Iz Blogger-a u WordPress: moje iskustvo

Iz Blogger-a u WordPress moje iskustvo

Pre nekoliko meseci počela sam da razmatram migraciju bloga na WordPress, pa sam sebi postavljala razna pitanja, kao što su: Zašto da pređem iz Blogger-a u WordPress? Da li mi je to neophodno? Kako se to radi i da li mi je potrebno programersko znanje? Niko nije umeo da mi odgovori. Na sreću, snašla sam se. Evo kako je to prošlo kod mene.

Zašto sam prešla na WordPress?

Mnogi su mi “punili glavu” o mogućnostima koje nudi ova platforma. Nekako sam je uvek vezivala za neko ozbiljnije blogovanje, i web sajtove nekog drugog tipa. Kako je vreme prolazilo, a ja zakupila domen sa kog sada blogujem, počela sam da razmišljam i o tome da podignem celu priču na viši nivo. Taj viši nivo je bio prelazak na WordPress. Važno je da napomenem da ovde nije reč o besplatnoj verziji WordPress-a (wordpress.com) već na verziju koja zahteva zakup hostinga wordpress.org.

WordPress
WordPress – stupite u nepoznato

Postoje 2 glavna razloga zašto sam migrirala sajt:

 1. bolja SEO optimizacija,
 2. bolje uređenje dizajna i kategorisanja

Ukoliko ne znate šta je SEO optimizacija i zašto je ona važna za blogove, slobodno mi pišite na mejl, pa ću vam objasniti, a možda i napišem ceo tekst na tu temu. SEO je moguće raditi na Blogger-u, ali vrlo, vrlo ograničeno. Što se tiče dizajna i kategorisanja, izluđivale su me meni linije na Blogger-u: nisam mogla da napravim padajući meni ma koliko uputstva za to ja pogledala na YouTube. To me je strašno nerviralo 😀

Takođe, WordPress ima mnogo bolje opcije kada se radi o alatkama (vidžetima). Imate plaginove (vrsta dodataka) koje instalirate, i nema previše baktanja sa kodovima. Možete presonalizovati bukvalno sve bez ikakvog programerskog znanja.

WordPress radno okruženje za administratora
Kada sam prvi put ušla u WordPress, “pala sam u nesvest”

Još da napomenem da ništa ne bih uspela bez fantastične korisničke podrške adriahost-a, jer ja veze nemam sa podešavanjima koja su mi bila potrebna za ovaj manevar.

Istine i zablude

Prelazak sa jedne platforme na drugu sam dugo odlagala i iz straha od nepoznatog. Nisam imala sa kim da se posavetujem, pa sam nastojala sama da “ispitam stvari”. Sve nedoumice pitala sam koga drugog nego ljude iz adriahost-a.

Ovo su 3 zablude koje sam imala:

1.Neću moći da prebacim sve tekstove

Istina: obrisalo samo 6 tekstova, koje sam mogla lagano da prekopiram sa starog sajta pre nego što sam ga ugasila. Međutim, samo za 1 sam shvatila da ga nemam, za ostale sam kasno prokljuvila da fale.

2. Obrisaće mi se sve fotografije

Istina: nijedna fotografija mi se nije obrisala.

3. Obrisaće mi se analitika – podaci o poseti sajtu

Istina: bila sam dovoljno promoćurna da odavno instaliram Google analitiku na sajt, pa sam samo kod premestila na novi sajt sa starog. Sve je ostalo isto, i imala sam podatke o poseti sajtu od ranije.

Preporuka: ukoliko već niste, obavezno instalirajte Google analitiku, ona vam je bolje merilo posete od Blogger ili WordPress analitike.

Ne zaboravite Google analitiku!
Ne zaboravite Google analitiku!

Hosting i domen

Da ne bih pravila prevelik uvod u to šta su hosting i domen i zašto su vam potrebni, preporučujem da najpre pročitate moj tekst “Zašto treba da blogujete pod posebnim domenom?“, i stvari će vam biti jasnije. Paket koji sam ja uzela zove se Basic Paket.

Nakon zakupa hostinga interesovaće vas kako da dobijete wordpress.org platformu. Adriahost vam nudi besplatnu instalaciju, koju će vam oni sami odraditi čim ih za to zamolite. Poslaće vam odmah pristupne podatke da biste mogli da se ulogujete. Takođe, oni će vam prebaciti tekstove sa starog na novi sajt. Jako su fini. Znam to da cenim, jer stvarno ne znam ništa od toga sama da radim.

Nakon prvog logovanja na platformu, možete krenuti sa biranjem teme i podešavanjem dizajna, jer jedino što ne mogu da vam prebace na nov sajt jeste izgled. Ako niste sigurni kako da dizajnirate izgled svog sajta pročitajte moj tekst “Trendovi u dizajnu blogova

Počnite sa personalizacijom
Čim se prvi put ulogujete, krenite u akciju!

VAŽNA NAPOMENA: proverite odmah da li su vam svi tekstovi na broju. Ukoliko neki fali jednostavno ga prekopirajte. Premestite kodove koji su vam potrebni (na primer za Google analitiku) i ugasite stari sajt. Ovo je neophodno jer Google ne trpi pojavljivanje istog sadržaja na 2 mesta, i ume to da penalizuje, tako što će oslabiti rang vašeg sajta, a to ne želite.

Pogledajte Basic Paket

Kakvi su utisci?

Na početku sam ga mrzela. Ništa nisam shvatala, nisam mogla da se naviknem na različite opcije koje mi se nude kada pišem tekst. O popunjavanju polja za SEO i da ne pričam. Onda sam nekako ušla u fazon. Mogu da kažem da mi je tema koju sam isprva instalirala baš predstavljala problem, i nisam se uklapala sa njom. Nije imala opcije koje sam ja želela, a neke stvari nisam umela da prilagodim. Na sreću, uspela sam da pronađem temu, odnosno šablon koji danas koristim.

ACTIVELLO WordPress tema
ACTIVELLO – WordPress tema koju trenutno koristim

Posle nekog vremena, svi ti noviteti koji su došli sa novom platformom postali su uobičajeni, i sve to sada spada u moju rutinu blogovanja. Zadovoljna sam i opcijama koje sam dobila, i po pitanju dizajna, i po pitanju tehničkih mogućnosti. Nakon 3 meseca mogu opuštenije da blogujem i pomalo eksperimentišem sa sitnicama oko dizajna.

Kako izgleda moja rutina blogovanja?

Priča svakako nije gotova. Svesna sam da moj blog nije još uvek tip-top i da treba još rada. Idemo redom, neću da forsiram stvari. Ipak ovo radim iz zadovoljstva 🙂

Napomena: ovaj tekst nije sponzorisan, međutim, može sadržati neke affiliate linkove. Sva mišljenja i iskustva su lično moja, i nikada ne bih preporučila nešto čime i sama nisam zadovoljna.

Na kojoj vi platformi blogujete? Da li ste razmišljali o migriranju bloga ili sajta? Šta mislite o WordPress-u? Pišite mi u komentaru! 

Ukoliko vam je ova tekst bio koristan, bila bih vam zahvalna da ga podelite na društvenim mrežama, a možete ga i poslati nekom kome mislite da će se svideti. Hvala na čitanju.

Kristina Vuković

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

9 Comments

 1. 12/07/2017 / 06:48

  Super tekst, ja razmisljam vec dugo o migraciji…

  • 12/07/2017 / 21:27

   Hvala! Dobro razmisli, jer ume nekad baš bude naporno, ali svakako ima mnooogo više opcija nego blogger. Ja sam sada baš zadovoljna.

 2. 17/01/2018 / 23:34

  Pozdrav! Prije svega, odličan ti je blog! Ne znam koji bih post prije pročitala, sve me zanima. 🙂 Imam jedno pitanje u vezi prijelaza na WordPress, ovih dana planiram “seljenje” (pokušat ću sama; našla sam neke ok tutorijale na netu), ali me zbunjuje jedna stvar – izbrisati stari blog ili ne? Na nekoliko sam mjesta pročitala da ne jer kao izbrisat će se sve fotke jer su na Bloggerovom servisu (a kao WP samo linka fotke) i još svašta nešto. Zanima me tvoje iskustvo i mišljenje. Hvala ti!

 3. 18/01/2018 / 00:41

  Draga Petra, hvala ti na divnim komplimentima, drago mi je da uspevam da probudim interesovanje 🙂 Što se tiče prelaska na WP platformu, i ja sam imala sličan strah jer sam pročitala neka iskustva drugih ljudi. Meni se nisu obrisale fotografije. Desilo se samo da mi nekoliko tekstova (oko 5) nije “pokupio”, pa sam morala da ga sama unesem na WP.

  Što se tiče brisanja starog sajta, to definitivno treba da uradiš, ALI tek pošto proveriš da li je sve pravilno migrirano. Stari sajt treba da se obriše jer Google ne toleriše dupliranje sadržaja pa može “kazniti” tvoj novi blog što je iskopirao tekstove , pa ga sakriti u pretrazi. Može ga blokirati i na neki drugi način, pa ti preporučujem da obrišeš taj stari.

  Naravno, još jednom da ponovim, ne zaboravi da proveriš da ti ne fali neki tekst. Nadam se da sam ti pomogla, pozdrav!

 4. Pingback: Programmer 4 You
 5. 14/09/2019 / 18:45

  Sjajno iskustvo, drago nam je da si prepoznala na vreme prednosti WP-a. Za svu pomoć oko WordPress-a stojimo ti na raspolaganju 🙂

  • 15/09/2019 / 15:00

   I vama ako bude trebala pomoć stojim vam na raspolaganju 😀

   Hvala na čitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: