Šta čitam ovih dana – Magazini, knjige, blogovi

Šta čitam ovih dana - Magazini, knjige, blogovi

Verovatno niste upoznati sa činjenicom da ja stalno nešto čitam. Stručno, nestručno, magazine, blogove, ma sve. Ovo je prvi tekst ovog tipa gde ću vam pričati šta ja to čitam ovih dana. Nadam se da ćete dobiti neku ideju šta vi da čitate, ili bar da dobijete neku inspiraciju. Uživajte!

Magazini

Imajte u vidu da imam profesionalnu deformaciju kad se radi o magazinima, jer sam gotovo godinu dana radila u jednoj izdavačkoj kući. Tamo sam naučila da cenim dobro štampano izdanje. Jedini magazin koji ja čitam iz oblasti mode/stila života je ELLE. Cena mu nije nimalo naivna, ali vredi svaki dinar.
Svako ko me prati na Instagramu (Posetite moj profil) sigurno je primetio da često kačim fotografije gde se vidi naslovnica ovog magazina. Moja ljubav prema ELLE magazinu počela je u septembru 2015. godine i od tada nisam propustila nijedno izdanje! Naime, kod mene se, u to vreme, javila potreba da se malo bolje upoznam sa aktuelnim modnim trendovima, jer sam nekako osećala da sam skroz izašla iz tog sveta. Uprkos tome što sam sve nalazila na internetu, više sam volela da kupim magazin gde je sve na jednom mestu servirano, i da se tako informišem. Tako sam se odlučila za ELLE.
ELLE magazin
Ono što me je iznenadiilo je da ovde nije reč samo o modi! Baš u tom nekom jesenjem broju našla sam tekst o knjzi “Prozirne stvariVladimira Nabokova, u izdanju “Derete”, koji me je toliko zaintrigirao da sam morala tu knjigu da kupim sebi za rođendan. No, to je već neka druga priča.
Osim ovih “pričica”, ovde možete naći nešto o putovanjima, uzbudljivim destinacijama i poređenjima 2 grada, što obožavam da čitam. Priča se i na ozbiljne teme kao što su: samopouzdanje, starenje, inspiracija. To je jedno sveobuhvatno izdanje koje “nahrani” svaku moju potrebu za sočnom temom. Dosta tekstova me i navede na razmišljanje.
Uvek imam marker pri ruci kad čitam ELLE. Često pronađem neke inspirativne rečenice u intervjuima sa ljudima iz sveta mode, ili nađem neku slikog dobrog odevnog predmeta, koje želim da obeležim i zapamtim. Ovaj magazin nastavlja da inspiriše!
Pogledajte šta Vas sve čeka u ovom divnom magazinu, posetite njihov SAJT!

Knjige

Knjige koje čitam u ovom periodu su “Preljuba” od Paula Koelja i “O principima političke ekonomije i oporezivanja” od Dejvida Rikarda.

Napomena: Ako volite Paula Koelja, preskočite ovaj odeljak.

Ovu knjigu sam pozajmila od svoje majke, iz čiste dosade. Odmah sam se pokajala, ali ne volim da ostavljam stvari nedovršene. Stvarno mi se ne sviđa njegov način pisanja. Šta više, ne podnosim ga i nikada nisam. Zapravo, nemam problem sa tim koliko sa tematikom njegovih dela. Ovo je već 3. knjiga koju čitam od njega. Prva koju sam pročitala je “Alhemičar“, druga “Zahir“, treća ova, u izdanju Lagune. Pokušala sam i da pročitam “11 minuta“, ali sam odustala kod prve rečenice. “Zahirom” sam se, na moje iznenađenje, oduševila.

Preljuba

Ono što mi se ne sviđa kod tematike ove knjige je to je glavni lik sumanuta jedna žena, a ja se ne osećam najbolje kada čitam knjige u kojima je glavni ženski lik jedna besposlena žena, odnosno nedovoljno uposlena. Mislim da stvara ružnu sliku o ženskom rodu. Iz istog razloga ne podnosim Anu Karenjinu i Madam Bovari. To su za mene praznoglavi ženski likovi.

Takođe, nisam neki ljubitelj romana, pa mi je zato ovo toliko i dosadno. Da citiram jednu svoju drugaricu: “Nemam ja potrebu da čitam o tuđim životima“. Ova knjiga je super ako volite da čitate nešto isprazno, ljubavno i sa elementima erotike, bez preteranog udubljivanja u temu.

Jedino što mu priznajem za dobru stvar su neki opisi, koji su mi se svideli.

Bookmarker
Šta kažete na moj obeleživač stranica? (Plavi lak za nokte DEBORAH GEL EFFECT 18)

Što se tiče druge knjige koju čitam, ne verujem da će mnoge interesovati, ali ipak nešto kratko i o njoj. Reč je ekonomskom klasiku, iz edicije “Velikani ekonomske misli“, u izdanju Službenog glasnika. Kako sam ja pri kraju studija ekonomije, i zainteresovana sam za tu oblast, uvek nastojim da imam bar neku stručnu literaturu da “čituckam”. Takođe, moram sa ponosom priznati da se moja biblioteka ovakvih dela, sa godinama, dosta proširila.

Blogovi

Ovde ću kratko da spomenem  blog na kojem “visim” u poslednje vreme. U pitanju je Fashion Abejita
Fashion Abejita je blog koji mi je privukao pažnju dok sam jedno veče “surfovala” po sajtu gde se prikazuju objave velikog broja blogera. Kada sam otkrila njene priče o Santoriniju (kojim imam opsesiju, blago rečeno), “prekliktala” sam gomilu njenih tekstova. Moj omiljeni je ipak OVAJ. Vidite samo taj outfit! Sjajno! Njen blog mi prosto dođe kao online letovanje!

Epilog

Eto, ovo je neki uvid u moju online i offline biblioteku. Nadam se da ste nešto naučili, dobili neku infomaciju, a možda i odlučili da pročitate nešto od ovoga.
Napomena: Nemam obrazovanje iz oblasti književnosti, nisam književni kritičar, ali imam iskustva sa digitalnim i “običnim” izdavaštvom. I naravno, pročitala sam gomilu knjiga do sada. Najviše čitam dela iz oblasti filozofije i ekonomije.
Da li još neko sebi piše posvete kad kupi knjigu?

 

Naredni tekst iz ove serije: Šta čitam ovih dana – Knjige i blogovi #2

Šta vi čitate i šta imate meni da preporučite da pročitam? Volela bih da mi kažete 🙂

Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

3 Comments

 1. Tijana J. Dominguez
  12/06/2016 / 13:36

  Hvala ti još jednom na divnim rečima 🙂 Zaista mi mnogo znači i motiviše takav kompliment i često kažem da dok makar postoji jedna osoba koja voli to što radim, ja ću nastaviti da se trudim. Drago mi je da si jedna od njih 🙂 Isto tako mi je čast da se nađem u ovakvom društvu 🙂 I sama jako volim da čitam, za Elle se slažem, za Paula ne baš 😀 ali svakako volim da čujem tuđe mišljenje, preporuke i slično.
  Veliki pozdrav! 🙂

 2. Kristina Vukovic
  12/06/2016 / 13:41

  Hvala na komplimentima, drago mi je da posećujete moj blog i da Vam se sviđa!
  Ni ja ljubiće ne volim, možda mi je vreme za neki kvalitetan triler 🙂 Hvala na ideji!

 3. 12/06/2016 / 13:36

  Ja u zadnje vrijeme redovito čitam vaš blog iako često ne komentiram. Sviđa mi se raznolikost tema o kojima pišete 🙂
  Ja sam također knjiški moljac, neka knjiga je kod mene uvijek "u upotrebi". Volim čitati dobre trilere (npr. Millennium od Stiega Larssona) i laganija štiva (ne ljubiće!) jer mi čitanje dođe kao odmor i bijeg od stvarnog svijeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: