Kako se piše motivaciono pismo

Kako se piše motivaciono pismo
 Još jedan od onih dosadnih pojmova koji se nalaze u sklopu skoro svakog konkursa za posao. Postoji mnogo izvora na internetu o tome šta je motivaciono pismo i kako treba da izgleda. Nijedan od njih nije mi pružio relevantne informacije kad sam sastavljala svoje prvo pismo, pa sam rešila da, nakon dosta napisanih i poslatih, sažmem sve naučeno u jedan tekst. Ako želite da znate kako se piše motivaciono pismo čitajte dalje!
 

O motivacionom pismu

 
“Motivaciono pismo je esej koji predstavlja obavezan deo dokumentacije kod većine konkursa za – posao, stipendiju, praksu, volontiranje, studije u inostranstvu ili studentsku razmenu.” Izvor
 
U suštini: motivaciono pismo predstavlja dodatak uz CV i cilj mu je da vas izdvoji iz mase kandidata i obezbedi razgovor kod poslodavca. Na osnovu njega može se videti vaša upoznatost sa radom firme i entuzijazam koji imate povodom potencijalnog rada u njoj. Ako nemate neku naročitu motivaciju za to radno mesto, razmislite da li je to zaista za vas.

Niste sigurni kako se piše CV? Pročitajte ovo >> Kako da napišem svoj prvi CV 
Ko pregleda motivaciono pismo?
Kod većih firmi vaše motivaciono pismo pregleda osoba iz sektora ljudskih resursa
U načelu, postoje 3 vrste motivacionog pisma:
  1. Pismo aplikacije koje korespondira za poznato otvoreno radno mesto
  2. Pismo aplikacije koje informiše poslodavca o veštinama koje posedujete
  3. Pismo umrežavanja koje šalje upit o budućim pozicijama 

(Izvor)

U ovom tekstu ja ću se bazirati na prvoj vrsti motivacionog pisma, kao nečemu sa čime se mi najčešće srećemo i šta nas najviše zanima. Ukoliko vas interesuje umrežavanje/networking, o tome sam pisala više u svom tekstu Značaj networking-a za lični i profesionalni razvoj.

Kako se piše motivaciono pismo?

Motivaciono pismo - infografik
Proces pisanja

 

Brzi saveti

  • Za svaku prijavu za posao pišite prilagođeno motivaciono pismo – poslodavac zna ako mu pošaljete unverzalno i neće biti impresioniran.
  • Budite iskreni – ako se prijavljujete za posao koji je vaš san, koji zaista želite i smatrate ga savršenim, pokušajte to da “prelijete” u motivaciono pismo.
  • Nemojte biti egoisti – nemojte govoriti da vi sve znate i da ste najbolji, čak iako jeste. Malo skromnosti nije na odmet.
  • Dajte im razlog zašto da vas uzmu u obzir – bilo da imate kvalifikacije za to radno mesto, neviđenu motivaciju  želju, ili “duh” koji im je potreban.
  • Ne ponavljate podatke iz radne biografije.
  • Ljubazno se zahvalite.
Nemam posao jer nemam iskustva, nemam iskustva jer nemam posao
Začarani krug

 

Zaključak

Ovaj tekst je napisan na zahtev osobe kojoj, kao i meni nekada, nisu bili jasni saveti sa interneta. Sigurna sam da će biti koristan svima koji traže praksu, posao ili konkurišu za radionice, stipendije i slično. Cilj ovog teksta je da bude jasan, konkretan i koristan, i nadam se da je to postignuto.
Napomena: Nisam stručnjak iz oblasti ljudskih resursa, niti psiholog, poslodavac, savetnik. Sve napisano je isprobano u praksi, naučeno iz iskustva i na osnovu ragovora sa ljudima sa više radnog iskustva, i vršnjacima sa sličnim radnim iskustvom. Ne mogu da garantujem da ćete dobiti posao ako pratite moje instrukcije, ovo su samo moje preporuke.
Još neki tekstovi koji bi vas možda interesovali:
Nastavite istraživanje na ovu temu tako što ćete pročitati i ovo:

Da li vam je ovaj tekst bio koristan? Ako jeste – podelite ga na društvenim mrežama, da bude od koristi i drugima. Hvala na čitanju.
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: