Šta je Pinterest i kako može da vam pomogne?

Šta je Pinterest i kako može da vam pomogne?

Ako često boravite na internetu, iz bilo kog razloga, sigurno ste se susreli sa Pinterest-om. Većini se čini čudnom mrežom i bez poente, ali da li je baš tako? Saznajte zašto treba da se aktivirate na ovoj platformi!

Šta je Pinterest

Pinterest je od strane svojih kreatora definisan kao “katalog ideja” i mislim da je to dobar opis. Iako ga svi tretiraju kao društvenu mrežu, mogućnosti za bližim povezivanjem sa drugim korisnicima su ograničene. Ja bih Pinterest pre definisala kao platformu gde “čuvate ideje za kasnije“. Zamislite ga kao neku oglasnu tablu, na koju kačite isečke iz magazine, da vam služe kao inspiracija. To je Pinterest, samo u digitalnom obliku.

Pojmovi koje treba da znate

  • BOARD – virtuelna “tabla” na koju kačite slike koje želite da sačuvate. Na vašem profilu možete napraviti neograničen broj tabli i dati im različita imena. Možete čak birati da li će biti javne (svi ih vide na vašem profilu) ili tajne.
  • PIN – Zamislite kako čiodom kačite neku sliku na tablu, pa pin bi bila ta čioda. Imate opciju save pin koja služi da sačuvate željenu sliku/infografik i slično na vašu tablu.  Možete ubaciti fotografiju sa računara (upload), ili automatski “pinovati” sliku sa nekog sajta, van Pinterest-a.
  • REPIN – služi da podelite nečiju “pinovanu” fotografiju sa drugima (kao share na Facebook-u).
Možete pratiti korisnike, pojedine table ili teme (na primer “fashion”, “marketing”…). Na početnoj strani izlaziće vam slike koje pinuju i repinuju korisnici koje pratite. Biće vam ponuđene i sugestije koga da pratite. Postoji lista ponuđenih kategorija fotografija, a ako vam to nije dovoljno, tu je i search opcija. Fotografije koje pinujete i repinujete možete podeliti i na drugim društvenim mrežama, ili poslati nekome na mejl.
Izaberite neku od ponuđenih kategorija ili iskoristite search opciju
Ponuđene kategorije

Upotreba u poslovne svrhe

Pinterest može biti dobar alat za dovođenje ljudi na vaš sajt. Iako ovo deluje da je korisno samo za blogere, ima i drugh kojima bi ovo unapredilo poslovanje. Da li imate sajt firme? Da li na njemu nudite svoje usluge/proizvode? Ako su odgovori na ova pitanja “da”, trebalo bi da razmotitite Pinterest kao jedan od kanala komunikacije.

Mesto Pinteresta na putu od zainteresovanih lica do redovnog kupca/klijenta pokušaću da objasnim Inbound metodologijom koja malo podseća na “prodajni levak“. Dakle, Pinterst služi za privlačenje!

Za blogere: Ako imate blog, jednostavno pinujte fotografije direktno sa njega, uz odgovarajći opis i ključne reči, i ko god ih otvori videće izvor i potencijalno ga posetiti. A taj izvor je vaš blog. Prema skorjim podacima, većinu pinovanih fotografija na Pinterestu-u čine one sa blogova. Takođe, omogućite i da vaše objave mogu da se podele na ovoj mreži. Postoji i Pinterest aplikacija za pametne uređaje, pa će pinovi sa vašeg bloga uvek biti dostupni vašim potencijalnim čitaocima (najviše posetilaca blogovima dolazi preko mobilnih telefona).

Za firme: Ukoliko je vaš cilj prodaja nekog realnog proizvoda ili usluge  pinujte fotografije proizvoda, popunite opis, lokaciju. Možda imate kompanijski blog koji nudi savete vezane za neku uslugu? Ubacite neki infografik sa korisnim informacijama i link sjta fime. Pinterest ne funkcioniše dobro za sve vrste proizvoda, zato ipak pre pokretanja poslovnog naloga pretražite platformu po ključnim rečima, da vidite kakva je situacija za vašu industriju. Takođe, na našim prostorima nije toliko popularan, ali njegova upotreba raste i firme već shvataju njegov potencijal. Moguće je i oglašavanje preko ove mreže. Najbolje je da integrišete Pinterest sa drugim kanalima komunikacije.

Pinterest može dovesti posetioce na vaš sajt
Integracija sa drugim mrežama je obavezna

Napomena: za postavljanje i planiranje pinova ja koristim i preporučujem platformu Tailwind.

Bitno: Za razliku od drugih mreža, sadržaj ovde nikad ne zastareva. Dešava se da se neka pinovana footografija sa vašeg sajta/bloga vrati u cirkulaciju posle nekog vremena, zato što je na nju neko našao preko pretrage ključnih reči! Iskoristite tu karakteristku u vašu korist!

Upotreba u svrhe zabave/hobija

Sada ćemo sagledati ovu mrežu iz druge perspektive. Zamislite da vas interesuje neka tema, ili imate u planu organizaciju nekog događaja (posebno pogodno za venčanja), ili tražite određeni komad odeće. Otvorite profil, napravite table na pomenute teme i tražite po ključnim rečima ono što vas interesuje. Kada nađete, recimo, neki odevni predmet koji vam se sviđa, možete otići i na sam izvor tog proizvoda i kupiti ga. na Pinterest-u možete tražiti inpiraciju za dekorisanje, frizure, šminkanje, oblačenje. Takođe, on je i neiscrpni izvor edukativnih tekstova i saveta koji su vam sada na dohvat ruke. Mogućnosti su skoro neograničene. Nisu bez razloga Pinterest defnisali kao “katalog ideja“.
Primer pretrage
Primer pretrage po temi “fashion”

Zaključak

Toliko mogućnost pruža ova platforma, ali da sam ih sve navela, bio bi to predug tekst. Ohrabrujem vas da sami istražite ovaj svemir ideja, gde će za sebe naći nešto i biznismen i kreativac i ljubitelj lepe odeće. Ali pazite, može da vam “proguta” dosta vremena! Ukoliko želite da se družimo i na ovoj mreži možete me naći OVDE.
Napomena: koristim Pinterest već nekoliko godina za zabavu, istraživala sam dosta na temu njegovog korišćenja u profesionalne svrhe i imam određeno iskustvo u Social Media marketingu i menadžmentu, pa se smatram u izvesnoj meri kompetentnom da pišem na ovu temu.
 
Da li vi koristite Pinterest, i u koju svrhu?
 Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: