Luka © According to Kristina
Druga međunarodna konferencija turizma Banja Luka

S obzirom na to da sam se u Banjaluci zadržala 3 puna dana, stigla sam mnogo toga da obiđem i vidim. U narednom periodu od mene možete očekivati 2 mini putopisa o tome šta videti, obići i probati u ovom gradu.

Da li ste vi možda bili na ovoj konferenciji i kako vam je bilo? A ako niste, kako vam deluju ove teme o kojima se pričalo? Pišite mi u komentaru!

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome ko bi mogao biti zainteresovan. Za više ovakvih tekstova prijavite se na moj mesečni Newsletter. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Zahvaljujem se Turističkoj Organizaciji Banja Luka što su me pozvali da budem njihov gost. Sva mišljenja su moja lična.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: