Trendovi u dizajnu blogova

Trendovi u dizajnu blogova
 Od kad sam se malo aktivnije uključila u blogersku zajednicu, i redovno čitam blogove na dosta tema, videla sam svašta – od potpuno nečitljivih blogova u smislu kombinacije pozadine + boje fonta, do totalnog zakrčenja stranice raznim nebitnim dodacima. Ako želite da znate kako da poboljšate dizajn bloga u skladu sa trendovima tako da bude bolji za čitaoce, nastavite da čitate.
Zbog kompleksnosti dizajna i poboljšanja korisničkog iskustva kad su u pitanju blogovi, ova tema će biti obrađivana u nekoliko tekstova tokom narednog perioda. Kao uzor uzela sam brojne strane uspešne blogove na razne teme – od lifestyle, lepote i mode, do onih na temu fitnesa, kulinarstva i preduzetništva. Kako sam primetila, svi oni imaju iste elemente kada se radi o dizajnu. Možda ih baš to čini upešnim! Bilo kako bilo, to su osobe koje su full-time blogeri, pa to sigurno nešto znači. Nego, da mi krenemo.

1. Crno na belo

Većina kvalitetnih i profesionalno dizajnirani blogova na koje danas nailazim imaju bele pozadine sa crnim tekstom. Nekad tu može zalutati i neka bleda, pastelna boja, ali sve se svodi na kombinaciju crno-belo. Ova “tema” je aktuelna kod blogova različitih tematika, od kojih je, čini mi se, većina rađena u WordPress-u.
Zašto je baš ovo trend?
 1. Prijatno je za čitanje, nema zamaranja očiju,
 2. Izgleda sofisticirano,
 3. Minimalizam je u trendu,
 4. Lako se uklapa sa drugim bojama, u sklopu grafike i raznih vizuala.

Pogledajmo moje omiljene primere: 

Blog LYDIA ELISE MILLEN
Blogerka i YouTube-erka LYDIA ELISE MILLEN (Izvor: Istoimeni blog)
Blog IN THE FROW
Blogerka i YouTube-erka VICTORIA (Izvor: njen blog IN THE FROW)
Blog BASS
Blog dizajnerka i preduzetnica KOTRYNA BASS (Izvor: njen blog  BASS)
Sigurna sam da možete uočiti obrazac u dizajnu koji se ponavlja. Ne kažem da bi trebalo imitirati, ali razmotrite jednostavnost ove kolorne teme. Postoje mnoga druga polja gde možete potencirati na svojoj individualnosti, ali to ne mora biti vaša šarena pozadina bloga. 🙂

2. Minimalizam

Ovo nekako dođe kao prirodni nastavak prve tačke. Sa minimalizmom u bojama, dolazi i minimalizam u sadržaju na stranicama. Ovd ne mislim na tekstove, već na početnu stranu i prostor oko vaših tekstova. Takođe, ovde se ne misli ni na banere i reklame koje vam donose novac, podrazumeva se da to ostaje.
Na šta mislim zapravo? Mislm na vidžete, odnosno razne dodatke od kojih vam većina zaista nije potrebna. Na primer onaj za vremensku prognozu. Ili 3 različita vidžeta za G+. Ili 5 banera lokalnih blogerskih zajednica. To samo doprinosi tome da vaš online prostor izgleda zakrčeno.
Blogerka i YouTube-erka JOSIE (Izvor: njen blog FASHION MUMBLR)
Na primeru možete videti da Josie čak i nema side bar – traku sa strane gde obično stavljamo dodatke. Dizajn njenog bloga izgleda jednostavo, uredno, stilizovano. Takođe, interesantno je reći da su prva 2 bloga iz ovog teksta, kao i ovaj, proizvod istog dizajnera! Dizajn za ove blogove je proizvod firme PIPDIG.


Zašto je baš ovo trend?

 1. Smanjuje skretanje pažnje sa glavnog sadržaja,
 2. Ne izgleda neozbiljno i previše šareno, kakva god pozadina bila,
 3. Prostor deluje čisto i uredno.
Izazivam vas da pregledate svoje dodatke i razmislite koji su vam neophodni. Ostale uklonite. Primetićete razliku.

3. Flatlay fotografije

Bilo da imate lifestyle, fashion, beauty, ili možda tech, kulinarski ili fitnes blog, sigurno su vam potrebne neke fotografije. E pa, onda bolje da se upoznate sa flatlay konceptom fotorafisanja, ako već niste. Ovaj trend već dugo vlada u blogerskom svetu i tu je da ostane. O čemu se zapravo radi?
Flatlay je fotografija predmeta ili stvari fotografisana od gore, da bi se ostavio utisak da one leže ravno na podlozi, odnosno da su dvodimenzionalne. 
(Izvor: WEEKEND NOTES)
Blogerka i YouTube-erka MARIANNA HEWITT (Izvor: njen blog LIFE WITH ME)

Zašto je baš ovo trend?
 1. Lepo izgleda (da se ne lažemo),
 2. U skladu je sa minimalizmom, jer se biraju neutralna podloga, koje ne skreće pažnju sa glavnog predmeta.

Kako nisam stručnjak za fotografiju, i ja vam ne mogu dati dobre savete kako najbolje da napravite ove snimke, našla sam vam neke tekstove sa instrukcijama OVDE i OVDE.

Zaključak

Pa, dođosmo konačno do kraja. Nadam se da ćete smatrati ovo korisnim i da ćete primeniti ove savete i trendove, kako bi vaš blog bio jednostavniji za čitanje, i estetski primamljiviji. Kvalitetan sadržaj je svakako bitan, ali ako vam dizajn nije prvorazredan, teško da će vas shvatiti ozbiljno, bar na duže staze.
Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Imam iskustvo u “običnom” i digitalnom marketingu više od godinu dana, poznajem osnove web dizajna, i pregledala sam izuzetno veliki broj blogova, tako da smatram da sam solidno kompetentna da diskutujem na ovu temu.

Da li su vam ovi saveti bili korisni? Da li ste primetili još neke trendove u dizajnu blogova? Podelite to u komentaru! 

Takođe, podelite ovaj tekst sa nekim kome će poslužiti!

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

3 Comments

 1. Fraulein D
  31/08/2016 / 16:29

  Odlican post. Koristice mnogim blogerkama. Sve cesve vidjam prenatrpane i sarene blogove, zaista odaje los utisak, utisak nezaiteresovanosti da se to malo dovede u red, u krajnju ruku izgleda vrlo neprofesionalno. 🙂

  Frauleind.blogspot.rs

 2. Kristina Vuković
  31/08/2016 / 16:31

  Hvala lepo! Ima zaista dosta "nesređenih" blogova, što im nekako daje neozbiljnu notu. Slažem se sa tobom 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: