#2: Ne morate sve sami

Ne morate sve sami

Okolina i situacije u kojima se ponekad zateknemo umeju da nam nametnu pravila življenja koja nisu uvek ralna, Jedno od njih je i da sve moramo sami, odnosno da smo slabići ako zatražimo pomoć. Kakve su posledice takvih standarda i zašto ne morate sve sami pričala sam u novom podkastu.

Pregled sadržaja:

U ovoj epizodi želim da vama, uz šolju kafe, kažem nešto o određenom osećanju, ili bolje reći – o životnoj filozofiji koja je prisutna kod nas, a to je da morate biti jaki i da morate sve da uradite sami. Hajde da zajedno razmotrimo ovakve stavove i do čega oni dovode.

Priroda i društvo

Najviše možemo u kontekstu društva da primetimo te “Morate sami” stavove. Imajući u obzir karakteristike našeg, pa generalno i svih balkanskih naroda, mogu da primetim da je normalno da se ljudi smatraju slabićima i za najbeznačanije stvari.

Na Balkanu, iako smatram da žene imaju neki blago ugrožen položaj, ipak u ovom slučaju muškarci su dosta na gubitku. Muškarac se smatra hraniocem i braniocem – “Ona da rađa, on da brani” momenat, i samim tim muškarci su osuđeni da nikada ne plaču i nikada ne pokazuju osećanja. Kao posledicu toga dobili smo pripadnike jačeg pola koji su “preterano očvrsli”.

Sva sreća te nismo više u srednjem veku, i danas je sasvim u redu pokazati osećanja. 

Mogu ja to (sam/a) stav

Što se tiče onoga “Šta će društvo reći”, postoji jedan stav kod nas, a to je “Mogu ja to sam/a” . U durštvu gde nije tako uobičajeno niti poželjno tražiti pomoć nego želimo svi da budemo što više sposobni, javlja se ponašanje da sve treba i moramo sami da uradimo.

Za čitanje: “Mogu ja to” stav i dokle me je on odveo

Ne morate sve sami u ličnom životu

Kada kažem “lični život” tu podrzaumevam odnose sa prijateljima, porodicom i partnerom. Iako oni nisu pirmarno vaš tim za jačanje samopouzdanja, oni zapravo treba i mogu da budu veliki oslonac u vašem životu. Pravi prijatelj i posvećen parnter ili član porodice biće vaša podrška u kriznim situacijama, pa čak i tragedijama.

Ako morate sve sami znači da morate da menjate saputnike!

Stručna pomoć – psiholog i psihijatar

Ukoliko prijatelji, porodica i parner, i pored nastojanja nisu u stanju da vam pomognu, vi uvek možete potražiti stručnu pomoć. Kod nas pod stručnom pomoći podrazumevaju se rad sa psihologom ili psihijatrom, a u novije vreme i rad sa lajf kučevima, savetnicima i geštalt savetnicima.

Na Balkanu postoji velika stigma u vezi sa odlaskom kod psihologa ili psihijatra. Samim tim što pristajete na rad s apsihologom ili psihijatreom, vi činite dosta za vašu psihu. 

Ne morate sve sami na poslu

Uprkos današnjima organizacionim vrednostima, vi ne morate sve sami da radite čak iako ste samozaposleni. U slučaju da radite sami od kuće. Bez dodira sa nekim timovima, vi i dlaje možete osmisliti neki vaš mini tim.

Što se tiče rada u firmi, vi uglavnom imate tim sa kojim radite. Rad u timu ima dosta prednosti. Pod pretpostavkom da radite u normalnom timu, gde su svi posvećenim istom cilju, vaš rad može dovesti do nečeg potpuno novog. Ja volim rad u timu zbog drušva i sinergije.

Timski rad je značajan jer možete naučiti dosta na emocionalnom planu, na planu međuljudskih odnosa, kao i na poslovnom planu.

Za čitanje: Rad u kolektivu za početnike

Outsourcing – prepustite stvari onima koji ih znaju najbolje

Outsourcing je pojam iz ekonomije koji govori da kada imate određene zadatke koje treba da uradite, da one koje znate slabije, ili za njih nemate vremena, treba da prepustie profesionalcima u toj oblasti.

Primer – prezentacija za klijenta

Traženje pomoći: Slabost ili odraz snage?

Ako tražite pomoć to ne znači da ste slabi.

I za kraj, spremila sam vam neke korisne tekstove koji će vam se možda svideti, a govore o sličnoj temi:

Da li vi mislite da sve treba sami da uradimo, i koje su to situacije kada treba ili ne treba da uradimo sve sami?

Ukoliko vam je lakše, možete ovaj podkast preslušati na YouTube-u:

Hvala vam što ste slušali 2. epizodu According to Kristina podkasta.

Ako vam se ovaj podkast svideo podelite ga sa drugima na društvenim mrežama ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Želite da čujete još podkasta? Prijavite na moj mesečni Newsletter i jednom mesečno ću vam slati nove tekstove i podkaste u inbox. Hvala na slušanju.

Follow:
Kristina Vuković
Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Share:

1 Comment

  1. Violeta Trkulja
    11/05/2021 / 10:43

    Hvala Kristina …Ovaj tekst mi je baš trebalo da čujem…. Veoma mi znači s obzirom da tek ulazim u Novu etapu svog domena.. Počinjem da gradim sve ono što do sad nisam ni slutila da mogu. Uz Vašu pomoć, sigurno ću olakšati sebi da dodjem do svog cilja. U nadi da uspevam u tome trudiću se da istrajem do kraja. Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: