Iskustvo više: Botanička bašta “Jevremovac”

Iskustvo više Botanička bašta Jevremovac © According to Kristina
 
Ovoga puta, vodim vas na jedno mesto za odmaranje mozga, skroz drugačije od svega na šta ste naivikli. Ovo mesto je mesecima bilo na mojoj listi želja za posetu i konačno sam našla vremena za to. I imala sam šta i da vidim. Ako želite da saznate zašto je Botanička bašta Jevremovac mesto koje ne smete propustiti ako ste u Beogradu, čitajte dalje!

O Botaničkoj bašti

 
Botanička bašta je osnovana 1874. godine na predlog Josifa Pančića, i prvobitno je bila smeštena na Dorćolu, uz obalu Dunava. Kako je taj prostor bio nepovoljan zbog blizine reke i potencijalnih poplava, rešeno je da se Bašta premesti na Palilulu, na imanje koje je bilo poklon Milana Obrenovića, 1889. Bašta je dobila ime po njegovom dedi – Jevremu. Staklena bašta, koja je sada sastavni deo Jevremovca, kupljena je od kompanije “Mozentin” iz Drezdena.
 
Razvoj Bašte nastavlja se pod vođstvom Nedeljka Košanina, velikog botaničara. Prostor je veličine oko 5 hektara. (Informacije preuzete iz štampanog vodiča Botaničke bašte).
 
Josif Pančić i Nedeljko Košanin
Pančić i Košanin
 
Ova svojevrsna oaza, ili kako kažu iz Bašte, “Vaš prozor u čudesni svet biljaka“, se nalazi u Beogradu, na Paliluli, u Takovskoj ulici broj 43. Nije mnogo udaljena od centra grada, pa možete i peške, kao što sam ja uradila. Bašta je otvorena od 1.aprila do 1. oktobra svake godine, sa radnim vremenom od 9 do 19 časova svakog dana.
 
Zelenilo Bašte i fontana
Kažu da zelena boja odmara oči
 
Cena ulaznnice je 250 dinara, s tim što studenti Univerziteta u Beogradu ne plaćaju ulaz. Ne plaćaju ni trudnice ni osobe sa invaliditetom. Ako ste student, dovoljno je na ulazu pokazati indeks, i možete da šetkate i da uživate. Ne postoji ograničenje vremena koje možete provesti u Bašti, ja bih vam preporučila da ovde boravite 2-3 sata. Za manje od 2h ne biste stigli ni pola stvari da vidite.
 

Šta da radite ovde – predlog aktivnosti

 
Prvo što predlažem je da posetite deo Bašte gde se nalazi Japanski vrt. To je jedan jako lepo uređen deo, sa mini vodopadom, mostićima i  kućicom (previše deminutiva, zar ne? 🙂 ). Ima dosta kamenih, vodenih i drvenih elemenata koji su uklopljeni u jednu finu celinu. Zvuk vode ume baš da opusti.
 
Japanski vrt u okviru Jevremovca
Japanski vrt
 
Postoji još jedan Japanski vrt koji sam posetila, čitajte o tome u ovom tekstu >> Putopis na moj način: Vrnjačka Banja
 
Druga vaša “stanica” može da bude staklena bašta. Unutra postoji srednji deo, gde je i ulaz, koji je manji, i dva velika dela. Tu stvarno ima svačega. Čak i maleno jezero sa nekom vrstom onih “kućnih” ribica. Posebno mi se svideo deo u kome se nalaze kaktusi i slične biljke.
 
Prostor je uređen, vidi se da se održava, postoje uske staze kojima ćete obići krug. Ako niste baš niski, imaćete roblem, jer ima gomila listova koji “dolaze od gore” i koje možete slučajno slomiti. Da se to ne bi desilo, pažljivo hodajte ovuda. Naravno, šteta je ne posetiti staklenu baštu.
 
 
Staklena bašta u okviru Jevremovca
Staklena bašta
 
Ono što vam ostaje je da šetate po Bašti i otkrivate njene skrivene detalje. Nailazićete na biljke zanimljivog izgleda, fontane… Uvek možete sesti da se ispričate, ako dolazite sa nekim.
 
Ono što sam ja pomislila da je ovo idealno mesto za prvi sastanak. Il recimo za fotografisanje mladenaca (za šta se ispostavilo da je usluga koja je omogućena uz plaćanje određene cene). Ovo je divno mesto da provedete neko vreme i na miru se ispričate sa nekim, ili da budete sami sa svojim mislima.
 
Lepota je u oku posmatrača
Pogledajte samo ove detalje!
Naravno, ovo mesto je zamišljeno da bude pre svega edukativno, pa je pod nadležnošću Biološkog fakulteta. Možete videti gomilu zanimljivih biljaka, a i neke koje mnogi od nas drže kod kuće, kao što je fikus.

Moji utisci

 
Prvo da kažem da ne preporučujem da dođete ovde ako ne volite biljke, ako nemate kulturu ponašanja i očuvanja prirode, ili ako ste bahati. Jednostavno, ovo mesto je previše lepo da bi neko ostavljao otpatke, čupao biljke, ili nešto tog tipa.
 
Štampani vodič
I vodič sam nabavila 🙂
 
Sviđa mi se što postoje uređene staze kojima možete svuda da se krećete, što postoje natpisi kod svh biljaka, pa znate šta gledate. Postoje brojne klupe gde možete sesti da predahnete, a postoje i česme, gde možete piti vodu (ovo je meni naročito pomoglo, jer je bilo milion stepeni u gradu).
 
Naravno, u Bašti je svežije nego u gradu, ovde zaista postoji “debeo hlad” 🙂 Svi ovi detalji omogućuju vam da poseta Jevremovcu bude jedno prijatno iskustvo.
 
Svašta možete videti u okviru Bašte
Trudila sam se da zabeležim neke omiljene detalje
 
Meni se najviše svideo Japanski vrt, jer je stvarno lepo uređen, i postoji potočić/mini vodopad, pa zvuk žuborenja vode dodatno doprinosi opuštajućoj atmosferi. U staklenoj bašti hodajte oprezno, da ne odlomite nešto, jer su staze uske. Onaj ogromni fikus vam nikad ne bi oprostio da ga čačnete 🙂

Zaključak

 
Ovo je bila ljubav na prvi pogled. Kako sam veliki ljubitelj prirode i biljaka, bila sam oduševljena ovim mestom! Mogu da kažem da ću se ovde vratiti mnogo puta i želela sam zato da prenesem svoje utiske, da i drugi otkriju ovo mesto. Nemojte propustiti da svratite ovde!
 
Grifon
Zaštitni znak Bašte (i maca u pozadini)

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan. Sva mišljenja su moja i tekst je napisan iz ljubavi prema biljkama. Toplo preporučujem da posetite Baštu (ako znate da cenite prirodu).
 
Korisni linkovi:

Da li ste vi nekada bili u Botaničkoj bašti? Da li vas je ovaj tekst intrigirao dovoljno da posetite ovo divno mesto? Pišite mi u komentaru 🙂

 

Ako vam se ovaj tekst svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite još ovakvih tekstova? Prijavite se na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove u inbox. Hvala na čitanju.

Follow:
Kristina Vukovic
Kristina Vukovic
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: