Da li mi je zaista potrebna promocija mog biznisa na društvenim mrežama?

Da li mi je zaista potrebna promocija mog biznisa na društvenim mrežama?
Kojim god poslom da se bavite i koliko god godina da imate, do sada vam je moralo postati jasno da su društvene mreže pojava koju ne smete ignorisati. Međutim, šta ukoliko niste sigurni da li promocija na društvenim mrežama prava stvar za vaš biznis? Nastavite sa čitanjem jer ovaj tekst je za vas!

Uvod u seriju tekstova

 
Pretpostavimo da nameravate da započnete, ili već vodite neki biznis ili startap i nudite određene proizvode ili usluge koje želite da promovišete. Javlja se problem u vidu nedostatka znanja i vremena da se time bavite, a baš nemate budžet da platite nekome da to radi umesto vas. Ova serija tekstova je namenjena baš Vama.
 
Kao osoba koja poseduje određenu količinu znanja i iskustva u ovoj oblasti smatram da mogu da pomognem, pa ću vas tako u ovoj seriji tekstova provesti kroz faze planiranja i izvršenja promocije na društvenim mrežama.
 
U današnjem tekstu pričaću koji su to kriterijumi na osnovu kojih možete odlučiti da li vam je ovaj vid promocije i brendiranja uopšte potreban. Počnimo!

Kriterijum 1: U kojoj oblasti poslujete

 
Način Vaše promocije dosta zavisi od industrije na koju se fokusirate. Iako je možda promocija na Mrežama postala opšti trend, tome se pristupiti vrlo ozbiljno. Nisu sve firme za Mreže. I ne za sve Mreže. Svaka Mreža je specifična i sadržaj koji se plasira mora biti različit. Šta ako neki sadržaj koji je vezan za vaš biznis nije u skladu sa opštim trendovima na baš toj Mreži? Šta ako nije u formi koja je za nju pogodna? Onda najverovatnije ta Mreža nije za vas.
 
Društvene mreže
 
Na osnovu svog iskustva mogu da kažem da obično firme koje posluju u oblasti teške industrije ne nalaze svoje mesto na svim Mrežama, kao i one koje posluju u nekoj niši, recimo ako se proizvodnjom mašina za specijalne vrste fabrika, ili one koje nude neke luksuzne proizvode. Na osnovu čega mislim ovo? Na osnovu čiste logike, objasniću na šta tačno mislim u okiru narednog kriterijuma.
 
Jedno od ključnih pitanja je i: Da li želite samo da se čuje za vas ili želite da vam se poveća prodaja, kao posledica ovog vida promocije?

Dobro razmislite o tome. 

Kriterijum 2: Da li je Vaša ciljna grupa na društvenim mrežama?

 
Ono što ne mogu a da ne naglasim kao najvažniju stvar u ovom tekstu je:

Odredite svoju ciljnu grupu

U zavisnosti od toga kome su namenjeni vaš proizvodi ili usluge, možete razvijati dalje svoju strategiju nastupa na društvenim mrežama. Sve propale kampanje na Mrežama koje sam videla imale su kao izvor nedovoljno dobro definisanu ciljnu grupu.
 
Najbolje je da napravite nešto što se zove “Buyer pesona“. Šta je ovo tačno? Ovo je ključ vašeg uspeha. Radi se o konkretnoj zamišljenoj osobi koja ima osobine koje ste vi prepoznali kod vaših postojećih ili potecijalnih kupaca. Odnosno, kako izgleda, ko je i čime se bavi osoba koja će najverovatnije kupiti od vas.
 
Buyer persona
Ko je Vaš kupac?
 
 
Možda se pitate zašto je ovo bitno? Ovo je od ključne važnosti jer kad shvatite ko je vaš ciljni kupac i koje su to njegove navike, znaćete i na kojoj mreži da ga nađete. I tu je sva pamet.
 
Posle definisanja svoje ciljne grupe pristupite istraživanju preko koje Mreže biste mogli najbolje da mu “priđete” i predstavite se. On će to smatrati prirodnim jer tu mrežu već koristi, provodi tu određeno vreme i moguće je da će smatrati korisnim sadržaj koji mu plasirate.
 
Ako mislite da ljudi iz vaše ciljne grupe ne koriste društvene mreže, ili je Vaše poslovanje više B2B prirode, razmislite da li ima smisla koristiti ovo. Naravno, neka B2B poslovanja mogu da pronađu svoje mesto u digitalnom univerzumu, ali za neke specifične industrije ipak preporučujem druge vidove promocije.

 Kriterijum 3: Koliko dugo poslujete?

 
Jednostavno: ako već poslujete toliko dugo da imate formiran krug klijenata, i ne možete čak sve ni da postignete možda i nije potrebno da vam fokus bude na Mreže. Isto ako imate već izgrađeni brend i ne mislite da će vam ovo sve pomoći u bilo kom smislu.
 
U ovim situacijama moj je savet da ipak budete prisutni na relevantim mrežama, održavate svoj renome, jer znamo svi da koga danas nema na Web-u taj kao i da ne postoji.
 
Na kraju krajeva, ko zna za šta vam sve mogu poslužiti Mreže. Možda za regrutovanje zaposlenih? Za pronalaženje dobavljača ili posrednika? Da, da, i to je moguće.
 
Mreža kontakata

Zaključak

Smatram da većina firmi može promovisati svoj posao na Mrežama, ako tome priđe ozbiljno. Odmah da vam kažem, nije dovoljno samo:
  • “Okačiću nešto kad stignem”,
  • “Okačiću ovaj tekst/sliku/snimak iako nema nikakve veze sa poslom koji obavlja firma” i najgora solucija
  • “Neću kačiti ništa, ali da ja napravim like page radi reda”.
 
Nadam se da Vam je ovaj tekst pomogao, svakako bih volela da čujem Vaše mišljenje na ovu temu.
 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Ovaj tekst je ažuriran od strane urednice u cilju osvežavanja, veće tačnosti i aktuelnosti teme.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: