3 korisna online alata za svakog početnika

3 korisna online alata za svakog početnika
 Sad kada ste definisali svoju ciljnu grupu i znate osnovne stvari o korišćenju Društvenih Mreža za promovisanje svog poslovanja, možemo da nastavimo dalje sa našim vodičem kroz Social Media marketing. Tema ovog teksta su 3 korisna online alata za svakog početnika, koji će Vam znatno olakšati rad na Mrežama. Da vidimo o kojim alatima se radi.

Canva

 
Online alat koji će rešiti sve Vaše probleme sa objavama vizualnog karaktera. 
 
Ukoliko niste znali, objave sadržine fotografija + tekst privlače više pažnje i izazivaju više angažovanja od strane publike, nego samo tekst. Onda dolazimo do problema kako naći inspiraciju za svakodnevne vizuale. Na zvaničnom sajtu Canva-e možete pronaći ideje za Vaše objave i sve što je potrebno za dizajn: pozadine, boje, fontove, ramove, kolaže, oblike.. Postoje  već definisani šabloni za tekstove i vizuale, dok se ne uhodate. Sve je vrlo lako za korišćenje i intuitivno.
Ono što se meni posebno sviđa kod ovog alata i što mi dosta olakšava posao je to to ovde postoje već definisane dimenzije za objave na društvenim mrežama. Umesto da samo ukucavate dimenzije dizajna samo izaberite za koju mrežu kreirate, i možete da počnete! Zašto je ovo bitno? Svaka Mreža ima razlčitu podrazumevanu veličinu fotografije koju prikazuje. Stručnjaci preporučuju da za svaku platformu napravite dizajn po dimenzijama koje ona favorizuje. I sve to imate ovde!
Još jedna stvar koja je od velike pomoći: kada se na početku registrujete na ovom sajtu i ostavite svoj mail, odmah Vam pošalju vodič za početnike u dizajniranju, u PDF formatu, kao malu pomoć! Čak Vam i periodičnu šalju savete. Dakle: niste sami, neko je tu da Vam pomogne!

Social Media management

Sada kad ste naučili kako da napravite i sredite svoje objave da se pozabavimo upravljanjem profilima na Mrežama i praćenjem interakcija sa pratiocima i, generalno, ciljnom grupom. Ovde ću predstaviti dva slična alata, s tim što jedan ima širu namenu. Ali, jedno po jedno,

1. TweetDeck

Njegova namena je da pratite mnogo više stvari nego kada ste samo ulogovani na Twitter, a mjegova mana je što je ograničen samo na ovu Mrežu. Ako Twitter predstavlja bitnu platformu za Vas, obavezno koristite ovu platformu.
Ovako izgleda rad sa TweetDeck-om
Pomoću njega možete pratiti sve bitne vesti na Twitter-u, i to istovremeno! Ovo će znati da ceni svako ko se bar jednom iznervirao što mora non-stop da “žonglira” između stranice sa porukama, interakcijama i vremenskom linijom. Ovde imate kolone koje možete personalizovati tako da prikazuju sve ono šta Vam je bitno da ispratite: svoje tvitove, vremensku liniju, hashtag-ove, poruke i sve to real-time! Ovaj alat koristim godinama i od velike mi je pomoći. Naročito kod praćenja trendova na ovoj Mreži.
TweetDeck ima i neke napredne opcije: unapred programirane objave (ne morate više da sedite pored računara u vreme kada želite nešto da “okačite”), filtriranje, vođenje više profila istovremeno, i druge, i, što je vrlo bitno, besplatan je.
Pročitajte šta sve nudi ovaj online alat na zvaničnom sajtu. Ja trenutno koristim TweetDeck sa 3 profila i 14 kolona 🙂

2. Hootsuite

Na prvi pogled sličan prethodnom alatu, ali podržava i ostale društvene mreže. Na fotografiji je prikazana razlika u korisničkim paketima i tu dolazimo do mane: za malo ozbiljnije korišćenje nije besplatan.
Neko vreme sam koristila Hootsuite za upravljanje proflima na svim mrežama, ali mi besplatan paket više nije bio dovoljan. Kako nisam želela da platim, ovu platformu koristim samo za LinkedIn, odnosno, za postavljanje objava unapred, kao što za Twitter koristim TweetDeck. Na Facebook-u ova opcija već postoji sama po sebi, te za njega ne moram koristiti nikakav alat.
Kolone slične kao na TweetDeck-u
Hootsuite je jednostavan za korišćenje, sve je očigledno, pregledno i intuitivno. Sadrži i naprednije opcije, kao što je analitika, ali ako ne želite da plaćate, bar ne na početnom nivou promovisanja na Mrežama, njegove opcije nisu dovoljne. Svakako ga preporučujm ukoliko biste ipak nešto uložili.
Verovatno ću u bliskoj budućnosti početi da koristim ovu platformu i za Instagram, to su neki moji planovi. Sve o Hootsuite-u možete naći na zvaničnom sajtu.

Zaključak

Kao i u svakom tekstu iz ove serije, napominjem da sam ovde dala samo osnovne informacije. Ohrabrujem Vas da sami dalje istražujete i otkrivate nove alate i njihove funkcije, kao i da ustanovite da li Vam oni uopšte odgovaraju. Ovo su neki servisi sa kojima sam ja počela i koristim ih i danas, na malo višem nivou. Potrebno je neko vreme da spoznate njihov pravi potencijal, ali nemojte odustajati!
Da li ste vi koristili neki od ovih alata? Kako vam se čine? Pišite mi u komentaru.
Ako vam se svideo ovaj tekst, ili ga smatrate korisnim, podelite ga na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da bi se svideo. Hvala na čitanju.
Kristina Vuković
Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: