Kako da izaberete pogodnu društvenu mrežu za promociju vašeg biznisa

Kako da izaberete najpogodniju društvenu mrežu za promociju vašeg biznisa
U prvom iz ove serije tekstova o Social Media marketingu govorili smo o tome na osnovu čega da odredite da li vam je uopšte potreban ovakav vid promocije. Ako ste se ipak odlučili na ovaj korak, a ne znate na koju Mrežu da se fokusirate, posle ovog teksta odlučićete koje su najbolje društvene mreže za promociju biznisa kojim se vi bavite.

Vrste platformi

 
Mslim da bi na početku trebalo da Vas upoznam sa čime sve raspolažete. Postoje različite vrste platformi na kojima možete promovisati svoje preduzeće, proizvod ili uslugu na internetu. Kažem “platforme” a ne Društvene Mreže, jer neki od ovih servisa nisu Mreže u pravom smislu te reči, ali su mesta u web ekosistemu na kojima možete pokazati ono što nudite.
 
Ovde navodim vrste platformi koje možete uzeti u obzir:
  1. Sajtovi Društvenih Mreža (Facebook, LinkedIn, Google My Business, Pinterest, Instagram),
  2. Mikro-bloging sajtovi (Twitter),
  3. Blogovi (Kompanijski blogovi i lični blogovi),
  4. Video sajtovi (YouTube, Facebook Live),
  5. Sajtovi za deljenje fotografija (Flickr, Imgur ),
  6. Forumi i platfome za diskusiju (Yahoo!, Google, LinkedIn).
 
Web platforms
 
 
Izvor sa koga je preuzeta podela možete naći na ovom linku.
 

Za šta služi koja Mreža?

Specifičnosti mreža

Nakon nekoliko godina praćenja ponašanja korisnika pojedinih društvenih mreža i isptivanja na šta oni reaguju, kao i nakon mnogih pročitanih radova i blogova na ovu temu, donela sam neke zaključke o tome za šta bi bilo najbolje koristiti koju ciljnu grupu. Prema tome, možete videti gde se tu Vaša cilja grupa uklapa.
 
Već smo definisali ciljnu grupu, zar ne? Onda nastavljamo dalje.

Facebook

  . 1. Najpogodnije je kreirati Like Page za promovisanje svog preduzeća/proizvoda, objavljivanje novosti u vezi sa njima, podizanje svesti o brendu i za komunikaciju sa korisnicima. Ovde možete deliti i zanimljivosti i vesti iz industrije ili o komplementarnim proizvodima

       2. Druga opcija, koja bi trebalo da ide zajedno sa prvom, je da napravite otvorenu Facebook grupu na neku temu vezanu zaposlovanje preduzeća, oblast poslovanja ili proizvod, deliti na toj grupi savete, vesti i iskustvasa potencijalnim i trenutnim klijentima i korisnicima, ili zainteresovanima. Tako ćete ljudima već upoznatm sa nekom temom davati korisne informacije koje će podstaći njihovo interesovanje. Ukoliko ne želite, ne morate ni praviti novu grupu, učlanite se u neku od postojećih na istu tematiku!
 
    Provereno radi 🙂

Instagram

Ukoliko predstavljate proizvode, ovo je odlična Mreža. Bitno je da nabavite fotografije svojih prizvoda malo boljeg kvaliteta, uredite ih pomoću nekih od predefiisanih filtera, ili pomoću naknadno instaliranih aplikacija ove namene. Cilj je predstaviti proizvod u najboljem svetlu i privući pažnju.

Ukoliko, pak, hoćete da promovišete neku uslugu, možete dizajnirati vizuale sa nekim opisima usluga/motivacionim citatima/blo čime što se može povezati sa Vašom uslugom.
 
Šta god da promovišete, bilo bi fino da imate “Temu” za uređivanje fotografija – ako želite crno-bele fotografije, onda se držite toga sa svakom objavom. Koristite slične filtere za svaku obavljenu fotografiju, da bi Vaša publika mogla da se navikne na taj stil i da prepozna Vaš proizvod.
 
 
Društvene mreže
 

LinkedIn

Možete praviti stranice vezane za preduzeće, gde će se isticati podaci, opisi i karakteristike usluga (ali ne opširno kao na web sajtu). Najviše će služiti da se prezentuje stručnost. Mogu se objavljivati i vesti iz matične industrije i objave sa kompanijskog bloga.
 
Preporučujem naročito kod B2B poslovanja.

Twitter

 
Preporučuje se praćenje korisnika koji mogu biti zainteresovani za korišćenje usluga preduzeća, pokretanje konverzacije sa njima, povećanje interesovanja za brend. Bitna je i komunikacija sa trenutnim korisnicima usluga/proizvoda, deljenje sadržaja sa bloga, kratki saveti, komentarisanje aktuelnih tema iz industrije. Pogodno i kao brz korisnički servis za rešavanje gorućih pitanja i problema.
 
Naravno, ovo nisu sve mreže na kojima bi trebalo da se pojavite, ali ako ste na početku, ovo je samo uvod da izaberete na šta bi trebalo da fokusirate svoje online marketing napore.
 

Zaključak

Nisam htela da ulazim u detaljnu analizu Mreža, da ne bih zbunjivala. Ovo je dovoljna količina informacija da odlučite sa kojim servisom biste započeli vašu promociju. Razmilite pre svega da li bi odabrana cljna grupa reagovala na akcije koje su tipične za pojedine Mreže.
 
 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: